Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Мукачеві презентували виставу про відомого закарпатця Адальберта Ерделі "У Парижі гарне літо"

У Мукачеві презентували виставу про відомого закарпатця Адальберта Ерделі "У Парижі гарне літо"

У Мукачеві презентували виставу про відомого закарпатця Адальберта Ерделі "У Парижі гарне літо"
ВІДЕО ДНЯ

Сьогодні у залі Закарпатського театру драми та комедії відбулась прем’єра вистави "У Парижі гарне літо", яку для глядачів зіграли артисти Закарпатського обласного музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв з міста Ужгород.

Перед виставою головний режисер театру Євген Тищук, письменник, драматург, автор п’єси про Адальберта Ерделі Олександр Гаврош та театрознавець Василь Андрійцьо поспілкувались з журналістами.

Реклама

На початку прес-конференції Олександр Гаврош зазначив, що останнім часом посилилась співпраця між двома найбільшими театральними колективами краю: Закарпатський облмуздрамтеатром (м. Ужгород) та обласним театром драми та комедії (м. Мукачево). "Ужгородські театрали вперше презенуватимуть цю виставу для мукачівського глядача. Хоча перед аудиторією вона демонструється вже всьоме", – зауважив драматург.

Олександр Гаврош розповів про те, що Адальберт Ерделі мав дуже тісні зв’язки з Мукачевом, оскільки саме тут, неподалік замку "Паланок" мешкала його родина. "Цікаво, що він відвідував і згадував про мукачівський театр. Символічно, що у тому самому приміщенні, де свого часу бував Ерделі, зараз гратиметься вистава про нього", – сказав письменник і автор книги "Таємниці Ерделі".

Реклама

Загалом у виставі йдеться про три періоди життя відомого закарпатського художника, трьома романтичними історіями з його життя. "Можу сказати, що робити п’єси та вистави про тих, хто нещодавно пішов з життя – це сміливо. Чимало ужгородців й досі пам’ятають живою дружину Адальберта Ерделі – Магдалину. І ужгородські глядачі сприйняли цю виставу на "УРА". А деякі люди вважають, що якби пані Магдалина була жива і побачила б свою героїню на сцені то пишалась би собою", – розповів Олександр Гаврош.

Цікаво, що головну роль – Адальберта Ерделі у зрілих роках грає ввідомий актор, режисер вистави Анатолій Філіппов.

Театрознавець Василь Андрійцьо зауважив, що дуже правильним є те, що театральні колективи присвячують свої вистави тематиці рідного краю і побажав акторам, драматургам та режисерам й надалі у своїй праці розвивати закарпатську тематику. Також мистецтвознавець зауважив, що ця вистава є музично-ліричною композицією. І це плюс, оскільки Адальберт Ерделі виріс у Карпатському регіоні, який славиться музичними традиціями.

Реклама

Опісля промови Василя Андрійцьо Олександр Гаврош розповів про книгу "Таємниці Ерделі", яка є продовженням серії видань про відомих закарпатців. Першими двома доробками є книги "Загадковий Духнович" та "У пошуках Івана Сили". У третій книзі про відомого художника можна знайти і 50 цитат-афоризмів Адальберта Ерделі.

З творцями вистави "У Парижі гарне літо" поспілкувався і шеф-редактор "Панорама Медіа Групи" Василь Гарагонич, який у розмові згадав про матеріал "Від Климовиці до Парижа: історія закарпатця, який став відомим на весь світ", який був опублікований у газеті "Панорама". Також він запропонував Климовецьку ЗОШ назвати іменем видатного уродженця цього села.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно