Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як Закарпаття може привабити туриста

Як Закарпаття може привабити туриста

Однією з найвідоміших візитівок Закарпаття є Ужанський національний парк. Він є частиною Міжнародного українсько-польсько-словацького біосферного резервату «Східні Карпати», до якого також входять Словацький національний парк «Полоніни» та Польський національний парк «Бєщади». Тож транскордонні проекти – це основа роботи одного з найбільших природних парків Українських Карпат.

ВІДЕО ДНЯ

Директор Ужанського національного парку Віктор Биркович розповів, що є кілька аспектів транскордонної співпраці. Це і охорона навколишнього середовища, і збереження флори та фауни, і розвиток зеленого туризму, – йдеться у публікації газети «Панорама» від 14 вересня.

Віктор Биркович зазначив, що з метою обміну досвідом в рамках транскордонного співробітництва він вирушив до Норвегії, де спілкувався з представниками місцевих національних парків. «Норвезькі колеги розповіли мені, що завдяки туризму ця країна заробляє 5 мільярдів євро в рік. Вони пояснили, що туристів приваблює унікальність норвезької природи, зокрема, фйорди. Крім того, іноземців цікавить і самобутня культура скандинавів: як норвежців, так й представників малочисельних народів Півночі. Тому, зрозумівши досвід наших північноєвропейських партнерів, ми усвідомили, що і для нас важливо показати унікальність нашої карпатської природи та культури. Яскравою особливістю нашого парку є букові праліси, які на території Ужанського національного парку збереглись. На відміну від інших європейських регіонів», – сказав очільник Ужанського національного парку.

Реклама

За його словами, також на території парку є й інші цікаві місця, варті уваги туристів. Зокрема, це старовинний Дідо-дуб, що в районі села Стужиця Великоберезнянського району; і гора Кременець, на вершині якої перетинаються кордони трьох країн: Польщі, Словаччини і України; і Княгининський метеорит, часточка якого зберігається у Віденському природничому музеї; і лінія Арпада – унікальна за своєю суттю споруда військового призначення. Тому іноземному туристу є що показати.

З цим погоджується і експерт, краєзнавець Олександр Шершун, який зауважив, що дика природа – це найбільш перспективний напрям розвитку закарпатського туризму, якщо говорити про роботу з  іноземними туристами. І наші теж – там купа всього бірдвотчінг. "Чехів, поляків, британців більше цікавить природа, ніж міста. Тому потрібно розвивати різні напрямки. Зокрема, популярний в Європі бірдвотчінг – спостереження за птахами".

Реклама

Керівник Ужанського національного парку Віктор Биркович зауважив, що є декілька напрямків, які б варто розвинути на території парку. Так, під час відзначення 150-річчя падіння Княгининського метеорита, що на Великоберезнянщині, було підписано Меморандум про створення Парку темного неба. «У зв’язку з швидким технологічним розвитком, у нічний час наша планета є освітленою. Тому люди можуть бачити недостатньо зірок на небі. Тому керівництвом національних парків Словаччини, Польщі та України був підписаний Меморандум. Цей  транскордонний проект вже є на стадії підготовки. Варто зазначити, що на території усіх трьох країн буде діяти цей проект. Так, в Україні, а саме у селі Стужиця Великоберезнянського району у межах цієї співпраці буде діяти нічна обсерваторія, а по всій території парку діятимуть чотири пересувні обсерваторії. Тож в Ужанському парку вперше на Закарпатті запрацює новий вид туризму – астротуризм – спостереження за зірками», – сказав Віктор Биркович.

Як Закарпаття може привабити туриста – 01

Крім того, є хороша перспектива розвивати велотуризм. Так, на території Ужанського національного парку вже є різноманітні веломаршрути довжиною від 8 до 42 кілометрів. Також є амбітні плани розвивати водний туризм. Зокрема, запровадити сплави по річці Уж від Великоберезнянського району до міста Ужгорода. Цей  водний шлях проходитиме через три райони області – Великоберезнянський, Перечинський та Ужгородський.

Реклама

Директор Ужанського нацпарку зазначив, що водний туризм дуже популярний у Європі. Зокрема, у сусідній Угорщині, де у рамках різноманітних фестивалів проводяться сплави по Тисі.

Однак ці плани, на думку Віктора Бирковича, не реалізуються без запуску роботи міжнародних пішохідно-велосипедних пунктів Улич (Словаччина) – Забрідь (Україна) та Лубня (Польща) – Волосате (Україна). «Ці пункти пропуску дадуть можливість легше дістатись Ужанського національного парку іноземним туристам. Оскільки це полегшить перетин кордону під час подорожей. Адже у словацьких «Полонінах» є чудова Улицька долина, яка теж має перспективу стати цікавим туристичним об’єктом. Нам треба брати приклад від сусідів з Польщі. Так, у парк «Бєщади» вкладена чимала сума коштів. І цей парк та його атракції відвідують понад півмільйона туристів в рік», – зазначив пан Віктор.

Тому в Ужанському національному парку завдяки різноманітним транскордонним проектам планують і надалі розвивати різні види туризму. Адже як іноземцям, так і українським гостям є що показати.

Автор: Андрій Слохіняк

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно