Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На шкільному базарі можна купити майже все необхідне от тільки ціни – кусаються

На шкільному базарі можна купити майже все необхідне от тільки ціни – кусаються

На шкільному базарі можна купити майже все необхідне от тільки ціни – кусаються
Уже традиційно у центрі Мукачева на площі Миру за місяць до першого вересня відкривається шкільний базар. Нині тут розмістили свої ятки понад сто приватних підприємців. Чого тут тільки немає! Та...

Уже традиційно у центрі Мукачева на площі Миру за місяць до першого вересня відкривається шкільний базар. Нині тут розмістили свої ятки понад сто приватних підприємців.

ВІДЕО ДНЯ

Чого тут тільки немає! Та чи не найбільше шкільних ранців і рюкзаків. Таке враження, що їх звезли сюди не тільки з усієї України, а й з цілої Європи. Різних кольорів і відтінків, розмірів і форм. І ціна порівняно з минулим роком на них доволі підскочила. Вартість наплічника коливається від півсотні до понад триста гривень. Та що там ранці та рюкзаки, коли звичайні кольорові олівці, які ще недавно можна було придбати за півтори гривні, нині коштують від 5 до 25(!) гривень. Подорожчали і фломастери, тепер за них просять від чотирьох до двадцяти п'яти гривень. Немає уже й ручок по 35 копійок. Цінова гама на цей крам першої необхідності кожного школяра — від 1 до 10 гривень, і це звичайні прості вироби, про якісь ексклюзивні чи фірмові речі не йдеться, ті вартують десятки і навіть сотні гривень. Здорожчали й пенали. Нині найдешевший коштує 10, найдорожчий - 80 грн. Акварельні фарби можна придбати від 5 до 25, а альбоми — від 4 до 8 гривень. Подорожчав навіть кольоровий папір та пластилін, котрі коштують від двох до десяти та від шести до вісімнадцяти гривень відповідно. Щоденники — 12—15, а звичайні зошити — від 75 копійок до 4 гривень. Атлас — 14—15 гривень.

«Минулого року моя донька виряджала внучку у перший клас, — розповідає пенсіонерка з Великих Лучок Ганна Михайлівна, — тоді ми вклалися у тисячу гривень.Купували не вельми дорогі, але й не найдешевші шкільні приладдя. Те саме стосувалося і шкільної форми та взуття. Цьогоріч у перший клас іде онучок, синок молодшої доньки. Так от, ми вже витратили півтори тисячі гривень, і ще не все куплено. Я пройшлася ярмарком і взялася за голову. Чи то дійсно така велика інфляція тепер у нашій державі, чи то бізнесмени хочуть нажитися за наш із вами рахунок?!. До пенсії додали 62 гривні, а здорожчало усе в рази». Скаржаться на дорожнечу і дві жительки Зняцьова. Баба Гафія заощадила із двох пенсій півтисячі і сподівалася, що цих грошей вистачить чотирьом онукам на шкільні товари, а, як з'ясувалося, цього заледве одному вистачить. Інша селянка, Марія Василівна, каже, що з весни відкладала кошти за продані на базарі молочні продукти, однак цього виявилося зовсім мало. Молодиця ніяк не може збагнути, чому такий великий паритет цін. Зошити та інше шкільне приладдя коштують так дорого, а молоко, яке такою важкою працею здобувається, — майже як мінеральна вода. Де ж тут справедливість?

Реклама

А ось мукачівка Єлизавета Петрівна задоволена нинішнім ярмарком, бо на ньому побільшало товару. Зокрема, торік ні спортивного одягу, ні взуття, ні шкільної форми і вдень з вогнем тут не можна було знайти. Тепер цього краму достатньо. І ціни не такі великі, як минулої осені були у ЦУМі чи на ГІДІ. Приміром, сарафанчик із білою блузочкою для дівчинки тепер можна придбати за 85 гривень. Звісно, що є і значно дорожчі, але вони й відповідно якісніші. Костюмчики для хлопчиків продаються тут, як мінімум, за 180 гривень. Вони доволі гарно пошиті, і їх охоче купують сільські жителі, котрі не працюють і рахують кожну копійку. А ось міські більше беруть у ціновій гамі від 250 до 400 гривень. Надзвичайно дороге взуття. Звичайні черевички для першачка коштують стільки, як для дорослого чоловіка — від півтори сотні гривень і більше. Не дешеві й кросівки, ціна яких — від сотні і вище. Можна, звісно, придбати і за 80. Однак де гарантія, що за тиждень не побіжите купувати інші, бо ті китайські чи турецькі просто розваляться, як то часто буває.

«Ми тут порахували із колегами, — каже продавець Людмила, — і знаєте, що вийшло? Першачок нині обійдеться в середньому в півтори тисячі гривень. І це якщо купувати не дорогі, а звичайні дешевші товари».

Реклама

Віталій Пумпинець

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно