Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді говорили про розробку концепції розвитку історичного мікрорайону "Мала Прага"

В Ужгороді говорили про розробку концепції розвитку історичного мікрорайону "Мала Прага"

В Ужгороді говорили про розробку концепції розвитку історичного мікрорайону "Мала Прага"

На "Майстерні міста" в Ужгороді сьогодні обговорили розроблення концепції розвитку історичного ужгородського мікрорайону старочеської забудови "Мала Прага". Сюди належать 5 вулиць обласного центру Закарпаття – Сільвая, Фогорашія, Лодія, Мала, Маркуша.

ВІДЕО ДНЯ

Ужгородка Наталія Кириленко, яка проживає в цій частині міста, прийшла на зустріч, аби розповісти про проблеми мікрорайону, – йдеться у повідомленні Ужгородської міської ради. 

"Мала Прага" – це перший район, який збудували чехи в Ужгороді. На вулицях цієї частини міста стоять дерев’яні будинки, яким скоро виповниться 100 років, а тому, зрозуміло, більшість із них потребують реставрації. Також є кутові кам’яні будівлі, особливість яких у тому, що вони є симетричними. Пані Наталія запевняє, що це може бути відмінною туристичною "родзинкою" Ужгорода, якщо зберегти ці історичні пам’ятки і повернути їм вигляд 1920-х років. Адже зараз багато будинків обштукатурили, навколо деяких звели високі паркани, частина – в занедбаному стані. Також ужгородці прагнуть, аби дороги в цьому мікрорайоні проклали кам’яною бруківкою, як і в часи старочеської забудови. Крім того, жителі мікрайону нарікають на постійні підтоплення в період дощів.Як зауважили на обговоренні, сюди часто приїжджають чехи – внуки тих, хто тут проживав. Нинішні ж мешканці мікрорайону взяли участь в громадському бюджеті і виграли проект – відновлення найбільшої вулиці мікрорайону Сільвая. У майбутньому ужгородці хочуть повернути і старі назви вулиць мікрорайону.

Реклама

До обговорення також долучилися гості зі Львова – представники однієї із європейських фірм, які запропонували будівельні фарби та декоративні матеріали для відновлення історичної частини міста. Вони поділилися великим досвідом реставрації автентичних будинків у місті Лева та в інших містах України. В Ужгороді, зокрема, їх представники вже відновлювали будівлю музичного училища на вулиці Волошина. Львів’яни запропонували понад 300 будівельних матеріалів та експериментально продемонстрували якість продукції.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно