Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Колишній сільський голова Ракошина, написав книгу про своє село

Колишній сільський голова Ракошина, написав книгу про своє село

Колишній сільський голова Ракошина, написав книгу про своє село
Про те, що найрізноманітніших видань останнім часом з'являється тьма тьмуща, отже, й авторів стільки ж, а часом – і більше, знаємо якщо не всі, то майже всі. Було б це добрим явищем, якби у формі...

Про те, що найрізноманітніших видань останнім часом з'являється тьма тьмуща, отже, й авторів стільки ж, а часом – і більше, знаємо якщо не всі, то майже всі. Було б це добрим явищем, якби у формі книжок під твердими й м'якими обкладинками були справжні поезія, проза, публіцистика, але ж, здебільшого, це вправи графоманів, та ще й тих, котрі мають гроші на видання того, що в народі називається нетребом, а по-сучасному – макулатурою...

ВІДЕО ДНЯ

Я би не став удаватися до шпигачок, та спонукало мене до цього читання обсяжної книги сільського голови Дезидерія Когутича й журналіста Тибора Переця «Дивосвіт рідного села». Ні, це не щось фальшиве, дешеве – це літопис сіл Ракошино, Руське, Кайданово, Бенедиківці, Чопівці, Домбоки – сіл, що входять до Ракошинської сільради, це – життєві біографії людей, нариси про всіх тих, хто творить земні блага і творить історію, тут – і сторінки з сивої давнини, і з сьогодення, і нариси, розповіді про творчі, духовні, освітянські особистості. Власне, тут – історія сіл і їх людей. I написано кожен рядок вивірено, правдиво, з документальними підтвердженнями. Або на основі оповідей і свідчень.

Книжка обсягом майже чотириста сторінок, нетрадиційного формату, здебільшого в чорно-білих ілюстраціях, яких тут сотні, багато портретів тих, про кого розповіді, чимало композиційних знімків, копій документів, відзнак, нагород. Справді, як наголошується у вступному слові до видання, – вікові пласти історії, яка пройшла через серця людей, через роки і віки. Таку книгу нелегко писати. Перш, аніж подати рядок у текст, необхідно звернутися до архівів, а зробити це важко, бо правили ж тут різношерсті чужинці, а вони обмежувалися плодженням своїх законів, циркулярів, параграфів… Зате багато що з історії сіл було в руках самих людей, в їхній пам'яті, а ще крупиці історії були на підприємствах, в організаціях, школах, у записах просвітян, сумлінних інтелігентів. Автори книги звернулися до всіх – й вони відгукнулися, отож і вийшло так, що історичні сторінки відтворювалися спільно, сумлінням усіх. Декотрих із них названо вже на перших сторінках видання, це – О.В. Коштура, А.М. Делеган, Д.Д. Логойда, І.І. Ваш, В.О. Коштура, В.Г. Лавкай, а багатьох – у самій книзі. Щоб охопити все, видати книгу – долучилися й меценати Д.Д. Чесак, О.І. Молнар, В.З. Яноші, В.Д. Когутич, В.В. Янкулич, І.А. Попович, І.М. Бубич та інші. А народний художник Золтан Мичка та заслужений архітектор України Олександр Андялоші створили символіку за всіма вимогами геральдики.

Реклама

Можна би назвати десятки відомих у селі, на Мукачівщині, у краї і в державі, власне, і в багатьох країнах світу, імена людей із цих сіл. Це – народний художник України, член-кореспондент Академії мистецтв України, заслужений художник Володимир Микита, письменник Семен Панько, професор Михайло Лендєл, знані господарники Дмитро Кельман, Омелян Коштура, Михайло Делеган та інші – надто довго треба би називати… Автори зуміли створити книгу в розділах, які «говорять» самі про себе – «В пам'яті живій і неминущій», «Село і люди», «Роде наш красний», «Життя, освячене хлібом», «Духовності одвічне джерело», «Вогнище святе», «Основні віхи історії»... Є і дещо незвичайний розділ «З народних криниць» – про часи і звичаї, весілля, вечорниці, тут і проза, поезія, вітання, є сторінки про мову, пісні... А ще є «Народна кухня... з ракошинським присмаком», розповіді про майстрів кухні, є і про розвиток культури, спорту, є і гумор... – одне слово історія сіл у всіх кольорах. Правдива, а не декоративна історія, і до неї треба буде доторкнутись усім – і літнім, і молодим, народженим і ще ненародженим.

Василь Греба

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно