Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпаття приймало семінар-практикум директорів центрів туризму

Закарпаття приймало семінар-практикум директорів центрів туризму

Закарпаття приймало семінар-практикум директорів центрів туризму
ВІДЕО ДНЯ

6-9 липня 2015 року Закарпаття приймало семінар-практикум директорів обласних та Київського міського центрів туризму і краєзнавства учнівської молоді, станцій юних туристів за темою „Парадигма діяльності позашкільних навчальних закладів туристсько-краєзнавчого напряму Закарпатської області”. У роботі семінару взяли участь керівники 15 регіональних позашкільних установ туристсько-краєзнавчого профілю України, директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді та головний спеціаліст відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки України Бут Світлана Володимирівна.

Така поважна публіка зібралась на Закарпатті не випадково. Саме у цей час на околиці села Оріховиця Ужгородського району проводились 44-й Чемпіонат України серед юніорів з пішохідного туризму та 4-й Чемпіонат України серед юніорів з велосипедного туризму. Керівники установ, задля моральної підтримки своїх команд, очолили їх під час святкового відкриття Чемпіонатів. Програмою семінару-практикуму було передбачено не тільки це.

Реклама

Два дні поспіль учасники семінару-практикуму працювали на арені змагань. Тут за участю представників Федерації спортивного туризму України, головних суддів Чемпіонатів було обговорено питання та напрацьовані вектори роботи щодо удосконалення „Правил змагань зі спортивного туризму”, приведення їх у відповідність до вимог сьогодення та міжнародних стандартів. Актуальність цього питання на сьогодні дуже висока, адже для розширення можливостей спортивного туризму та більш широкого залучення молоді не тільки України, а й зарубіжних країн уже назріла необхідність розроблення та введення у дію нових Правил змагань зі спортивного туризму, більш чітких, більш дієвих, більш зрозумілих та демократичних.

Робота семінару-практикуму не обмежилась лише цим питанням. Учасникам семінару була надана можливість ознайомитись не тільки з туристсько-спортивним потенціалом нашого краю, а й з його краєзнавчими можливостями. Під час екскурсії стародавнім Ужгородом учасники семінару відвідали Ужгородський замок, де була проведена робоча нарада зі спеціалістами Закарпатського краєзнавчого музею з питання співпраці державних музейних закладів з позашкільними навчальними установами у напрямку професійної орієнтації вихованців засобами пошуково-дослідницької музейної роботи, через організацію та проведення конкурсів екскурсоводів музеїв при закладах освіти спільно з Міністерством культури України. Протягом наступних двох днів керівники позашкільних туристсько-краєзнавчих установ України ознайомлювались з можливостями проведення пошуково-дослідної краєзнавчої роботи на теренах Закарпатської області. Вони відвідали Воловецький, Міжгірський, Хустський та Іршавський райони.

Реклама

Під час робочої поїздки Закарпаттям учасники семінару відвідали село Колочава Міжгірського району. За сприяння нашого земляка та мецената Станіслава Аржевітіна тут було проведено пізнавальну екскурсію музеями села Колочава. Продовженням цього стало засідання круглого столу, де обговорювались питання можливостей поєднання активного відпочинку із краєзнавчими дослідженнями краю, залучення приватного капіталу до створення музейних краєзнавчих комплексів, що розповідають про історію та традиції населених пунктів та створюють можливість для більш широкого залучення молоді до активної пошукової та дослідницької роботи у рамках Всеукраїнських пошуково-дослідних експедицій.

Наступним етапом роботи семінару було ознайомлення з матеріальною базою центрального табору туристського активу учнів України Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, що розташований у с. Осій Іршавського району. Учасники семінару оглянули табір, обговорили можливості організації на його базі екскурсійних поїздок та оздоровлення гуртківців своїх навчальних закладів.

Далі робота семінару продовжувалась у приміщенні Іршавської районної станції юних туристів. Тут учасники семінару-практикуму ознайомились з роботою Іршавської райСЮТур – першою створеною в Україні районною станцією юних туристів, яка відсвяткувала своє 25 річчя. З презентацією роботи позашкілля району виступили начальник відділу освіти Іршавської РДА Єлизавета Яцканич, головний спеціаліст відділу освіти Іршавської РДА Андрій Андрішко та начальник відділу молоді і спорту Іршавської РДА Андрій Данканич. Після виступів відбувся круглий стіл на тему: „Туристсько-краєзнавчий напрям позашкільної освіти: стан і перспективи розвитку в контексті Указу Президента України „Про заходи щодо поліпшення національно-патріотичного виховання дітей та молоді”.

Реклама

При підбитті підсумків семінару-практикуму директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Наталія Савченко висловила загальну думку про важливість туристсько-краєзнавчої роботи як засобу військово-патріотичного виховання сучасної молоді, формування громадянської позиції молоді, її світогляду у системі позашкільних навчальних закладів Міністерства освіти і науки України, що набуває особливого значення на сучасному етапі формування українського суспільства та держави.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно