Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатець розводить кролів і непогано на цьому заробляє

Закарпатець розводить кролів і непогано на цьому заробляє
ВІДЕО ДНЯ

У кожної людини є своє улюблене захоплення. І воно приносить як моральне, так, часом, і матеріальне задоволення.

Історія нашого героя почалась ще з самого дитинства. Але й досі ця історія вражає, адже не кожна людина у своєму господарстві утримуватиме велику кількість кролів різних видів.

Реклама

Знайомтесь – Юрій Коваль, кролевод з 35-річним стажем із села Кам’яниця, що на Ужгородщині. Він поділився із журналістом «Панорами» секретами свого успішного хобі.

– Розкажіть, будь ласка, з чого почалось Ваше захоплення кролями?

Реклама

– У мою молодість практично усі чимось займались – і хлопці, і дівчата. Привчали нас батьки до господарської роботи. І я з дитинства цікавився тим, чим займаються мої старші знайомі, сусіди і т.д. Вони розводили кролів. Коли я їх побачив, то зрозумів, що і мені варто працювати з цими тваринками. Тоді, коли мені було 12 років, я купив парочку кролів. Зараз мені 47. І вже 35 років я займаюсь кролівництвом, – йдеться у публікації газети «Панорама» у №36 від 21 вересня.

– І якими були перші Ваші кролі?

– Тоді в СРСР не було великої кількості елітних кролів. Здебільшого люди купували прусаків. Я теж йшов за цією тенденцією і вже мав при собі пару звичайних кролів.

Реклама

– А коли з’явились елітні кролі у Вашому дворогосподарстві?

– Пригадую, перші такі кролі я вже мав у 14 років. Тоді батьки повернулись з виставки, яка проходила у Києві на ВДНХ. На виставці вони купили пару французьких «баранів». Згодом таких елітних кролів побільшало. І вже протягом останніх п’ятнадцяти років я вже масово вирощую елітних кролів.

– А скільки їх у Вас нині є таких тварин?

– Тепер у нашому дворогосподарстві налічується 128 кролів 17 різних порід. Це бельгійський білий велетень, бельгійський чорний велетень, бельгійський бурий велетень, строкач німецький чорний, білий, строкач німецький біло-блакитний, срібло європейське, срібло німецьке, новозеландець червоний, япончики, баран французький сірий, баран французький блакитний і т.д. Усіх елітних кролів ми отримуємо з Європи, зокрема, з Німеччини, Австрії та Словаччини, де рівень вирощування кролів перебуває на найвищому щаблі.

– Знаючи, що у Вас така велика армія кролів, розкажіть, про деякі характерні риси Ваших улюбленців.

– Насамперед, хотів би відзначити білих велетнів. Пригадую, в мене був один такий велетень вагою 11,6 кг. Адже в середньому такі кролі важать 7-12 кг. У строкачів дуже гарна окраска і зовнішність. А про характер я взагалі годинами міг би говорити. Адже кожна тваринка має свій характер. Є спокійні кролики, а є агресивні. Пригадую, в мене був один такий кролик, який не підпускав до себе. Був і такий, що як випустиш – кілька разів втече. У кожної тваринки є свої унікальні особливості. Деякі навіть брали участь у спеціалізованих виставках, присвячених кролівництву. Такі виставки є чи не наймасштабнішими на пострадянському просторі, адже сюди прибувають судді з Німеччини, Австрії і т.д. До речі, завдяки своїм кроликам у 2016 році на одному із заходів я переміг у 6 номінаціях.

– А які Вам особисто найбільше подобаються кролі?

Реклама

– Усі, без винятку! Якби я виокремлював когось і був би вибагливим у смаках, то не мав би таку кількість різних за видом, характером та особливостями кролів.

– А які нині спостерігаються тенденції кролівництва?

– Зараз чимало людей почали цікавитись кроликами. Адже не секрет, що їхнє м’ясо є дієтичним, легким як у приготуванні, так і у вживанні, і корисним для здоров’я. Знаю, що чимало і звичайних, і відомих людей, почали займатись вирощуванням кролів. Пригадую, навіть до мене завітав народний артист України Іван Попович, щоб придбати кролів. Вирощувати кролів – справа не з дешевих. Але є перспектива того, що кролі швидко стануть самоокупними. Чимало таких заможних людей купують лише найкращих європейських кролів. Тому навіть німці і словаки кажуть, що на Закарпатті нині живуть чи не найкращі елітні кролі, як мінімум, Європи.

– Ви особисто для чого вирощуєте кролів?

– Для селекції та розмноження, щоб продавати їх далі. Намагаюсь замовникам продавати лише найкращих кролів. Тим паче, що мої «підопічні» ростуть і живуть в комфортних умовах, у чистій карпатській природі.

– А загалом яка орієнтовна ціна кроликів?

– Це в залежності від розмірів та видів тварин. Маленькі можуть коштувати від 500 грн. Але в середньому від 1000 до 6000 грн. Думаю, що завдяки такій низькій ціні кролики для людей з роками можуть окупитись.

Реклама

– Як до Вашого захоплення ставиться Ваша родина?

– Усі ставляться з розумінням. Діти навіть допомагають мені у цій домашній справі. Адже складно самому вдома утримувати таке велике господарство. Тому, можна так сказати, моя родина є моєю опорою і поміччю у цій справі.

– Дякуємо Вам за розмову. Бажаємо усіх гараздів та успіхів у цій справі.

Автор: Андрій Слохіняк

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно