Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Чи стане туристичною родзинкою Європейський парк примирення? (ФОТО)

Чи стане туристичною родзинкою Європейський парк примирення? (ФОТО)

Чи стане туристичною родзинкою Європейський парк примирення? (ФОТО)
Минулої неділі, в Ужгороді, відбулась традиційна виставка-ярмарок «Тур’євроцентр Закарпаття – 2013». До її відкриття була приурочена і Міжнародна науково-практична конференція «Шляхи оптимізації...

Минулої неділі, в Ужгороді, відбулась традиційна виставка-ярмарок «Тур’євроцентр Закарпаття – 2013». До її відкриття була приурочена і Міжнародна науково-практична конференція «Шляхи оптимізації туризму в Карпатському регіоні», на якій чи не вперше на такому високому рівні йшлося про можливість і необхідність використання такої туристичної атракції як «Європейський парк примирення» у селі Дерцен, що на Мукачівщині.

ВІДЕО ДНЯ

Практично за будь-якої погоди ліворуч автодороги міжнародного значення Мукачево-Берегово-КПП «Лужанка», що веде до українсько-угорського кордону, біля села Дерцен, Мукачівського району, на пагорбі видніється величний хрест, висотою майже 26 метрів. Як стверджують місцеві краєзнавці – це один із найвищих монументів такої символіки у Європі.

Свого часу ініціатором створення меморіального комплексу «Європейський парк примирення» виступив «Форум угорських організацій Закарпаття» – структура, яка об’єднувала майже три десятки різних громадських організацій. Виходили з того, що на території Закарпатської області ще з часів Першої світової війни існує велика кількість поховань громадян різних країн та національностей, які загинули в бойових діях, були інтерновані та знаходились в таборах для військовополонених, брали учать у партизанському русі. З метою увічнення пам’яті загиблих ще у 2006 році місцевому самоврядуванню в особі Дерценської сільської ради було запропоновано створення «Європейського парку примирення». Тут планувалося здійснити перепоховання жертв воєнних конфліктів, на які надто «щедрим» було ХХ століття. І по мірі можливості встановити їх імена, щоб не було безіменних героїв. Це потрібно не мертвим, це потрібно живим!

Реклама
Чи стане туристичною родзинкою Європейський парк примирення? (ФОТО) – 01

Місце під меморіальний парк було обрано не випадково. Адже тут впродовж віків існував цвинтар для місцевого населення, доки його у 1952 р. не зруйнували бульдозерами…

Реклама

Цей проект став втіленням у життя українсько-угорської декларації «Спільна пам’ять заради майбутніх поколінь», підписаної Президентами України та Угорщини 10 липня 2007 р. у Будапешті у ході державного візиту Президента України до Угорської Республіки. Зазначена ініціатива також від-повідала міжурядовій угоді між Україною та Угорщиною про увічнення пам’яті загиблих військовослужбовців і цивільних жертв та про статус захоронень, підписаній 16 листопада 1996 р. у Києві.

Реалізуючи дану ідею, ініціатори цього заходу погодили з керівниками традиційних релігійних конфесій і отримали їх цілковиту підтримку. У результаті тривалого пошуку форми обеліску, прийшли до висновку, що найкраще відповідатиме задуму обеліск у формі Хреста. Крім іншого, він символізує створення архітектурного унікуму та служитиме своєрідним маяком для туристів з України і країн Європи. Унікальність споруди, яка виросла на самій вершині пагорба, полягає і в тому, що в середині залізобетонного Хреста до його вершини веде спеціальна залізна драбина, а на самій верхівці облаштований невеличкий оглядовий майданчик, огороджений перилами. Отже, для сміливих любителів гострих відчуттів звідси відкривається неповторна і захоплююча панорама краєвидів на десятки кілометрів довкола.

Чи стане туристичною родзинкою Європейський парк примирення? (ФОТО) – 02
Реклама

Жаль лишень, що меморіал не запрацював на всі 100 відсотків. Виникла парадоксальна ситуація: проект, підтриманий на найвищому рівні, профінансований угорською стороною (свою вагому лепту у його спорудження працею, технікою і коштами надало місцеве населення та бізнесмени), але, створюючи парк примирення, через певні амбіції лідери громадсько-політичних організацій не досягли консенсусу. І добру справу, на жаль, не вдалося довести до логічного завершення. А дуже шкода, бо такий символ вартий справжньої людської уваги.

Чи стане туристичною родзинкою Європейський парк примирення? (ФОТО) – 03

У час, коли людство готується відзначати сторіччя початку Першої світової війни, вшановувати пам’ять її численних жертв, Європейський парк примирення у Дерцені має всі шанси стати своєрідною туристичною Меккою не лише Закарпаття, а й всього Карпатського регіону.

Василь Гарагонич, доктор історичних наук, заслужений працівник освіти України

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно