Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Незаконна вирубка лісів Закарпаття сягнула критичної межі

Незаконна вирубка лісів Закарпаття сягнула критичної межі

Якщо найближчим часом не розпочати так зване наближене до природи ведення лісового господарства у Карпатах – біди не уникнути, переконані екологи.

ВІДЕО ДНЯ

На місцевому рівні проблему не вирішити: потрібні зміни до законодавства

Фотографії, на яких чітко видно масштаби вирубок карпатських лісів,  опублікував один із закарпатських сайтів.

Реклама

Зокрема, журналісти порівняли три світлини однієї місцевості на перетині Закарпатської та Івано-Франківської області, зроблені у 2013, 2014, 2015 роках. На них добре видно результати вирубок. Автори фотографій – мандрівники –  розмістили їх у соціальних мережах.

Незаконна вирубка лісів Закарпаття сягнула критичної межі – 01
Реклама

Чимало про суцільні рубки лісу можна почути і від жителів гірських районів, мовляв, рубають неконтрольовано, необдумано, відповідальності не боїться ніхто, адже всі рубки є нібито законними, а за паперами ховається масштабне знищення лісів.

Незаконна вирубка лісів Закарпаття сягнула критичної межі – 02

Питання вирубки лісів у Карпатах турбує не тільки місцевих жителів й мандрівників, але й екологів. 

Реклама

«Проблема не тільки в об’ємах, скільки у невідповідності реальній екологічній ситуації. Серед наслідків таких дій – повені, посуха влітку в долинах, зменшення фауни аж до зникнення окремих популяцій, ерозія грунтів. Наразі на місцевому та обласному рівні вплинути на проблему ніяк не вдасться, потрібні зміни до законодавства. І багато роботи  для правоохоронців, зокрема, затримання та арешти порушників, інакше ніяк», – зазначив Валентин Волошин, голова громадської ради при держекоінспекції в Закарпатській області.

Яким рубкам у Карпатах  бути, і яким має бути наближене до природи ведення лісового господарства ми вирішили дізнатися у експертів.

У Карпатах потрібно звести до мінімуму рубки лісу

Як зазначили спеціалісти, наразі згідно чинного законодавства, на території державних лісогосподарських підприємств області, підпорядкованих Державному агентству лісових ресурсів України та інших постійних лісокористувачів, найпоширеніші декілька видів рубок. А саме, рубки головного користування. Деревостани в рубку намічаються лісовпорядною організацією під час проведення чергового лісовпорядкування. Ці рубки не можуть плануватись та проводитись в лісах національних парків та заповідників та інших лісових ділянках, що віднесені до природно-заповідного фонду. 

Також проводять рубки формування і оздоровлення лісів: догляду, санітарні, лісовідновні, переформування, пов’язані з реконструкцією, ландшафтні; рубки догляду в молодняках, середньовікових та пристигаючих насадженнях (освітлення, прочистка, прорідження і прохідні рубки тощо – планові), та суцільні й вибіркові санітарні рубки.

У насадженні такі рубки намічаються згідно Санітарних правил в лісах України, на підставі матеріалів лісовпорядкування державним спеціалізованим лісозахисним підприємством, територіальним органом Держлісагентства України, а також постійним лісокористувачем на підставі спеціальних обстежень і оцінки санітарного стану насадження та затвердженого у встановленому порядку плану проведення санітарно-оздоровчих заходів. 

Незаконна вирубка лісів Закарпаття сягнула критичної межі – 03
Реклама

«Гірська екосистема Карпат має надзвичайну розгалужену мережу струмків, потоків річок та інших водних об’єктів, які існують завдяки цим гірським екосистемам, зайнята переважно лісами природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення, рекреаційно-оздоровчими та захисними лісами.

Ці гірські екосистеми надзвичайно вразливі. У зв’язку з тим, що ліси відіграють дуже багато важливих соціальних і екологічних функцій (водорегулювальні функції, протиерозійні, протизсувні, депонування вуглецю, збереження біорізноманіття, пом’якшення екстремальних стихійних явищ тощо), для Закарпатської області (як і для гірської частини Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей) найкращою системою лісогосподарювання є так зване наближене до природи ведення лісового господарства. 

Воно передбачає більш уважний догляд і вирощування стійких (до стихійних природних явищ, шкідників і хвороб, техногенних і інших шкідливих впливів) лісів, більш часті але менш інтенсивні вибіркові втручання в лісове середовище, вищу продуктивність лісів та якість деревини, постійний лісовий покрив та збереження біорізноманіття.

У Карпатах потрібно звести до мінімуму суцільні рубки лісу (застосовувати тільки суцільні санітарні рубки для усунення згаданих вище наслідків стихійних природних явищ, техногенних впливів і інших шкідливих впливів) з огляду на різке порушення такими рубками захисних та регулювальних функцій лісів та посилення негативних наслідків зміни клімату» – зазначив Юрій Дербаль, інженер лісового господарства, експерт ГО «ФОРЗА».

На Закарпатті цьогоріч вже 30 фактів незаконної вирубки дерев

Одна з найбільших проблем Закарпаття – незаконна вирубка лісу. Торік закарпатська поліція зареєструвала понад 90 фактів незаконної рубки лісу: найбільше (20) – у Рахівському та Тячівському (15) районах.

Цьогоріч ситуація ще критичніша. Як зазначили у прес-службі ГУ НП в Закарпатській області, за два місяці поточного року зареєстровано понад 30 звернень щодо незаконної вирубки дерев, з яких, зокрема,  6 на Міжгірщини і 5 на Рахівщини. 

Реклама
Незаконна вирубка лісів Закарпаття сягнула критичної межі – 04

На обласному рівні втручатися у питання вирубок лісів фактично неможливо, адже управління лісового господарства в Закарпатській області напряму підпорядковується Державному агентству лісового господарства.

Аби бодай якимось чином вплинути на ситуацію, торік у серпні губернатор Закарпаття Геннадій Москаль підписав розпорядження про заборону вивезення кругляка за кордон.

Згодом, 1 листопада 2015 року, заборона вивезення кругляка на експорт вступила в дію, згідно з рішенням Верховної Ради України.

Але масштаби впливу таких заходів на ситуацію з вирубкою дерев у карпатських лісах оцінити поки що важко.

Фото: Закарпатський кореспондент

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно