Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Ужгородщині вирощують дорогих корів з Європи

На Ужгородщині вирощують дорогих корів з Європи

Більшість цих корів фермер Михайло Роман привіз із за кордону. Серед поголів’я франзуцькі, англійські та угорські породи. Всі вони — не дають молока. Тільки для свого потомства. Фермери кажуть – це особливі м’ясні породи. Наразі Михайло тільки починає свою фермерську справу. Каже: головне чим буде керуватися – екологічна складова.

ВІДЕО ДНЯ

"Ми виготовляємо добру, екологічно чисту яловичину. Саме для цього ми почали будувати м’ясо-переробний цех. У нас програма на 5 років: почали з 10 кор. Не пройшло й року, зараз за моєю спиною разом із молодняком – 135 корів. До кінця року – не менше 300 голів будемо мати. Зараз в процесі будівництва хлівів. Наше гасло – нам не треба допомагати, головне аби не заважали", – каже фермер Михайло Роман.

Коштує така молода корова чимало – майже 5 євро за кілограм. Вирости така тварина може до півтори тони. Харчуються корови виключно травою. Кормами підгодовують тільки взимку. Сільський голова Тийглаша, де власне і знаходиться фермерське господарство, втішений, каже: тільки такі ентузіасти, як Михайло і можуть відродити фермерство на Закарпатті.

Реклама

" Тут занепало все з 2000 року. До 2015 було страшне занепадання, а тепер потрохи в нас тваринництво відроджується. Є рух вперед. Але треба, аби держава дотримувалась економічно правильної політикм. Бо в нас є таке, що людина вкладе гроші, а державі за це треба віддати частину коштів. Це неправильно. Бо працювати в сільському господарстві важко", – зауважив сільський голова села Тийглаш Юрій Сіка.

Сприяти відродженню фермерства готові і в Закарпатській ОДА. Ініціативу вже пообіцяли підтримати в департаменті агропромислового розвитку. Кажуть: наразі в області діє програма підтримки розвитку тваринництва. Чекають, тільки аби на неї виділили кошти. Проте вже обіцяють фермерові повернути левову частку коштів, які він витратив на закупку поголів’я.

Реклама

"Тут є корови, яких в Закарпатті більше нема. Може ще в кількох областях такі корови є. але я не впевнений. Він сам все закупив. Але наша програма працює не по кредитуванню, а по відшкодуванню. Він нам надасть документи всі, а ми відшкодуємо", – мовив керівник Департаменту аграрного розвитку Закарпатської ОДА Юрій Лесьо.

Підприємець вже працює над створенням м’ясопереробного заводу. Каже: продавати м’ясо не буде. Вироблятиме екопродукцію. Мовляв, вирощене на Закарпатті має бути для закарпатців.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно