Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Євроінтеграція – це не лише "безвіз": угорці ділилися із закарпатцями досвідом вступу до ЄС

Євроінтеграція – це не лише "безвіз": угорці ділилися із закарпатцями досвідом вступу до ЄС

Євроінтеграція – це не лише "безвіз": угорці ділилися із закарпатцями досвідом вступу до ЄС
Фото: Василь Ільницький

Для більшості українців євроінтеграційні устремління нашої країни банально зводяться лише до «безвізу», надмірний ажіотаж навколо якого уже набив оскому. Але суть євроінтеграції полягає далеко не в тому, щоб отримати «безвіз» і шукати собі заняття на чужині, а використовувати нові можливості для модернізації власної Батьківщини. Підготовчі суспільні «євроремонтні» роботи включають цілу низку напрямків, реалізація яких надає чудову нагоду значно підвищити якість життя людей на конкретних територіях.

ВІДЕО ДНЯ

Серед них – розвиток регіонів, який ґрунтується на децентралізації влади та підтримці місцевого самоврядування, розробка цільових проектів із залучення коштів з європейських фондів для будівництва нових доріг, капітальної реконструкції діючих та спорудження нових водогонів і каналізаційних мереж, сміттєпереробних підприємств, благоустрій населених пунктів та безпека жителів, створення нових виробництв, реформування і докорінне переоснащення закладів первинної медицини і базової освіти. З огляду на багатолітню стагнацію цих галузей в Україні, їхнє повільне реформування сьогодні, оскільки власних коштів для таких масштабних перетворень бракує навіть в успішних об’єднаних громадах, реалізація таких вартісних, але вкрай необхідних проектів із залученням європейських коштів була б надзвичайно доречною. Тим паче, що величезний досвід позитивного реформування місцевої соціальної сфери є у наших постсоціалістичних сусідів, яким вони готові поділитися з нами.

Саме ця тема була головною на міжнародній конференції «Євроінтеграційний досвід Угорщини для українських місцевих органів самоврядування», яку 10 березня провели для керівників органів місцевого самоврядування Закарпаття та Прикарпаття Генеральне консульство Угорщини в місті Ужгороді та мерія міста Ніредьгаза – угорського обласного центру сусіднього з Україною регіону Сабалоч-Сатмар-Берег. Її організатори ставили за мету поділитись досвідом, який було накопичено органами місцевого самоврядування Угорщини під час підготовки до європейської інтеграції, що його голова Загальних зборів Сабалоч-Сатмар-Березької області Угорщини Оскар Шестак назвав «золотим віком місцевого самоврядування Угорщини».

Реклама

Перед учасниками конференції виступили Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайло, мер міста Ніредьгаза Ференц Ковач, уповноважений уряду Угорщини з питань координації урядових дій щодо розвитку прикордонних областей Угорщини та України Іштван Грежа, заступник держсекретаря з питань ЄС Петер Молнар та інші представники урядових організацій.

Доповідачі детально розповіли про нові можливості й виклики для розвитку транскордонної співпраці, які постануть перед органами місцевого самоврядування України при вступі до ЄС, наголошували на зацікавленості поглиблення співпраці між українськими містами-побратимами Ужгородом, Мукачевом, Івано-Франківськом, Хустом, Береговим та іншими містами заходу України із залучення європейських грантів для приведення місцевої інфраструктури до рівня сучасних вимог, зокрема будівництва сучасних транспортних артерій, забезпечення містян якісною питною водою, розвитку підприємництва, соціальної сфери, відкриття нових пунктів переходів кордону. Дуже повчальними у практичному сенсі були виступи заступника мера міста Ніредьгаза Аттіли Ульріха, який детально розповів про програму розвитку міста, яка ґрунтується на співпраці з фондами ЄС, та мера прикордонного містечка Загонь, яке майже межує з українським Чопом, Ласло Хелмеці.

Реклама

Коментарі

«Закарпатська область отримала унікальну можливість для реалізації інвестиційних та соціальних об’єктів»

Андрея Цап, директор європейського об’єднання територіальної співпраці «Тиса»:

Реклама

– Угорщина належить до числа тих країн ЄС, які найефективніше використовують можливість для реалізації проектів у межах європейських об’єднань територіальної співпраці (ЄОТС). Угорщина першою на теренах ЄС 2007 року заснувала ЄОТС. Сьогодні в Європі успішно працюють 63 таких об’єднання, з яких в Угорщині або з її участю – 24. Так, вони вже реалізували 78 проектів. Європейське об’єднання територіальної співпраці «Тиса» є першим проектом, створеним з країною, яка не є членом ЄС. Закарпатська область завдяки цьому отримала унікальну можливість для реалізації інвестиційних та соціальних об’єктів. Найважливішими напрямками нашої діяльності є розвиток прикордонної та транспортної інфраструктури, відкриття нових переходів, створення робочих місць, оновлення соціальної сфери, захист навколишнього середовища, підтримка громадянського суспільства і збереження екосистеми басейну річки Тиса. Зараз ми активно опрацьовуємо стратегію розвитку, яку буде представлено на конференції ЄОТС «Тиса» у травні цього року в Ужгороді, а потім у Брюсселі.

«Ми готові разом з українськими партнерами розробляти і подавати до євроструктур спільні проекти»

Аттіла Ульріх, віце-мер м. Ніредьгаза:

– Наші перші проекти були спрямовані на розвиток дорожньої інфраструктури, щоб вантажний транспорт, а також автотуристи, котрі їдуть у розташовані в передмісті відпочинкові заклади (у цьому угорському місті є величезний зоопарк, який здобув звання «Найкращий зоопарк Європи», та  сучасний аквапарк з природним соленим озером. – В. І.), оминали його. Сучасні автошляхи та розв’язки значно поліпшили екологію міста і зробили проїзд комфортним та безпечним. Нині на вулицях нашого міста, яке є трохи більшим від Ужгорода, навіть у години «пік» практично немає автомобільних заторів. За спільного з ЄС фінансування в місті реконструювали сім шкіл, триває будівництво сучасного легкоатлетичного комплексу, в якому будуть створені всі умови як для тренувань спортсменів, так і для занять фітнесом усіх охочих містян; будуємо креативний «Сад казок». Створення комфортних умов для проживання в Ніредьгазі має притягальну силу й відображається на зростанні кількості населення, серед якого сьогодні – 15 тис. студентів. Ми готові разом з нашими українськими партнерами розробляти і подавати до євроструктур спільні проекти, реалізація яких сприятиме розвитку наших територій.

«Головне – не бути лінивими і скористатися цими можливостями»

Іван Ревтій, виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України:

– Активні взаємокорисні контакти між містами-побратимами Закарпаття й Угорщини налічують кілька десятиліть і не зводяться до банальних поїздок офіційних делегацій для участі в урочистостях і совкового «обміну досвідом», а мають на меті дуже конкретну та прагматичну співпрацю, яка чимраз більше приносить конкретні результати. Цей процес набув нового поштовху зі створенням 2015 року Закарпатською облрадою і загальними зборами Саболч-Сатмар-Березької області Угорщини Європейського об’єднання територіальної співпраці «Тиса». Саме Закарпатська область, яка межує з чотирма європейськими державами – Угорщиною, Словаччиною, Румунією та Польщею, може стати майданчиком для відпрацювання нових механізмів та форм співпраці України з ЄС і прикладом для наслідування іншим українським регіонам. Дуже добре, що присутні на цій конференції представники органів місцевого самоврядування з України, які стоять на порозі створення об’єднаних громад, почули це від своїх сусідів, з якими вони межують буквально «городами», довідалися про нові можливості для розвитку своїх територій, що відкриваються тепер і перед ними. Головне – не бути лінивими і скористатися цими можливостями.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно