Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Мукачівці найбільше довіряють патрульній поліції, ужгородці – церкві, – результати опитування

Мукачівці найбільше довіряють патрульній поліції, ужгородці – церкві, – результати опитування

Мукачівці найбільше довіряють патрульній поліції, ужгородці – церкві, – результати опитування

13 липня в Ужгороді обговорили результати досить великого соціологічного дослідження рівня довіри до закарпатської поліції і, зокрема, до новоспечених патрульних.

ВІДЕО ДНЯ

Дослідження розпочалося у лютому в п’яти населених пунктах: Ужгород, Мукачево, Хуст, смт. Дубове та Воловці. Вибірка є репрезентативною лише для кожного населеного пункту, але не для всього Закарпаття. Вибирали міста за домовленістю з національною поліцією. Зокрема, у смт. Дубове та Воловці ніколи чи давно не було міліції, але нещодавно там з’явилися власні відділення поліції, тож їх додали до вибірки. Згодом, як виявилося, у цих трьох населених пунктах до 10% опитаних мали справу з патрульними Ужгорода чи Мукачева.

Тут варто наголосити, що мова не йде про переатестовану поліцію, оскільки лише зараз перший і другий рівні (керівний склад) завершили переатестацію. Третій, тобто найнижчий рівень, все ще не пройшов переатестацію. Але по суті досліджували поліцію, оскільки з листопада 2015 року всі міліціонери автоматично перейшли в ГУНП. Тобто йдеться про нову назву, але старих людей. Степан Довгунь, т. в.о. начальника ГУНП в Закарпатській області, втім, запевнив, що при цьому переході негідних правоохоронців звільнили.

Реклама
Мукачівці найбільше довіряють патрульній поліції, ужгородці – церкві, – результати опитування – 01

У цілому понад половину відповідей респондентів склали варіанти “Цілком довіряю” та “Скоріше довіряю”. Зокрема, у містах Ужгород і Мукачево, де патрульні діяли активно протягом певного часу звернули увагу на роботу нової поліції на дорогах та профілактичну роботу з неповнолітніми. У інших же населених пунктах навпаки звертали більшу увагу на боротьбу з наркоторгівлею та охорону громадського порядку.

Реклама

Опитування у Мукачеві показало, що більше половини респондентів довіряє новоствореній структурі. Серед вікових груп найбільше довіряли поліції мешканці Ужгорода (у віці 18-39 років). Переважно це були чоловіки та люди з вищою освітою. А от у Хусті більш довірливо до поліції ставилися люди зі середньою та середньою спеціальною освітою. У Воловці та Дубовому таких особливостей не виявили.

Довіра окремо до патрульної поліції також була досить великою. Зокрема, більше половини респондентів в Ужгороді та Мукачеві тією чи іншою мірою довіряє патрульній поліції. У цих містах більше довіряли поліції старші (40-60 років) і молоді люди (18-39 років), а в розподілі за статтю тут переважали жінки. У Мукачеві, водночас, відсоток людей, які зовсім не довіряють поліції, був більшим, ніж в Ужгороді. В обласному центрі досить багато людей також відповідали, що не визначилися зі ставленням до патрульних. 

Як зауважив, Дмитро Афанасьєв, провідний спеціаліст, викладач кафедри соціології і соціальної роботи УжНУ, опитувані досить часто плутали просто поліцію з патрульною і їм доводилося пояснювати різницю.

Реклама
Мукачівці найбільше довіряють патрульній поліції, ужгородці – церкві, – результати опитування – 02

Якщо говорити загалом про довіру до різних соціальних інститутів, то лідером тут виявилася церква. Так у смт. Дубове їй довіряли 95% опитаних, а в Ужгороді - 75%. Окрім того досить високим був рівень довіри до волонтерів та армії внаслідок останніх подій на Сході Порівняно зі 2013 роком після реформування зросла і довіра до поліції. Її закарпатці поставили на п’яте місце у рейтингу.
А от найменший рівень довіри закарпатці традиційно мали до органів влади: ВРУ, Президента, КМУ тощо.

Андрій Фуцур, студент 3 курсу УжНУ, який безпосередньо проводив дослідження серед опитаних, розповів, що були і такі люди, котрі відповідали, що зовсім не довіряють поліції і тому відмовлялися взагалі брати участь у опитуванні. Однак, таких не було багато. Були також респонденти, які довіряли поліції, але не довіряли міліції.

Степан Довгунь, т. в.о. начальника ГУНП в Закарпатській області, зауважив, що поліція відчула ріст довіри до себе. Це проявилося і у частоті дзвінків на 102, і у зверненнях по дрібніших випадках, і навіть у простому бажанні отримати пораду.

Мукачівці найбільше довіряють патрульній поліції, ужгородці – церкві, – результати опитування – 03

Юрій Марценишин, начальник управління патрульної поліції в містах Ужгород і Мукачево, додав, що опитування допоможе поліції скоригувати у подальшому свою роботу. "На даний момент ми рухаємося у правильному напрямку”, – зауважив правоохоронець, – Повторне дослідження, можливо, буде проведене наприкінці року, аби ми змогли зробити певні висновки".

Збільшення кількості патрульних, втім, поки не очікується. Принаймні, у найближчі півроку цього очікувати не варто через ускладнену процедуру прийому.

Реклама

Нагадаємо, у 2015 році 242 патрульні склали присигу на Закарпатті. Із них троє перевелися у інші області, четверо звільнилися за власним бажанням, двоє планують звільнитися. Як запевняють правоохоронці, все це пов’язано зі складними сімейними обставинами, але не зі службовими проступками.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно