Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Фестиваль демократії або як естонці собі місцеву владу обирають

Фестиваль демократії або як естонці собі місцеву владу обирають
ВІДЕО ДНЯ

25 жовтня 2020 року в Україні пройшли чергові вибори до органів місцевого самоврядування. Рівно через рік доля так розпорядилась, що в рамках навчального візиту, організованого Українським кризовим медіа-центром та Естонським центром міжнародного розвитку, вдалось на власні очі побачити хід голосування та підбиття підсумків в Естонії.

Як людина, яка активно висвітлювала період підготовки до виборів в Україні, було цікаво порівняти наскільки ж відрізняються ці процеси в двох країнах, які мають спільне радянське минуле. Варто одразу визнати, що особисто для мене ця різниця колосальна, сказав би навіть, що нас розділяє прірва. Але про все по порядку…

Реклама
Фестиваль демократії або як естонці собі місцеву владу обирають – 05

Перша суттєва відмінність, яка одразу кидається в очі, – це славнозвісне естонське електронне голосування. Держава пропонує громадянину не йти на дільниці, а у зручний для себе спосіб за допомогою комп’ютера проголосувати за того, чи іншого кандидати. Тобто Естонія стала однією із першопрохідців у Європі по цій можливості.

Реклама
Читайте також:
Міський голова одного з міст Закарпаття отримує найбільшу зарплату серед мерів України: розслідування програми "Гроші"

Вже 16 років громадяни голосують у такий спосіб. Від виборів до виборів кількість людей, які обирають цей варіант голосування, лише зростає. Приміром, при цьогорічній явці на виборах в 54,8% (або 588 867 виборців), 39,6% (275 587 виборців) скористалися саме електронним голосуванням. Голосувати через Інтернет можна по декілька разів, але зарахується лише останнє голосування. 

Фестиваль демократії або як естонці собі місцеву владу обирають – 06
Реклама

Виборчі дільниці в Естонії розміщуються не лише садочках, школах чи будинках культури, але й в торгових центрах чи навіть в тимчасово розвернутих для цього наметах на центральних площах. Ви йдете на шопінг і при цьому можете віддати свій голос. Отримати бюлетень зможете навіть якщо забули паспорт вдома. Водійського посвідчення чи будь-якого іншого документу, що дозволить ідентифікувати особу, буде достатньо.

Фестиваль демократії або як естонці собі місцеву владу обирають – 07

Загалом, відмінностей у процесі голосування дуже багато. До того ж, в Естонії на виборчих дільницях після завершення голосування ви не побачите жодних спостерігачів чи кандидатів. Чому? Читайте в свіжому випуску газети "Панорама" №36 (10156) від 28 жовтня 2021 року.

Нагадаємо, уродженець Закарпаття може стати новим міністром екології.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно