Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Як в Ужгороді презентували українсько-словацький фільм «Межа»

Як в Ужгороді презентували українсько-словацький фільм «Межа»

Як в Ужгороді презентували українсько-словацький фільм «Межа»

У вівторок, 29 серпня, в ужгородському кінотеатрі «Доміон» відбувся показ фестивальної версії першого спільного українсько-словацького фільму «Межа» виробництва словацької продакшн-студії «WANDAL Production» та «Garner International Media Group». Стрічка вийшла за підтримки Суспільної телерадіокомпанії Словаччини RTVS, та за співфінансування Держкіно України та Програми Європейського Союзу «Креативна Європа».

ВІДЕО ДНЯ

Тематика фільму дуже близька як словакам, так і закарпатцям, оскільки у стрічці йдеться про долю двох родин, які живуть по обидва боки кордону і займаються контрабандою цигарок, наркотиків та нелегальних мігрантів за півроку до вступу Словаччини до Шенгенської зони.

Саме близькість та актуальність теми фільму допомогла стрічці «Межа» здобути шалену популярність у сусідній Словаччині, де вже за менш ніж за місяць прокату фільм зібрав рекордну для цієї країни кількість глядачів – 300 тисяч. А в день прем’єри у Словаччині фільм подивились 16 тисяч осіб, що є найкращим результатом в перший день прокату. Адже, зазвичай, у перший день прокату будь-яка прем’єра у Словаччині досягає позначки у 9 тисяч осіб аудиторії. Ще одним успіхом стало те, що режисер фільму «Межа» Петер Беб’як отримав Кришталевий глобус за найкращу режисерську роботу на 52-му міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах (Чехія).

Реклама

Українцям доведеться трішки почекати, аби побачити цей фільм. Через переклад та дубляж фільму прем’єра української версії буде у листопаді.

Та вже 29 серпня разом з творчою групою фільм дивились і ужгородці. А перед переглядом актори розповіли про свої враження від роботи над стрічкою та про сам фільм.

Реклама

Особливим цей фільм був для актора Євгена Лібезнюка – українця, який вже тридцять років живе у Словаччині і є актором Пряшівського русинсько-українського театру ім. Олександра Духновича. У розмові з журналістом інтернет-видання «PMG.ua» він згадав, що під час кастингів дуже хотів знятись саме у цій стрічці: "Я 30 років живу у Словаччині, але протягом цього часу часто перетинав кордон з Україною. Тому не з чуток знаю про сувору реальність українсько-словацького прикордоння. І я навіть молився, щоб знятись саме у цій стрічці. Граю українського авторитета-контрабандиста Йона Дацея. Для мене фільм особливий ще й тим, що він є спільним продуктом двох близьких мені країн – Словаччини і України. І я тішусь, що український кінематограф повернувся  у бік західних країн. І є спільні стрічки не лише з Росією, а й зі Словаччиною."

Як в Ужгороді презентували українсько-словацький фільм «Межа» – 01

Зліва направо: Євген Лібезнюк, актор; Андрій Єрмак, продюсер фільму; Анді Гриць, актор.

Реклама

Близьким цей фільм є і для словацького актора із закарпатським корінням Анді Гриця, який зіграв роль прикордонного поліцейського-корупціонера, який обіцяє охороняти кордон об’єднаної Європи, але при цьому співпрацює з контрабандистами. Для нього ця робота не лише акторська, але й виробнича, адже над роботою займалась компанія його доньки Ванди Адамік Грицової «WANDAL Production». Він розповів про ідею створення цього фільму: "Моя жінка родом з прикордонного села Убля, що біля Малого Березного, і є русинкою за походженням. І наша родина теж добре знає про цю проблему, як і моя донька. І, спілкуючись з різними людьми, зокрема, з тими ж контрабандистами, у моєї доньки виникла ідея – а чому б не зняти фільм на цю важку, але реальну проблему словацько-українського прикордоння? Мені приємно представити нашу роботу ужгородцям, адже мій дідусь походить із Закарпаття і був інспектором шкіл у тогочасній Підкарпатській Русі. І я вірю, що й надалі будуть спільні українсько-словацькі кінопроекти, адже українська знімальна група відпрацювала на відмінно і вразила нас своїм професіоналізмом".

На презентацію стрічки до свого рідного міста завітала і відома українська актриса Римма Зюбіна, яка грала роль дружини українського контрабандиста – Ганну Дацей. Для неї це вже друга презентація фільму у рідному місті, адже раніше презентувала ужгородцям фільм «Гніздо горлиці», у якому зіграла головну жіночу роль. Під час вступного слова про фільм «Межа» вона сказала, що фільм є гострим, правдивим, створеним на основі реальних подій. "А якщо ми не будемо говорити один одному правду, то ми не будемо незалежними", – мовила Римма Зюбіна.

Як в Ужгороді презентували українсько-словацький фільм «Межа» – 02

Українські актори стрічки Володимир Геляс та Римма Зюбіна

Загалом, на фестивальну прем’єру стрічки прийшла чимала кількість ужгородських глядачів, оскільки у кінозалі майже не було вільних місць. Глядачка Іванна Когутич теж поділилась із журналістом інтернет-видання «PMG.ua» враженнями про фільм: "Це один з тих фільмів, коли ми йдемо не на українську стрічку, а на те, що вона є якісною. За останні роки рівень нашого вітчизняного кінематографу суттєво зріс.  І стрічка «Межа» лише підтвердила високий рівень нашого кіно. Я вважаю, що цей фільм варто подивитись не один раз, бо фільм є змістовним і глибоким, щоб зрозуміти, що глядачеві хотіли донести актори та режисер. Напевно, вони хотіли показати, що контрабанда – це зло, але у ті роки через сувору реальність та депресивність люди цим займались".

Офіційний трейлер фільму від «Garner International Media Group»

Реклама

Експерт з питань культури "Реанімаційного пакету реформ" Вікторія Колеснікова у коментарі інтернет-виданню «PMG.ua» зазначила, що співпраця та копродукція – це позитивний момент для розвитку українського кіно. Але, на її думку, результат цієї кіноспівпраці має бути вигідним для обох сторін. У випадку з фільмом «Межа» тут є успіхи, адже стрічка вже здобула нагороду.

Тож українцям варто чекати на прем’єру цієї стрічки у листопаді. Завершити розповідь про презентацію фільму «Межа» хочеться словами словацького актора Анді Гриця та українця Володимира Геляса: "Якщо Вам фільм не сподобався, кажіть нам. Якщо сподобався – кажіть усім".

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно