Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Міжгірщині працює Закарпатський вільний літній університет

На Міжгірщині працює Закарпатський вільний літній університет

На Міжгірщині працює Закарпатський вільний літній університет
ВІДЕО ДНЯ

З 30 червня по 4 липня в селі Синевирська Поляна Міжгірського району діє Закарпатський вільний літній університет.

Його організатори – фонд «Про Мінорітате» та Товариство угорської культури Закарпаття, - інформує прес-служба Закарпатської облради.

Реклама

Закарпатський вільний літній університет вже 23 роки поспіль є місцем зустрічі для громадських діячів з Угорщини та України, які мають змогу обговорити актуальні політичні і соціальні питання двох країн.

Перед учасниками університету вже виступили голова Комітету у закордонних справах Державних зборів Угорщини Жолт Неймет, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерне Кешкень, голова Товариства угорської культури Закарпаття та народний депутат України Василь Брензович.

Реклама

Участь у заході також взяли співробітники консульських установ Угорщини в Україні. Зокрема, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі, Генеральний консул Угорщини у Берегові Ендре Саліпскі та ін..

Сьогодні, 3 липня в літній університет завітав голова облради Володимир Чубірко. Дискусії велися щодо ситуації в Україні.

У своєму виступі Володимир Чубірко зазначив, що нині Україна перебуває у складних умовах, і при цьому очікує на підтримку ЄС. Керівник ради подякував за допомогу від угорських партнерів в цей непростий час. «Для нас це важливо, що наш сусід нас підтримує. Щодо того, куди нам рухатися цивілізаційно – це рішення українським народом прийнято ще під час Революції Гідності. Ми виборювали своє право жити у європейській родині. Закарпаття, яке межує з чотирма країнами ЄС має чудові стосунки з багатьма європейським партнерами. Ще три роки тому понад 99% місцевих рад краю озвучили чітку позицію краян – наша країна має стати частиною Європи. Тепер маємо нові виклики: на сході триває війна, великі проблеми в економіці. Але ще раз наголошую, що європейські стандарти демократії – це наш стратегічний вибір. Ми маємо змогу спостерігати, як трансформувалася Угорщина на європейському шляху. Нині для нас важливий досвід угорських сусідів, які пройшли цей шлях. Ми на Закарпатті поважаємо звичаї і традиції один одного і завдяки такій взаємодії і розвиваємося. Для Закарпаття це норма життя. Тут у мирі і взаєморозумінні живуть представників більше ста народів. Вважаю, що ми повинні докласти зусилля, щоби Закарпаття стало містком руху України в ЄС . Ми маємо можливість у себе запроваджувати європейські стандарти. І Угорщина може в цьому допомогти. Ми маємо побудувати у себе громадянське суспільство, щоби кожен мав змогу впливати на рішення, які приймаються. А куди нам рухатися: на Захід чи на Схід – ми для себе цей вибір зробили», - резюмував керівник облради.

Реклама

Жолт Неймет зазначив, що Будапешт всіляко підтримує ініціативу європейського шляху розвитку України і буде цьому сприяти. Він подякував голові обласної ради Володимиру Чубірку за участь у заході. Посадовець вважає, що Революція Гідності стала для України своєрідним відродженням нації та порівняв її з національно-визвольною революцією угорського народу у середині XIX століття та 1956-го року та зазначив, що для Європи сьогодні доволі актуальне питання безпеки.

«Цим переймаються в ЄС, адже сьогодні є конфліктні ситуації в країнах, що межують із співтовариством. Є проблеми і в самій структурі євроспільноти. Зокрема, це стосується Греції. Турбують Європу і міграційні питання. Останнім часом спостерігається дуже великий наплив мігрантів. і Угорщина є для них транзитною країною. Вважаю, що Захід має мати чіткішу позицію щодо подій на сході України. Маємо підтримувати Україну, адже Росія продовжує агресію. Ми маємо максимально сприяти європейській інтеграції України. Ми за якнайшвидше запровадження безвізового режиму для українців», - зазначив Жолт Неймет.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно