Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Тячівщині урочисто проводжали вівчарів на полонини

На Тячівщині урочисто проводжали вівчарів на полонини

Традиційне свято, яке започатковане  у 2001 році, після кількарічної перерви,  з ініціативи та підтримки районної влади, знову відбулося в селищі Дубове.

ВІДЕО ДНЯ

Розпочалося дійство в центрі селища, де перед будинком культури було сформовано колони підвод з конями, прикрашені різнобарвними "китицями", ліжниками та джергами. Про початок свята сповістили звуки трембіт, після чого селищний голова Василь Носа оголосив про його офіційне відкриття. Місцеві священики різних конфесій провели молебень в честь виходу тваринників та благословили їх нелегкий шлях на полонини.

Відтак пішою ходою та на прикрашених возах учасники рушили на місцевий стадіон, де і відбулися масові гуляння. Попереду, верхи на коні з українським прапором прямувала Крістіна Марченко з Тернова, яка займається кінним спортом.

Реклама

Очолили колону голова Тячівської райдержадміністрації Василь Дем’янчук та заступник голови, керівник апарату Закарпатської ОДА Олександр Петік, депутат Закарпатської облради, радник голови, меценат заходу Василь Федурцьо та голова районної ради Василь Каганець.

На свято навідались почесні гості: генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдаван та перфект повіту Марамуреш Себастіан-Міхел Лупуц, делегація з Угорщини, голова Міжгірської РДА Василь Щур та Хустської – Назарій Павлій.
Серед офіційних представників – заступники голови РДА Михайло Полажинець та Віктор Погар, керівник апарату Богдан Макусій, заступник голови районної ради Василь Кушілко, начальник відділу культури Василь Гудак, начальник відділу охорони здоров’я Іван Фабрицій, начальник управління освіти Марія Думнич, голови місцевих рад та районні депутати. А також спонсори свята? депутати Закарпатської обласної ради, начальник ЗОУЛМГ Валерій Мурга, головний лікар Тячівської РЛ № 1 Федір Яринич та ін.

Реклама

На міському стадіоні гостей свята з хлібом і сіллю зустріли дівчата, одягнуті у національне вбрання. Відтак під звуки трембіт на святковій сцені розпочалася офіційна частина "Весняного полонинського ходу".

Вітаючи присутніх з таким чудовим торжеством заступник голови, керівник апарату Закарпатської ОДА Олександр Петік наголосив, що цим святом ми вшановуємо прадідівські традиції виходу на полонину, нелегку працю вівчарів. Тим самим зберігаємо національну культуру і звичаї в чому полягає сутність України. 

Вдалого літування на полонинах побажав вівчарям голова Тячівської РДА Василь Дем’янчук. Зокрема відмітив, що той, хто виріс у цих горах добре знає, що нема натуральнішої їжі, ніж овеча продукція. І тому традиції вівчарства потрібно розвивати та примножувати, в чому влада буде сприяти й надалі.

Реклама

Відтак за сумлінну працю багатьох фермерів та вівчарів було нагороджено почесними грамотами та подяками обласної й районної влади. Також привітав з святом усіх присутніх голова райради Василь Каганець, а також почесні гості – Елеонора Молдаван та Себастіан-Міхел Лупуц .

Символом "Весняного полонинського ходу" є полонинська ватра, яку щоразу, як відправляють вівчарів на полонини, запалюють на вдачу та щасливе літування й повернення їх додому. Як вогонь розгорівся, всі дружньо з колективами художньої самодіяльності затанцювали національний танок під мелодію у виконанні троїстих музиків.

Гості свята та всі бажаючі мали змогу оглянути виставки робіт народних умільців району з декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва. Своїм колоритом зачаровувало різноманіття народних промислів та ремесел. Особливо багато було представлено народної вишивки та різьбярства. І звісно родзинка святкування – імпровізована колиба з отарою овець, де вівчарі показали майстер-клас з доїння овець і виготовлення сиру. Охочі також мали змогу посмакувати бринзою, сиром та іншими вівчарськими делікатесами, взяти участь у конкурсах та іграх. А тим часом на сцені розпочався концерт за участю кращих колективів художньої самодіяльності району та заслужених артистів України й масові гуляння.

Звісно, що основна увага в цей день була прикута до вівчарів та інших працівників сільського господарства, для яких організатори даного заходу подбали про грошові та інші корисні для господарства винагороди.

Як зазначив один із головних спонсорів проводів на полонини, депутат Закарпатської облради Василь Федурцьо свято в Дубовому особливе тим, що допомагає зберігати наші багатовікові традиції й звичаї. А також сприяє розвитку рекреації та туристичного потенціалу Тячівського району .

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно