Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На території старовинної фортеці у Чинадієві встановили оригінальну скульптуру

На території старовинної фортеці у Чинадієві встановили оригінальну скульптуру

На території старовинної фортеці у Чинадієві встановили оригінальну скульптуру
ВІДЕО ДНЯ

Замок Сент-Міклош знову став місцем, де народжується мистецтво. Міжнародний симпозіум скульпторів вже вчетверте відбувся на території старовинної фортеці. Свої роботи митці з шести країн представили під час закриття симпозіуму. Творили скульптори із закарпатського матеріалу, а темою симпозіуму був міст, як символ дружби між народами, націями та країнами.

Митці з України, Данії, Польщі, Угорщини, Ірану та Іспанії реалізували своє власне творче бачення дружби між народами та представили роботи гостям, серед яких: голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай, заступник голови Мукачівської РДА Олександр Богів, в.о. начальника управління культури Закарпатської ОДА Ілдико Молнар, депутат Закарпатської облради Гейза Гулачі, представники Генерального Консульства Угорщини в місті Ужгород та мистецьких кіл Закарпаття, – йдеться у повідомленні Мукачівської РДА.

Реклама

В презентації скульптур, на запрошення очільника Мукачівщини Сергія Гайдая та господаря замку Йосипа Бартоша, завітала делегація з угорського міста Дьондьош, в числі якої заступники мера міста: Томаш Кевеш та Ласло Тотар.

Роботи були представлені своїми авторами, які були відзначені грамотами від організаторів мистецького проекту – ГО «Про арте Мункач». Керівник громадської організації Петро Матл висловив вдячність як митцям, так і тим, хто підтримав захід.

Реклама

Особливі слова вдячності та грамоту адресовано очільнику Мукачівщини Сергію Гайдаю, який забезпечив митців матеріалом – мармуровим вапняком, який видобувають у Тячівському районі.

Відтак, міст в різних творчих інтерпретаціях був представлений на симпозіумі. Щоправда, серед робіт були й інші тематики.

Єдина жінка-скульптор з Іспанії Рея Марментіні представила роботу, яка зображує птаха та зерно, як уособлення двох начал, які не можуть існувати окремо. До слова, мисткиня чудово володіє угорською та зізналася, що її мама – угорка за національністю.

Реклама

Відхилився від теми симпозіуму й закарпатський митець Іван Дем’ян , член об’єднання "Митець Верховини", скульптор із с.Велятино Хустського району, який виконав композицію «Вчителька». Струнка фігура жінки оточена дітьми, які горнуся до своєї вчительки, отримуючи не тільки знання, а й материнську любов.

Вразила своєю архітектурною формою та манерою виконання скульптура з червоної цегли, автором якої є Ole Videbæk з Данії. Митець розповів, що виконав скульптуру унікальним методом кладки, висотою 3 метри. Вона залишиться на території замку та буде додатково підсвічена з середини. Витвір мистецтва символізує міст із землі до неба.

Іранець Саїд Ахмеді навчався в Харкові та одружений з українкою, добре знає мову. Митець зобразив двох людей, які борються та пояснив, що справедлива боротьба є благородною та завжди покладена в основу миру.

Золтан Балані з Угорщини зобразив величезний шліфувальний круг, а його колега з Польщі Петро Брозек свою роботу назвав «Під мостом» та зазначив, що для нього найважливіше те, що відбувається під, а не над мостом.

Вітаючи митців на Мукачівщині, очільнкик району Сергій Гайдай зазначив:

"Не дивлячись на штучні перешкоди, які час від часу створюють між націями, насправді дуже багато робиться для того, аби міст дружби між усіма народами, національностями, країнами існував. Даний мистецький проект – ще одне тому підтвердження".

Сергій Володимирович відзначив, що захід завершення симпозіуму водночас є початком, адже у замку Сент-Міклош народилися витвори мистецтва, які об’єднали шість країн та національностей.

Реклама

Зазначимо, дві роботи скульпторів залишаться на території Мукачівщини, ще одна – прикрасить територію замку Сент-Міклош.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно