Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Мукачеві урочисто відзначили свято Чудотворної Мукачівської Ікони Матері Божої (ФОТО)

У Мукачеві урочисто відзначили свято Чудотворної Мукачівської Ікони Матері Божої (ФОТО)

У Мукачеві урочисто відзначили свято Чудотворної Мукачівської Ікони Матері Божої (ФОТО)
В честь відзначення 560-річчя від часу написання Мукачівської Чудотворної Ікони Матері Божої у Василіянському монастирі в м. Мукачеві відбулися урочистості присвяченій цій події. Свято...
ВІДЕО ДНЯ

В честь відзначення 560-річчя від часу написання Мукачівської Чудотворної Ікони Матері Божої у Василіянському монастирі в м. Мукачеві відбулися урочистості присвяченій цій події.

Свято «Мукачівської Чудотворної Ікони Матері Божої» було встановлено у 2010 році, на основі Циркуляру №30 Мукачівської Греко-Католицької Єпархії від 30.06.2010 р.

Реклама

Мукачівська чудотворна ікона Матері Божої, що сьогодні знаходиться у монастирській каплиці Василіянської обителі в м. Мукачеві, має давню історію. Достеменно відомо, що намальована вона у візантійському стилі в XV ст. Правдоподібно спочатку вона знаходилася в Царгороді, після падіння якого, з часом, опинилася у Ватиканських музеях, де перебувала до 1926 року.

Розвиток монашого життя на Чернечій горі у Мукачеві спонукав Папу Пія XI обдарувати мукачівських Василіян цією старовинною іконою Божої Матері.

Реклама

Чудотворна ікона Пресвятої Богородиці урочисто прибула до Святомиколаївської церкви на Чернечу гору тріумфальною процесією в неділю Всіх Святих – 27 червня 1926 року. Цей день золотими літерами вписаний в історію Мукачівської єпархії і Василіянської чернечої обителі. Тоді було віддано під Покров Матері Божої увесь Закарпатський край.

З того часу багатолюдні відпусти на Чернечій горі засвідчували, що тисячі й тисячі прочан з вірою і надією йшли з поклоном до Небесної Заступниці, щоб припасти до її стіп і знайти розраду у життєвих негараздах. До Мукачівської василіянської обителі стали горнутися вірні обох обрядів різних національностей як у святкові дні, так і в будні.

Апостольська Столиця надала Василіянській монастирській церкві на Чернечій горі відпусти на сім Богородичних празників.

Реклама

З приходом радянської влади на Закарпаття Мукачівський василіянський монастир, як і інші чернечі обителі Василіянського Чину, був ліквідований і згодом переданий Московській Православній Церкві, яка з нього зробила жіночий монастир. Незважаючи на загрозу ймовірного арешту (влада поставила вимогу негайно покинути монастир без будь-яких церковних речей) бр. Юліян Мигович, ЧСВВ все-таки виніс чудотворну ікону, яка підлягала безумовному знищенню, бо це був подарунок Святішого Отця. Спочатку він заніс її до одного села поблизу м. Сваляви, а згодом до м. Ужгорода, де передав Мукачівську чудотворну ікону Матері Божої родині Ляхович.

У 2000 році чудотворна ікона Пресвятої Богородиці була передана в руки ченців Василіян із Малоберезнянського монастиря – тодішньому Ігумену о. Павлу Райчинцю ЧСВВ і двом старшим ієромонахам-василіянам Борисові Краснобродському та Мелетію Малиничу, які добре пам’ятали часи почитання Чудотворної ікони у Василіянській обителі в Мукачеві.

Зараз Мукачівська чудотворна ікона Матері Божої знаходиться у монастирі отців Василіян у м. Мукачеві.

Ікону було перенесено до новозбудованого Мукачівського монастиря 16 липня 2009 року. В цей день відбулося також посвячення монастирської каплиці у м. Мукачеві, яке здійснив Апостольський Адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії Кир Мілан Шашік та Канонік Папської Базиліки Святої Марії Більшої Кир Іриней Білик ЧСВВ. Цей день вважається поверненням Василіян до м. Мукачева після того, як 62 роки тому, насильно був ліквідований Мукачівський василіянській монастир на Чернечій горі.

Провінція Святого Миколая Василіянський Чин Святого Йосафата в УкраїніФото Юрія Кравчука

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно