Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Як нардепи від Закарпаття голосували за підтримку малих виробників вина

Як нардепи від Закарпаття голосували за підтримку малих виробників вина

Як нардепи від Закарпаття голосували за підтримку малих виробників вина

Невеликі виноробні підприємства України звільнено від обов’язкової купівлі ліцензії на свою діяльність, яка коштує півмільйона гривень. Такий закон парламент країни прийняв  учора, 20 вересня. 

ВІДЕО ДНЯ

Загалом, згідно із Законом про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" щодо оптової торгівлі алкогольними напоями, виготовленими з власного виноматеріалу (не придбаного) підприємства, які виготовляють алкогольну продукцію із матеріалів суто свого виробництва (тобто користуються лише власними виноградниками) мають право здійснювати оптову торгівлю своїми алкогольними напоями без отримання окремої ліцензії на таку оптову торгівлю. Яка, як уже згадано, коштує 500 тисяч гривень, – інформує "ОПОРА".

Закон, йдеться у пояснювальній записці, допоможе підприємствам з невеликими обсягами виробництва місцевих вин, ягідних вин та медових напоїв з власної сировини.

Реклама

З пояснювальної записки випливає, що для виноробних компаній із великими обсягами виробництва придбання ліцензії за півмільйона гривень є незначною витратою. Зокрема, у собівартості пляшки їх вина сума на придбання цієї ліцензії становить від 20 до 90 копійок. А от, наприклад, для закарпатського ДП «Леанка», що знаходиться на Ужгородщині, сума на придбання ліцензії у собівартості пляшки їх продукції становила б аж 442 гривні.

При цьому автори законопроекту запевняють, що 55 великих виробників винопродукції, що розташовані на материковій частині України і сплачували кошти за ліцензію на оптову торгівлю, будуть платити їх і надалі, оскільки вони не підпадуть під дію запропонованих змін. Водночас звільнення від купівлі ліцензії для малих виноробних підприємств сприятиме створенню нових робочих місць у сільській місцевості та розвитку в країні винного туризму.

Реклама

Прийнятий документ також вводить у законодавство нові терміни: «виноматеріали», «виноматеріали виноградні», «виноматеріали плодово-ягідні», «виноматеріали медові», «вино виноградне», «вино плодово-ягідне» та «напій медовий».

Серед шести авторів законопроекту є і депутат-мажоритарник від ужгородського округу Роберт Горват (фракція «БЛОКУ ПЕТРА ПОРОШЕНКА») та виходець із Закарпаття Іван Крулько (фракція «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»).

Наразі прийнятий закон очікує підпису Президента. Документ особливо актуальний і для Закарпатської області, яка славиться своїм виноробством. Тож ОПОРА інформує про результати голосування закарпатських депутатів.

Реклама

Законопроект підтримали чотири мажоритарники:  

Роберт Горват (округ №68, центр – Ужгород, фракція «БЛОКУ ПЕТРА ПОРОШЕНКА»);

Віктор Балога (округ №69, центр – Мукачево, позафракційний);

Василь Петьовка (округ №72, центр – Тячів, позафракційний, група «Воля народу»);

Іван Балога (округ №73, центр – Виноградів, позафракційний).

 

Віддали голос «за» і закарпатські депутати, обрані за списками партій:

Реклама

Валерій Пацкан, Василь Брензович (фракція «БЛОКУ ПЕТРА ПОРОШЕНКА»);

Валерій Лунченко (фракція Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ");

Юрій Чижмарь (фракція Радикальної партії Олега Ляшка).

Не голосували:

Михайло Ланьо (округ №70, центр – Свалява, позафракційний, член групи «Партія Відродження»);

Павло Балога (округ №71, центр – Хуст, позафракційний).

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно