Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді обговорили напрямки співпраці з словацьким містом Кошице

В Ужгороді обговорили напрямки співпраці з словацьким містом Кошице

В Ужгороді обговорили напрямки співпраці з словацьким містом Кошице

Мер словацького міста-побратима Ужгорода – Кошице Ріхард Раші напередодні з міським головою Ужгорода Богданом Андріївим провели робочу зустріч із визначення напрямків для підготовки спільних проектів у рамках транскордонної співпраці із залученням європейських фінансових механізмів. На перемовинах також були присутні Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Янка Буріанова, радник мера Кошице Радослав Єнчуш, уповноважений мерії цього словацького міста з міжнародного співробітництва Едуард Бураш та, з українського боку – заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак, керуючий справами виконкому міськради Олена Макара, начальник відділу міжнародних ґрантових програм та інновацій Вікторія Тарахонич.

ВІДЕО ДНЯ

Словацькі гості насамперед запросили ужгородських колег взяти якнайширшу участь у Днях України в Кошице, які проходитимуть із 19 по 27 квітня. Там будуть численні презентації, можливість встановити ділові, бізнесові контакти, налагодити тісне співробітництво в освітній галузі, обміні мистецькими колективами, участь у спортивних змаганнях. Також запропонували Ужгороду представити "родзинки" "Сакура Фесту", – повідомляє Ужгородська міська рада.

Мер Кошице Ріхард Раші наголосив, що є чимало напрямків, спільні проекти в яких для обох міст можуть отримати європейську фінансову підтримку і бути реалізовані. Зокрема, йшлося про розвиток туризму, у тому числі власне міського туризму; напрацювання турів, які б включали Кошице, Токай і Ужгород; доповнення новими атракціями дитячої залізниці, тим більше, що в Ужгороді вона веде у старовинний, із понад 400-літньою історією, парк Підзамковий.

Реклама

У Кошице зараз реалізовують програму протипаводкового захисту і водночас хочуть модернізувати системи водопостачання та водовідведення. Аналогічні проблеми стоять перед Ужгородом і в цьому теж можна задіяти спільні проекти. Ефективними могли б бути програми соціалізації ромських спільнот, освіти для ромів. До цього, за словами Ріхарда Раші, можна було б долучити ще одне словацьке місто-партнер Ужгорода – Міхаловце.

Зацікавлення викликала й інформація міського голови Ужгорода про проект "Безпечне місто", який розробляється з угорськими друзями з Ніредьгази і передбачає встановлення сучасних систем відеоспостереження з можливостями детального розпізнавання об’єктів, а відтак розкриття злочинів і зменшення кількості ДТП. 

Реклама

Партнери з Кошице запропонували ознайомитися з їхнім, понад 120-річним, досвідом організації комунального транспорту. Нещодавно місто отримало європейську допомогу в придбанні міського пасажирського електротранспорту – 85% недешевих, але екологічно безпечних електрокарів профінансував ЄС, 10% – край і 5% – міський бюджет Кошице.

Запросили словаки і діток з Ужгорода, насамперед переселенців із зони АТО, як і торік, узяти участь у творчо-відпочинковому літньому таборі. Готові й до проектів у сфері освіти, спільних дій у програмі "Креативна Європа", "Європейське місто спорту".

Обговорили створення в Ужгороді умов для розвитку зимових видів спорту. Як розповіли словацькі партнери, у них при школах створювали льодові майданчики на таких умовах: місто надавало земельну ділянку біля навчальних закладів, підприємці облаштовували інфраструктуру, відтак у час шкільних уроків безкоштовно займалися діти, а з обіду – усі охочі за оплату.

Реклама

До речі, під час Днів України в Кошице пройде і вже традиційний турнір із петанку, який започаткувала найсильніша з українських команд – ужгородська.

За наміченими міськими очільниками Ужгорода і Кошице напрямками представники робочих груп згодом формуватимуть проекти, деякі з них, можливо, охоплять співробітництво також із угорськими, або й румунськими партнерами.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно