Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Сонячна енергія у закарпатських будинках: економія і заробіток

Сонячна енергія у закарпатських будинках: економія і заробіток

Сонячна енергія у закарпатських будинках: економія і заробіток
Суттєве подорожчання тарифів на комунальні послуги, високі цифри у платіжках дають привід багатьом українцям шукати різні варіанти заощадження на електроенергії.
ВІДЕО ДНЯ

Суттєве подорожчання тарифів на комунальні послуги, високі цифри у платіжках дають привід багатьом українцям шукати різні варіанти заощадження на електроенергії. Одним із таких варіантів є сонячна енергія, яка стає дедалі популярнішою в нашому краї. Газета “Панорама” вже порушувала на своїх сторінках питання промислової сонячної енергетики. Утім, і звичайні закарпатці можуть перетворити своє помешкання на справжню малу електростанцію, завдяки якій краяни зможуть не лише заощаджувати, але й заробляти.

Сонячна енергетика: економічний плюс чи мінус

Реклама

Однак, зважаючи на доходи, не кожен закарпатець може  дозволити собі встановити такі панелі Адже ціни кусаються. Як зазначає Євген Драгула, підприємець, який займається монтажем сонячних систем, вартість сонячних панелей та їх монтажу залежить від трьох факторів: потужності, від місць монтажу, від складності монтажних робіт. “Кошторис завжди складається індивідуально. Але орієнтовна ціна складає від 27 до 30 тисяч гривень за кВт/год. потужності, – пояснює бізнесмен. – Десятикіловатна система сонячних панелей може коштувати 270 тисяч гривень під ключ”.

Сонячна енергія у закарпатських будинках: економія і заробіток – 14
Реклама

На перший погляд здається, що це космічна ціна. Проте, як запевняє фахівець, найменший термін окупності складає 4-5 років, а переваги можна відчути вже зараз. “Такі станції діють на підставі Закону України “Про електроенергетику”. Але сам продаж регулюється постановою НКРЕ №170 від 27 лютого 2014 року. Цей документ має декілька доповнень. І останнє з них розширило межі того, хто може ставити сонячні панелі, де саме та як це все має виглядати, – каже Євген Драгула. – Тепер кожен може встановлювати ці енергозберігаючі конструкції. Єдине обмеження – це загальна потужність станції до 30 кВт/год. Для приватного домогосподарства це більш, ніж достатньо. Сонячні електростанції під “зелений тариф” працюють за таким алгоритмом: у нас є панелі, є інвертор – прилад, який перетворює цю енергію в електричний струм і віддає напряму в мережу. Частину енергію споживає будинок, а частину продаємо. Наприклад, удень дім споживає 2 кВт/год. енергії, а система виробляє 10 чи 15. То куди ж йде різниця? Вона якраз віддається в мережу. Наприклад, вдень система споживає менше, а ввечері наше споживання зростає до 8 кВт/год., але сонця вже нема і виробітку також. Тоді ми починаємо забирати електроенергію з мережі. Будинок має спеціальний двонаправлений лічильник, який рахує, скільки було віддано в мережу і скільки ми використали для споживання будинку. За різницю між цими двома показниками держава сплачує по спеціальному “зеленому тарифу”.

Варто знати, що встановлення малої сонячної станції займе один-два тижні, а може навіть і місяць. Все залежить від потужності системи. Може зайняти й місяць. Минулого року на Закарпатті Євген Драгула встановив 6 таких сонячних систем “під зелений тариф”.

Не лише витрати, але й заробіток

Реклама

На Закарпатті вже є чимало людей, які використовують альтернативні джерела енергетики в домашніх умовах. Ужгородець Іван Колодій вже понад півроку користується енергією від сонячних фотопанелей. Він каже – рішення було прийнято заради економії коштів. “Щоб порівняти і зрозуміти, що сонячна енергетика – це шлях до заощадження, я отримав роздруківку загальних витрат на електроенергію за останні два роки. Це можна безкоштовно отримати у будь-якому міськенергозбуті. Там прозоро розписані щомісячні витрати. І вийшло так, що за рік мій будинок споживає близько 2300 кВт енергії”, – мовив житель обласного центру.

Відповідно є сонячні станції різної потужності. Для приватних домогосподарств максимальна дозволена потужність – 30 кіловат. Пані Іван вирішив встановити 5-кіловатну станцію, яка складається з 20 панелей.Вони обійшлися йому в суму близько 180 тисяч гривень. В рік вона виробляє близько 5200-5500 кВт, в залежності від погоди.

Сонячна енергія у закарпатських будинках: економія і заробіток – 15

Після встановлення і монтування системи фахівці “Закарпаттяобленерго” встановлюють двонаправлений лічильник і укладається договір про купівлю-продаж електроенергії.

Сонячна енергія у закарпатських будинках: економія і заробіток – 16

Як зазначає пан Іван, ця співпраця з енергомережею приносить економічні плюси: “Якщо я в рік споживаю 2300 кВат, а станція генерує 5500 кВт, то вона фактично виробляє вдвічі більше енергії, ніж мені потрібно. Відтак, половину виробленої енергії я можу продавати за “зеленим” тарифом, який на цей квартал становить 5,47 грн/кВт (НКРЕКП корегує тариф щоквартально, залежно від курсу євро). Тобто в рік, я можу заробити близько 11 тисяч гривень. Але якщо враховувати податок з доходів фізичних осіб, а також військовий збір, то отримаєш лише 8 тисяч гривень в рік. У моєму випадку є зовсім інша ситуація. Поки у будівлі ніхто не живе, уся генерована енергія продається, відтак термін окупності буде коротшим. Часто люди питають, як використати сонячну електростанцію для зменшення витрат на опалення будинку? На перший погляд може скластися враження, що ніяк, адже взимку генерація занадто мала навіть для звичайного споживання, не кажучи вже про опалення. Але, як на мене, то коректніше буде просто рахувати гроші, зароблені на продажі електрики в теплий сезон, та гроші, витрачені на оплату за спожитий газ взимку. Адже гроші, отримані за продаж енергії, можна використати на оплату за газ. Якщо ви продали електрику на 10 тисяч грн і спожили газу на таку ж суму, то за підсумками року ви не платили ні за газ, ні за електрику. Хіба не це мається на увазі, коли йдеться про енергонезалежність? 0 витрат на комунальні послуги”.

Цікаво, що у четвер, 6 квітня, пан Іван отримав показники за березень. “За цей місяць я продав 454 кіловат енергії. А це означає, що я отримав, враховуючи податки, близько 2000 гривень. Обленерго вчасно, до 15 числа кожного місяця, переказує кошти на банківську картку”.

Реклама

Господар зауважив, що при встановленні сонячної енергії можна шукати й інші варіанти економії коштів: “Можна заощаджувати на освітленні, використовуючи сучасні LED-лампи. Можна встановлювати вікна, застосовувати різні економічні рішення”.

Сонячна енергія у закарпатських будинках: економія і заробіток – 17

Пан Іван зауважив, що людині, яка планує встановити сонячну електростанцію, варто зрозуміти дві речі: “По-перше, це – інвестиція на роки, адже початкові витрати досить значні; по-друге, треба навчитися заощаджувати електрику, адже глупо споживати самому те, що можна дорого продати!  До 2030 року діє “зелений тариф”. Тобто, за 13 років воно окупить себе, можливо, навіть і вдвічі. Адже середня окупність таких станцій складає 5-7 років в залежності від погоди та кількості сонячних днів”.

Позитивні перспективи сонячної енергетики

Енергетичний експерт Святослав Павлюк у коментарі газеті “Панорама” зауважив, що в Україні, і, зокрема, на Закарпатті є чудові перспективи для розвитку малої сонячної енергетики. “Протягомостанніх 2-3-х років спостерігається тендеція до зростання кількості малих “домашніх” станцій, які генерують сонячну енергію. Цьому сприяють два паралельні фактори, які у підсумку дадуть позитивний результат для альтернативної енергетики. Перший з них – це зростання ціни на електроенергію, газ і т.д. І це зростання йде до її справжньої ринкової вартості.  Другий фактор – це зниження вартості на сонячні панелі та супутнє обладнання. Завдяки цим трендам приватна сонячна енергетика стане конкуретноздатною на українському ринку”, - мовив Святослав Павлюк.

Фахівець з енергетики та енергозбереженості звернув увагу на те, що Закарпаття є одним із найперспективніших регіонів у плані сонячної енергетики, адже кількість сонячних днів на території краю значно більша, ніж в інших регіонах Західної України.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно