Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Мукачівщині виготовляють текстиль для відомих світових брендів

На Мукачівщині виготовляють текстиль для відомих світових брендів

На Мукачівщині виготовляють текстиль для відомих світових брендів
ВІДЕО ДНЯ

На Закарпатті є уже чимало підприємств, які виготовляють різноманітну продукцію і відправляють за кордон. Однак, про їхнє існування, на жаль, знають далеко не всі. Серед таких підприємств і ТОВ «Лембек Дизайн», яке успішно функціонує поблизу Мукачева, у селищі Кольчино. Це молоде підприємство. Його заснували 7 жовтня 2015 року. Виготовляють тут різноманітну текстильну продукцію. Шиють штори, книжечки для меблевих магазинів із зразками оббивки для м’яких меблів, чехли для собачих ліжечок і багато іншого. Все залежить від замовлення. Іноді шиють й одяг для собак.

Працюють тут із давальницькою сировиною. Тобто, клієнти замовляють конкретну продукцію, на яку дають увесь матеріал. А у ТОВ «Лембек Дизайн» виготовляють продукцію, а потім відправляють у Румунію та Німеччину, – про це йдеться в публікації, розміщеній в газеті «Панорама» в номері від 14 вересня. Вже звідти текстиль, який пошили закарпатські жінки, розходиться по всьому світу. У Кольчині виготовляють також текстильну продукцію для таких відомих брендів як JAB Anstoetz, PORSCHEN, NIKOL WEBER, STARDEKOR, SCHMIDT та багатьох інших марок зі світовим ім’ям.

Реклама

Як зазначає експерт Української Бізнес Асоціації Вікторія Куниця, коли в Україні виготовляють текстильну продукцію і відправляють за кордон, то це вигідно і Україні, і тим країнам, у які експортують продукцію. «Для України це створює додаткові робочі місця і привчає українців працювати за європейськими стандартами. Тим паче, що в Європі є зацікавленість у текстилі, виготовленому в Україні», – зазначає Вікторія Куниця.

Заснували підприємство Валерій Васильович Печора та Едуард Андрійович Еккенбергер.  Як розповідає директор підприємства Тиберій Тиберійович Островка, все розпочалося у 2015 році. «До Валерія Васильовича звернулися його знайомі і розповіли, що в Європі є один із найбільших виробників текстилю, який хотів би започаткувати бізнес в Україні. Саме так і виникла ідея створити підприємство у Кольчині, – каже директор ТОВ «Лембек Дизайн». І тоді робота закипіла.

Реклама

«Я сам був вражений, що у перший тиждень роботи підприємства ми вже почали виготовляти продукцію і експортувати за кордон, – зазначає Валерій Васильович. – Впродовж півроку нас навчало 10 фахівців із Румунії. Потім у ТОВ «Лембек Дизайн» впродовж року працювала технолог виробництва з Румунії, а тепер ми вже обходимося без їхньої допомоги. Працюємо самостійно. Частину техніки ми купували за кордоном, частину в Україні».

Відкрили підприємство саме в Кольчині тому, що тут знайшли будівлю, яка відповідала всім необхідним вимогам. Доти тут була їдальня, яка пустувала вже багато років, тому вся територія заросла чагарниками. Роботи було непочатий край. Але, як кажуть, очі бояться, а руки зроблять.

Спочатку на підприємстві працювало всього 15 людей. Наразі ж працює 115, однак, кількість працівників на підприємстві планують збільшити мінімум удвічі. Робочих рук не вистачає, бо люди часто їдуть за кордон на заробітки. Працюють у ТОВ «Лембек Дизайн» переважно жінки, але є й чимало чоловіків. Швей на підприємстві близько 30, 25 закрійників, є ще складальники, пакувальники і різноробочі.

Реклама

Працюють тут переважно люди із Мукачева та Мукачівського району. Їх привозить безкоштовно автобус. Працюють в одну зміну: з 8 год. до 16:30. Під час робочого дня у працівників є три перерви: дві по 10 хв. і одна 20 хв. Для робочих тут обладнали їдальню. Робочий тиждень триває 5 днів. Субота та неділя – вихідні. 

Читайте також:
У Мукачеві виготовляють неймовірні дерев’яні вироби, які чудово впишуться в будь-який інтер’єр

Мінімальна зарплата – 4 тисячі на руки, а швеї мають по 10-12 тисяч. «У нас практикується випробувальний термін, який триває 2 тижні. Технолог дивиться, що стажеру більше вдається і тоді вже підбирають роботу для потенційного працівника», – розповідає Тиберій Тиберійович. Саме так потрапила у ТОВ «Лембек Дизайн» і Валентина Бедь. Вона прийшла на підприємство на посаду швеї півтори роки тому. Хоча раніше не працювала швеєю, шила лише вдома, та з часом навчилася всього необхідного на підприємстві. «Робота мені подобається, можна добре заробити, – каже жінка. – І графік роботи повністю влаштовує, особливо він підходить для молодих мам».

Два роки тому на «Лембек Дизайн» прийшов і Олександр Кубусюк. Тоді почав працювати механіком. Та за два роки став старшим технологом. Зараз він контролює якість продукції та дивиться, аби швейне обладнання було справне.

Звісно, цей чоловік не єдиний, хто зміг піднятися вгору по кар’єрній драбині.  У жовтні 2015 року, саме тоді, коли відкрилося підприємство, прийшла працювати у ТОВ «Лембек Дизайн» і Маріора Шелевер. Спочатку була на посаді швеї. Потім працювала перекладачем, бо родом жінка із Солотвина, що на Тячівщині, і знає румунську мову. «До нас на підприємство часто приїжджали румунські партнери, тому потрібен був перекладач, – зазначає жінка. – От я і перекладала. А вже потім стала головним технологом. На цій посаді працюю вже 5 місяців. Мені подобається ця робота, хоча спочатку, звісно, було важко, бо у мене не було досвіду вести документацію та керувати людьми». Та з часом жінка всього навчилася і зараз успішно справляється зі своєю роботою.

Текстильна продукція, пошита закарпатськими майстринями, користується неабияким попитом у Європі. Тому ТОВ «Лембек Дизайн» не збирається зупинятися на досягнутому. Хоча підприємству наступного місяця виповниться всього лише два роки, однак воно вже міцно стоїть на ногах і впевнено дивиться у майбутнє.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно