Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатські вина – гордість України

Закарпатські вина – гордість України
Перша асоціація, яка з’являється в українських та закордонних туристів щодо Закарпаття – це вино. І справді, наш край став майже центром українського виноробства.

Перша асоціація, яка з’являється в українських та закордонних туристів щодо Закарпаття – це вино. І справді, наш край став майже центром українського виноробства.

ВІДЕО ДНЯ

Чимало шанувальників п’янкого напою звернули увагу як на популярні закарпатські винні фестивалі, так і на самих місцевих виноробів, – йдеться у статті газети "Панорама" в номері від 11 травня.

Загалом на Закарпатті працюють як промислові підприємства, так і домашні винороби. Як і одні, так й інші, орієнтуються не лише на українського споживача, але й на закордонного. Тим паче, що вітчизняні вина можуть конкурувати з французькими та італійськими напоями.

Реклама

Закарпатське вино – в Китай та США

Якщо Ви думали, що вина із Закарпаття цінуються лише в Україні та країнах ближнього зарубіжжя, то Ви глибоко помилились. Виробники закарпатських вин вже намагаються просувати свою продукцію і в далекі від нашого краю країни. Одним із таких підприємств, яке успішно реалізовує свою продукцію, є «Cotnar», що знаходиться неподалік села Мужієво Берегівського району.
Успішна історія цього підприємства закладена ще в шістдесятих роках минулого століття, коли було створено Берегівський Консервний завод. У 1996-му на БКЗ розпочато розлив вина, а згодом і переробка винограду. У 2008 році біля власних виноградників у Мужієво побудовано новий завод повного циклу виноробства (переробка винограда, дозрівання та розлив).

Реклама

Як розповів «Панорамі» директор з розвитку бізнесу торгового дому «Cotnar» Андрій Сологуб, компанія працює за найсучаснішими світовими сертифікатами та технологіями: «Зараз наше, без перебільшення, найсучасніше виробництво (деяке обладнання заводу колеги взагалі бачили тільки в спеціалізованих виданнях) атестовано найвищим стандартом ISO 22 000. Вся продукція також має підтвердження походження, без якого, наприклад, неможливий експорт до США. Догляд за виноградником з моменту планування і посадки відбувається за сільськогосподарськими стандартами ЄС. Також у преміальних серіях з власної ініціативи ми дотримуємося ще більш жорстких спеціальних норм, близьких до французьких A.O.C. або італійських D.O.C.».

Закарпатські вина – гордість України – 01

Завдяки тому, що продукція виготовляється згідно світових стандартів, винні напої цієї закарпатської марки вже експортуються не лише в країни Європи, а й в Китай та США. «На початку експорт був лише у РФ. Після сумнозвісних «указів головного санітара РФ Оніщенко» 2007-2009 років експорт до північного сусіда ускладнився, а згодом ми взагалі його припинили. Натомість зараз продаємо до більш прогнозованих країн – Білорусь, Польща, КНР, США», – мовив Андрій Сологуб.

Реклама

Окрім експорту, торговий дім «Cotnar» співпрацює з іншими компаніями-виробниками з Європи. Так, один з виноробів Вінце Бела володіє власним виноробним підприємством у Егері, що в Угорщині.

Загалом, Андрій Сологуб вважає, що напої торгового дому «Cotnar» стали успішними завдяки неповторному терруару, давнім традиціям Закарпаття, найсучаснішим знанням з Європи та добрим працьовитим рукам закарпатців.

Ця успішність підтверджена високими нагородами. Зокрема, вина «Cotnar» здобули срібну та бронзову нагороди Міжнародного винного фестивалю «Pacific Rim Wine Competition», який відбувся у США.

Особливість домашнього вина або «Дайте нам легалізуватись»

Та популярні закарпатські напої виготовляються не лише в промислових, а й в домашніх умовах. Чимало виноробів активно презентують свою продукцію не лише на вітчизняних, а й на закордонних фестивалях.

Активними у представленні домашніх вин є винороби з села Бобовище Мукачівського району – однієї з винних столиць Закарпаття. Представник цього села – переможець багатьох фестивалів, винороб Василь Анталовський каже, що закарпатські вина є популярними через свою унікальну особливість: «Якщо вина півдня України є легкими, то наші вина, зважаючи на гірські умови, є трішки важчими, але мають своєрідну родзинку – невеличку кислинку. Саме ця особливість і приваблює шанувальників вина з усієї Європи».

Сам Василь Анталовський успішно продовжує родинну справу, започатковану ще дідами-прадідами до радянських часів. І вже нині є переможцем та лауреатом багатьох фестивалів України, Словаччини та Угорщини. Так, його вина посідали перші місця на фестивалі «Червене вино» у Мукачеві, а також на фестивалі «Токай», що у Словаччині. А одним із найпопулярніших напоїв Василя Анталовського є «Чорний принц».

Реклама

Він разом з іншими членами Асоціації виноградарів та виноробів Закарпаття активно спілкується з європейськими колегами. У розмові з журналістом «Панорами» він зазначив, що домашні винороби сусідніх країн вже давно легалізовані і таку практику узаконення виноробної діяльності потрібно запровадити і в Україні. «Перший крок вже зроблений – відміна плати за ліцензію в розмірі 500 тисяч гривень. Але нам потрібна легалізація. Вона дасть нам можливість отримувати кредити на придбання нового обладнання для виготовлення вина. Адже угорці і словаки вже давно користуються перевагами легалізації», – сказав пан Василь.

Закарпатські вина – гордість України – 02

Утім, незважаючи на різні нюанси, Василь Анталовський постійно приймає гостей з різних куточків України та Європи. Так, нещодавно до нього завітав шанувальник вина з Польщі. Винороб звернув увагу на те, що саме закарпатські заробітчани активно поширюють серед іноземців інформацію про закарпатські вина. «Роботодавці теж приходять з нашими заробітчанами і цікавляться нашими винами», – стверджує пан Василь.

Зважаючи на таку популярність, він вважає, що у закарпатських вин велике майбутнє.

Великі перспективи українського вина

Президент асоціації «Українське бюро винограду і вина», екс-міністр енергетики України, власник виноробної торгової марки «Колоніст» Іван Плачков у коментарі газеті «Панорама» зауважив, що в українського виноробства є великі перспективи, адже у нашій країні є великі винні території, як Південь України (зокрема, Одещина та Миколаївщина) та Закарпаття. І вина різних регіонів України мають свої унікальні особливості. Утім, зважаючи на складнощі із законодавством та розвитком економіки, в Україні діють лише 17 підприємств. Тоді як у Франції їх 63 тисячі.

На думку Івана Плачкова, влада зробила вже перший крок назустріч виноробам, скасувавши плату за ліцензію у розмірі 500 тисяч гривень. Та другим кроком має бути вирішення питання оптимізації вимог щодо ліцензування продукції, а також питання землі.

Реклама

Загалом, Іван Плачков вважає, що в Україні спостерігається позитивна тенденція: у нашій країні активно поширюється культура правильного споживання вина.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно