Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сьогодні відзначають День партизанської слави

Сьогодні відзначають День партизанської слави
22 вересня – День партизанської слави України. Це свято почали відзначати з 2001 року в день 60-ї річниці початку підпільно-партизанського руху України в роки Великої Вітчизняної війни. На...

22 вересня – День партизанської слави України. Це свято почали відзначати з 2001 року в день 60-ї річниці початку підпільно-партизанського руху України в роки Великої Вітчизняної війни.

ВІДЕО ДНЯ

На території України в роки війни діяло 6200 партизанських загонів і підпільних груп, які налічували близько мільйона осіб, завдаючи відчутних втрат гітлерівським військам на окупованій території, сприяючи просуванню частин і з’єднань Радянської Армії на захід.

Прославились партизанські з’єднання під керівництвом Миколи Попудренка, Сидора Ковпака, Олександра Сабурова, Олексія Федорова, Петра Вершигори та інших.

Реклама

На Закарпатті партизанський рух зародився на початку 1942 року. Його очолив Олекса Борканюк, що повернувся на Закарпаття і десантувався на Івано-Франківщині. Троє його десантників загинули в сутичках з карателями, двоє потрапили до рук гестапівців. Лише Олексі Борканюку вдалося добратися до свого рідного селища Ясіня. Але 12 лютого 1942 року угорській контррозвідці вдалося натрапити на слід, і він був схоплений ворогами. 25 вересня того ж року в Будапешті його розстріляли.

У серпні 1943 року на полонину Менчул (Хустський район) приземлилася розвідувальна група на чолі з угорцем Ференцем Патакі. Але більшість з цих партизанів було знищено. Самого Патакі розстріляно в угорському місті Шопронь.

Реклама

У липні 1944 року в район полонини Рівної Березнянського району було десантовано партизанський загін на чолі з Героєм Радянського Союзу Олександром Васильовичем Тканком.

На Іршавщині почав діяти загін на чолі з уродженцем Закарпаття Дюлою Устою.

Група Олександра Тканка діяла в Перечинському, Ужгородському та Мукачівському районах, загони Усти і Прищепи освоювались на Іршавщині, Берегівщині й Хустщині, група Василя Павловича Русина – на території Свалявського і Мукачівського районів.

Реклама

Загони цих командирів підтримувало населення всього Закарпаття. Хлібом, молоком, бринзою, салом. Як згадує

В. П. Русин у своїй книзі «На крутих перевалах», «кожен селянин вважав за честь особисто вручати нам свої харчі».

Бійці партизанських з’єднань з приходом Червоної Армії добровільно влились в її ряди, а їх було понад 25 тисяч чоловік.

Шість учасників партизанського підпілля проживає сьогодні в нашому районі. Це – Щербан Михайло Іванович, Кречковський Іван Миколайович, Гранчак Марія Андріївна, Калабішка Дмитро Петрович, Попович Йосип Юрійович, Голиш Андрій Михайлович.

Керівники Мукачівської районної ради ветеранів України щиро поздоровляють їх з пам’ятним святом Днем партизанської слави, бажають їм міцного здоров’я, довгих і щасливих років життя.

Народних месників поздоровив і голова ради Організації ветеранів України, народний депутат України Петро Цибенко. Він адресував колишнім партизанам такі побажання: «Шановні народні месники! Промайнуло багато років як радянський народ переміг гітлерівську Німеччину. Але ми пам’ятаємо Вас, тих, хто відстояв нашу незалежність у боротьбі із фашизмом. Ми навчаємося з Вас мужності, самовідданості та безмежної любові до Батьківщини. Вітаємо Вас з Днем партизанської слави! Зичимо Вам доброго здоров’я, благополуччя, уваги рідних, близьких та друзів і щасливого довголіття».

Іван Качур, Василь Гонак, Федір Кінч, керівники Мукачівської районної ради ветеранів України

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно