Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді голландські волонтери заявили про намір допомогти учасникам АТО

В Ужгороді голландські волонтери заявили про намір допомогти учасникам АТО

В Ужгороді голландські волонтери заявили про намір допомогти учасникам АТО

Учора, 10-го вересня, в Закарпатській ОДА відбулася зустріч з делегацією фонду "СОФТ Туліп" (Нідерланди). З гостями зустрічалися представники департаменту соціального захисту, управління охорони здоров’я, обласного управління ДСНС, громадських організацій, що надають допомогу бійцям, які повернулися з АТО тощо.

ВІДЕО ДНЯ

На заході сторони спілкувалися про можливість співпраці щодо надання психологічної допомоги учасникам АТО, їх сім’я та внутрішньопереміщеним особам.

Представники фонду наразі вивчають можливості та способи долучення до надання психологічної допомоги учасникам АТО, їх сім’ям та внутрішньопереміщеним особам, наприклад, провівши відповідне навчання для тренерів та експертів, які працюють з психологічними травмами та станами. Зокрема, як повідомив один з представників організації, вони планують разом з медичним університетом (Одеса), створити методичний центр знань по посттравматичному синдрому, який би працював на всю країну. Наразі задум на етапі пошуку відповідного фінансування.

Реклама

Як повідомила Наталія Омелянюк заступник начальника управління департаменту соціального захисту населення ОДА, наразі в області є всього 13 психологів, які працюють з військовими, мова йде про спеціалістів у медичних закладах. Прийнято обласною психіатричною лікарнею 76 бійців, а госпіталем ветеранів в Ужгороді проліковано 60 осіб.

Тож перше і нагальне прохання від закарпатських фахівців до представників Фонду: підсилити цю ділянку кадрами, тобто професійно.

Реклама

Як зауважила, обласний психотерапевт Магдалина Кузьмик, зараз розірвана допомога між психологами, психотерапевтами та волонтерами. Практичних психологів в області 360 осіб і ще майже тисячу − сімейних лікарів, які мають право лікувати посттравматичний синдром. Інше питання, що вони не мають відповідного досвіду. Тому вартувало б, розробити тривалу програму навчання, об’єднавши ці три гілки, а потім створити в Ужгороді кризовий центр.

Також, відзначили фахівці, майже випали з поля зору сім’ї військових, які воювали на Сході. Супровід цих сімей теж має велике значення. У свою чергу представник фонду відзначив, що великий акцент має бути на групах взаємопідтримки. Якщо все буде концентрувати на медичних втручаннях, то цього мало. Як відзначив гість, з його досвіду, військові ветерани довіряють своїм побратимам більше, ніж професіоналам.

Протягом 2008-2011 років Фондом "СОФТ  Туліп" реалізовано проект за підтримки Фонду MATRA у співпраці з Міністерством соціальної політики України по покращенню якості життя дітей з особливими потребами у інтернатах 3-4 типу.

Реклама

На Закарпатті робота ведеться у декількох напрямках, а саме:

1) навчання персоналу психоневрологічного інтернату у с. Тур’я Ремети;

2) підтримка Ужгородського міського товариства захисту прав дітей з особливими потребами "Надія" (організація батьків дітей з інвалідністю);

3) навчання персоналу медико-соціального реабілітаційного центру "Дорога життя" та Обласного центру комплексної реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно