Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Виноградівщині функціонує незвичайний ринок на залізничних коліях

На Виноградівщині функціонує незвичайний ринок на залізничних коліях

На Виноградівщині функціонує незвичайний ринок на залізничних коліях

Місце, яке  повертає в минуле століття, є на Закарпатті. У Виноградові тричі в тиждень розгортають стихійний ринок просто на залізничній колії. Це найбільший ринок у місті, продавати і купувати на нього приїздять з кількох сусідніх районів. Із стихійною торгівлею вже десятиліттями борються залізничники. А от експерти з туризму навпаки – зацікавлені в тому, щоб Боржавська вузькоколійка стала брендом Закарпаття, а ринок на рельсах – туристичною родзинкою.

ВІДЕО ДНЯ

Продавати тут починають ще вдосвіта. Продають все, що є в шафі, коморі і на городі. Класичних прилавків практично нема. Увесь крам знаходиться буквально – під ногами — поміж звичайних рельсів.

"Не дуже можна тут продавати, але якось є. Коли їде малий поїзд ми відсунемося, а далі знову стаємо на своє місце. А що робити – роботи нема, пенсія мала, треба якось жити, красти ми ж не будемо", – каже пані Марія, продавчиня.

Реклама

А пані Маргарита торгує тут овочами з власного городу понад 10 років. Колись депутат районної ради, тепер у свої 74 роки, продає на ринку, аби купувати ліки від тиску.  

"Цей ринок працює тут з 1995 року. Найбільше продавців приваблює факт, що не треба платити за оренду місця, тому й продукти віддають дешевше. 4 гривні картопля, 15 гривень – пасоля, три гривні кропець, і півкілограма домашньої цибулі – 4 гривень", – розповіла продавчиня Маргарита Вербовець.

Реклама

Залізничники наполягають – така торгівля дуже небезпечна, бо продавці можуть потрапити під потяг. Разом з правоохоронцями провели з десяток рейдів, та все марно. 

"Люди звикли тут торгувати і скільки рейдів ми не проводили, то все даремно. Минулого четверга ми організували охорону залізниці. Результатів нема", – зауважив Владислав Марфутін, начальник станції "Виноградів"

Та крім місцевих, які полюбляють скуплятися у продавців на коліях, облюбували це місце й закордонні туристи. Кажуть, це унікальна можливість відчути себе в минулих століттях.

Реклама

"Коли приїздять іноземці то вони захоплені. Для них це дуже колоритно. Мабуть це те, що їм не вистачає у повсякденному житті, де все дуже цивілізовано, дуже круто, а тут вони можуть побачити, як вони жили 50-60 років тому. Це така машина часу для них виходить", – мовив туризмознавець Ярослав Мар’ян

Утім, поки головні пасажири Боржавської вузькоколійки ті, хто сюди їде спеціально скупитись на ринок та ті, хто привозить свій крам на продаж. Навіть розклад руху електрички підлаштовано під роботу ринку. Якщо закриють щось одне – рельси вузькоколійки заіржавіють.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно