Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Винахід школяра з Ужгорода потрапив до проекту "Ідеї, що змінюють світ", який підтримує Google

Винахід школяра з Ужгорода потрапив до проекту "Ідеї, що змінюють світ", який підтримує Google

Винахід школяра з Ужгорода потрапив до проекту "Ідеї, що змінюють світ", який підтримує Google
Інститут модернізації методів освіти Міністерства освіти і науки України разом з компанією Google запустили проект «Ідеї, що змінюють світ», де кожен зможе запропонувати оригінальну ідею і знайти однодумців для її реалізації.

Інститут модернізації методів освіти Міністерства освіти і науки України разом з компанією Google запустили проект «Ідеї, що змінюють світ», де кожен зможе запропонувати оригінальну ідею і знайти однодумців для її реалізації.

ВІДЕО ДНЯ

Організатори сподіваються, що він стане платформою, яка збере разом винахідливих українців і дасть їм можливість об’єднуватися навколо цікавих ідей і втілювати їх у життя у спільних проектах.

На сайті також представлений ряд видатних винаходів родом з України, які зробили значний внесок у розвиток різних галузей науки і техніки в усьому світі. Серед них – гасова лампа, перший електричний трамвай, технологія зварювання у відкритому космосі і перший в континентальній Європі комп’ютер.

Реклама

Серед проектів значиться і шкільний презентаційний мікроскоп з віддаленим управлінням, розроблений 13-річним Марком Дробничем з Ужгорода. До слова, обдарований юнак увійшов до числа 15 фіналістів конкурсу наукових проектів серед молоді Google Science Fair 2014.

Ідея проекту “Шкільний презентаційний мікроскоп з віддаленим управлінням” народилася у Марка після того, як він дізнався, що в багатьох українських школах немає мікроскопів для вивчення курсу біології. Свій мікроскоп він побудував на основі LEGO Technik і LEGO Mindstorm EV3. Управляти мікроскопом можна з будь-якого Android-пристрою по Bluetooth, а зображення можна транслювати за допомогою програми Google Hangouts. Марк зняв відео, в якому особисто представляє свій проект.

Реклама

Марк розповідає про свою ідею та винахід:

На уроках біології при вивченні об’єктів мікросвіту традиційно використовуються індивідуальні мікроскопи. Мікроскопи такого типу ідеально підходять для досліджень в лабораторіях, але, на мій погляд, є не найкращим рішенням для отримання нових знань. В такій ситуації учень розглядає мікропрепарат самостійно і робить не завжди правильні висновки. Тому, значно краще організувати процес навчання так, щоб всі учні змогли спостерігати один і той самий об’єкт, а вчитель, пояснюючи новий матеріал, міг вказати на що потрібно звернути увагу.

Також, при вивченні мікросвіту, дуже важливим є сприйняття масштабів збільшення, тобто розуміння того, як один і той же об’єкт виглядає при різному наближенню. Чого не вистачає в доступних мікроскопах, так це спостереження за об’єктом одночасно в декількох масштабах. Наприклад, мене вразила така ситуація: я розглядав дафнію під одним збільшенням, а при переході на вищий масштаб я виявив на її поверхні ще більш дрібні організми - коловерток, що полюють на інфузорій. Але, найсумніше, що в багатьох школах, взагалі немає мікроскопів і учні знайомляться з мікросвітом тільки з підручника.

Реклама

Для вирішення зазначених проблем я побудував шкільний презентаційний мікроскоп з декількома предметними столами, декількома незалежними оптичними системами, сполученням з екраном комп’ютера, проектором і трансляцією в Інтернет.

Матеріалами для створення такого мікроскопа стали набори LEGO Technic і LEGO EV3. Мікрокомп’ютер EV3 управляє моторами, які рухають механічні частини мікроскопа. У свою чергу EV3 управляється дистанційно з будь-якого Android-пристрою по протоколу Bluetooth. Зображення мікропрепаратів формуються веб-камерами, які передають їх на комп’ютер і проектор. При цьому є можливість проведення віддалених уроків за допомогою програми Hangouts просто демонструючи робочий стіл комп’ютера.

Отримані результати підтверджують мою гіпотезу: засобами, доступними школяреві (Android-планшет, деталі LEGO Technik, блоки LEGO Mindstorm EV3) вдалося побудувати шкільний презентаційний мікроскоп, що дозволяє:

- розглядати об’єкти аж до бактерій,

- розглядати зразки в декількох збільшеннях одночасно,

- передавати зображення на екран компьтера, проектор і віддалений комп’ютер за допомогою Google Hangouts,

- віддалено налаштовувати фокусування і міняти предметні скла.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно