Життя   •  14 квітня 2017 року, 09:24 3979  ФОТО

У грішників паски тріскаються або Як приготувати найсмачнішу закарпатську паску

Щороку напередодні Великодня закарпатські господині стоять перед важким вибором: спекти паску самостійно чи купити її у магазині. Дедалі частіше великодній хліб купують. Однак є  ґаздині, які завжди випікають паску вдома. Кажуть, пекти її треба у Чистий четвер або в суботу.

Інтернет-видання «PMG.ua» вирішило допомогти читачам приготувати найсмачнішу паску. Тому, підібрало декілька рецептів пасхального хліба та, навіть, спробувало самостійно спекти паску.

Закарпатські  ґаздині кажуть, що перед тим, як почати процес приготування тіста для паски, слід закрити вікна і двері, аби не було протягів. Також зазначають, що паски люблять тишу. Але перед приготуванням головного символу Великодня обов’язково треба помолитися.

Є декілька різновидів великоднього хліба: паска звичайна, паска заварна, паска на вершках, паска з цукатами, паска з цукровою глазур’ю, паска з апельсиновою цедрою та, навіть, паска шоколадна. 

Читайте також: Великодній кошик 2017: ціни на продукти та основні атрибути Пасхи

Пропонуємо рецепт однієї з найнетрадиційніших пасок – шоколадно-лимонну. Для того, аби приготувати 1 таку паску, знадобиться:

–  2,5 склянки борошна;

– 2 пакетики сухих дріжджів;

– 8 яєць;

– 1 склянка цукру;

– 1 склянка подрібненого мигдалю;

– 1 плитка гіркого шоколаду;

– 0,5 склянки рому або коньяку;

– 0,5 склянки червоного сухого вина;

– 2 ст. л. вершкового масла;

– 0,5 склянки апельсинових цукатів;

– 1 лимон;

– 0,5 ч. л. меленої кориці;

– 0,5 ч. л. меленої гвоздики.

Для глазурі потрібно:

– 3 ст. л. порошку какао;

– 3 яєчні білки;

– 0,5 склянки цукру.

Читайте також: Закарпатські великодні традиції: біг із кошиками, поливанки та підпалювання шин

Перше, що потрібно зробити, – розвести дріжджі в теплій воді (приблизно 1 склянка), додати борошно, замісити тісто і поставити на 2 години в тепле місце. Коли тісто підніметься, ще раз ретельно вимісити. Білки відокремити від жовтків. Білки збити, а жовтки розтерти з цукром. Шоколад натерти на дрібній тертці. Віджати сік лимона.

Далі треба додати у тісто жовтки з цукром, мигдаль, шоколадну крихту, вино, ром, лимонний сік, апельсинові цукати, корицю, гвоздику і ретельно перемішати. Ввести збиті білки.

Форму для випічки (для кексу або алюмінієва каструлю) необхідно змастити вершковим маслом, викласти тісто (важливо, щоб тісто не доходило до країв посуду, адже паска підніметься), поставити в розігріту духовку (160 градусів) і випікати 60-90 хвилин.

Аби приготувати глазур потрібно збити міксером до міцної піни охолоджені білки, додати цукор і какао. Це все треба ретельно перемішати. Готову паску варто змастити глазур’ю.

Така шоколадно-лимонна паска прикрасить кожен кошик. Особливо вона сподобається дітям.

Однак, не варто забувати про традиційний великодній хліб, який повинен бути на кожному закарпатському столі. Саме таку паску інтернет-видання «PMG.ua» вирішило спекти і поділитися цим рецептом із читачами.

Читайте також:  Пасхальний декор або Як мукачівка виготовляє неймовірні писанки

Перше, що треба зробити, це приготувати всі необхідні інгредієнти:

– 3 кг. борошна;

– 4-5 жовтків;

– 30-40 г. дріжджів;

– 30-40 г. солі

– 2,5 л. молока

– 150 г. цукру.

Спочатку потрібно добре перемішати всі інгредієнти. Далі поступово доливати 250 г. розтопленого маргарину.

Після цього суміш знову треба перемішати і залишити тісто на 2 години у теплому місці, щоб воно викисло. За цей час можна зайнятися іншими великодніми приготуваннями: зробити писанки чи натерти хрін.

Через 2 години розливаємо тісто у форми, в яких запікається паска, і залишаємо ще на 1 годину в теплі, аби воно піднялося.

Після цього, треба добре розігріти духовку і поставити паску випікатися. Готову до випічки паску можна змастити яйцем, збитим з 1 ст. ложкою води, і маслом. Пектиметься вона 1 годину при температурі 180 градусів. 

До речі, ми підрахували у скільки нам обійшлося приготування домашньої паски. Додали вартість усіх необхідних продуктів і у нас вийшло 92 гривні. Звісно, купити паску можна значно дешевше. Однак, ми спекли не одну, а чотири великі і навіть дві маленькі паски. Все залежить від розміру форми, у якій печеться паска.

Та яку б паску ви не обрали, пам’ятайте, що приступати до її випікання можна лише після сповіді, адже у народі кажуть, що у грішників паски можуть потріскати. Але є й інша прикмета – «Тріснута паска до багатства».  Якою б не вийшла ваша паска, вона все одно буде найсмачнішою, бо приготована власноруч та освячена у такий світлий день. До того ж, існує таке повір’я: «Якщо спробувати в день Пасхи дванадцять пасок, то здійсниться будь-яке бажання і людині увесь рік щаститиме».

Джерело: PMG.ua
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Новини від KINOafisha.ua
Загрузка...
Загрузка...
Афіша фільмів - http://kinoafisha.ua/kinoafisha/
PMG.ua