Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Скільки закарпатцям доведеться викласти за харчування своєї дитини?

Скільки закарпатцям доведеться викласти за харчування своєї дитини?

Скільки закарпатцям доведеться викласти за харчування своєї дитини?

З 2015–2016 навчального року всі загальноосвітні заклади надаватимуть послуги платного гарячого харчування. Про це вже йшлося навесні. Але на той час потрібно було заново переглядати тендери укладені з підприємцями – постачальниками такого виду послуг.

ВІДЕО ДНЯ

Тож цього року всі учні, які відвідуватимуть групи продовженого дня, харчуватимуться за кошти батьків.  Це стосується саме гарячих обідів та за бажанням підвечірку. Нагадаємо, гарячі сніданки учні початкових класів отримуватимуть безкоштовно. Тобто цей вид харчування оплачуватиме держава. Сніданки вартістю 4 гривні 80 копійок надаватимуться за попередньо узгодженими перспективними меню.

Режим роботи  групи продовженого дня розробляється відповідно до Державних санітарних правил і норм  улаштування. Необхідність забезпечення обідами випливає з нормативно-директивних документів МОЗ України, в яких зазначено, що учні 1–4 класів мають харчуватися кожні чотири години. Тож дітям, які навчаються в початкових класах і перебувають у школі (на ГПД) до 18.00 або 19.00, потрібно створити умови для дотримання режиму дня, в тому числі організувати прийом гарячого харчування. За попередніми даними, денна мінімальна вартість обіду становитиме 8 гривень 50 копійок.

Реклама

Обідати учні почнуть з 1 вересня. Для того, щоб дитина не залишилася без їжі, батьки мали завчасно подати заяву на ім’я директора закладу. Найцікавіше те, що в разі відмови від платного харчування учень не зможе відвідувати ГПД. Далі система буде аналогічною до тієї, що діє в дошкільних виховних закладах. Оплата наприкінці місяця за квитанціями, згідно з кількістю отриманих обідів.

Чи потрібні гарячі обіди й групи продовженого дня?

Реклама

Крістіна. Син навчається в 3-му класі.

– Мені дуже потрібна ГПД, адже сама виховую сина й постійно зайнята на роботі. До того ж ми російськомовна родина, а уроки виконати треба. Тому легше заплатити за обід і мати спокій: уроки виконані, дитина нагодована, до вечора доглянута.

Вікторія. Донька навчатиметься в 1-му класі.

Реклама

– Олечка за результатами конкурсу потрапила до одного з НВК міста. У таких закладах навіть не обговорюється, буде дитина обідати чи ні. Тож у мене такого питання не виникало. Отримаємо квитанцію – оплатимо.

Ігор. Донька навчається в 4-му класі, а син – у 2-му.

– Ми багатодітна родина. Виховуємо чотирьох дітей, двоє – школярі, менша донька відвідує садочок, а з найменшим сином дружина перебуває в декретній відпустці. Постійної роботи в мене немає, ходжу на різні підзаробітки. Через певні обставини наша родина не вважається малозабезпеченою, але платити за харчування трьох дітей одночасно у нас не виходить. Тому старша донька забиратиме братика й ітимуть додому, групу не відвідуватимуть і не харчуватимуться.

Нагадаємо нашим читачам, що родини з визначеними державою статусами користуватимуться пільгою на безкоштовне харчування (обід). Для цього потрібно надати відповідний пакет документів. Таким чином безоплатно обідатимуть діти з таких категорій родин: учасників бойових дій у зоні АТО, вимушені переселенці зі Сходу та малозабезпечені сім’ї (при пред’явленні необхідних документів).

Тож скільки разів харчуватиметься школяр, залежатиме від соціального становища родини. Рішення прийматимуть батьки, але передусім вони повині зважати на інтереси власної дитини.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно