Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Меморіальну дошку відомому музикознавцю Володимиру Гошовському перевстановили в Ужгороді

Меморіальну дошку відомому музикознавцю Володимиру Гошовському перевстановили в Ужгороді

Меморіальну дошку відомому музикознавцю Володимиру Гошовському перевстановили в Ужгороді
ВІДЕО ДНЯ

Ця подія сталася на території будинку №15 на площі Театральній в Ужгороді, де жив видатний дослідник народної музики, відомий не тільки на Закарпатті та в Україні, а й за кордоном. Сьогодні відзначається 60-річчя початку його наукової діяльності, коли вчений опублікував свою статтю про музичні діалекти у збірнику Ужгородського університету.

У заході взяли участь заступник начальника управління культури Закарпатської ОДА Ілдика Молнар, начальник управління у справах культури, спорту, сім’ї і молоді Ужгородської міської ради Ольга Василиндра, науковці, творча інтелігенція, педагоги та студенти Ужгородського державного музичного училища імені Дезидерія Задора, рідні В.Гошовського, – йдеться у повідомленні Ужгородської міськради.

Реклама

Як наголошували виступаючі, Володимир Гошовський – приклад відданого служіння науці. Народився в Ужгороді, тут провів своє дитинство, юність, значну частину зрілого періоду. Володимир Леонідович був дуже різноплановим вченим, першим почав займатися музичною діалектологією, один із тих, хто поряд із празькими науковцями, займався порівняльним слов’янознавством. Саме Володимир Гошовський одним із перших зрозумів, що комп’ютер можна поставити на службу науці. Є засновником вітчизняної кібернетичної етномузикології, адже створив електронну обчислювальну систему УНСАКАТ (універсальний системно-аналітичний каталог) у той час, коли цим ніхто не займався.

В останні роки свого життя Гошовський повернувся зі Львова до Ужгорода і мріяв, щоб місто його дитинства та юності стало справжнім науковим центром. В Ужгороді його пам’ятають. Перевстановлення сьогодні меморіальної дошки на фасаді будинку, де нещодавно провели капітальний ремонт, а також те, що одну із вулиць обласного центру Закарпаття назвали його іменем, є свідченням шани земляків за його плідну роботу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно