Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Спільна праця задля розвитку туризму

Спільна праця задля розвитку туризму

Закарпаття і Східна Словаччина – дуже цікаві регіони для туристів. Попри кордон, який розділяє українське Закарпаття і словацьку Пряшівщину, ці два регіони об’єднує мальовнича гориста місцевість, велика кількість дерев’яних храмів, народні традиції та карпатський діалект, в якому є риси як словацької, так і української мов. Така кількість унікальних історичних цікавинок приваблює не одного туриста.

ВІДЕО ДНЯ

Та глобалізація бере своє. Тому жителі прикордонних територій вирішили – потрібно і оберігати спільну культурно-історичну спадщину, і розвивати справжній зелений туризм. Адже і Великоберезнянщині, і прикордонним селам Словаччини, є що показати.

Так, цей край відомий своїми дерев’яними храмами, буковими пралісами, багатою фауною. Крім того, у селі Колониця, яка є учасником проекту, знаходиться астрономічна обсерваторія. Тому як гості з Європи, так і з України, мають можливість “доторкнутись до зірок”.

Реклама

Враховуючи великий туристичний потенціал нашого краю,  українці і словаки вирішили скористатись закордонною підтримкою  Королівства Норвегії через Норвезький фінансовий механізм (Norway Grants) та Уряду Словаччини. Проект під назвою «Убля - Великий Березний – інформації не мають кордонів» був розроблений прикордонним селом Убля Пряшівського краю Словаччини. Його метою був розвиток туристичної інфраструктури через надання якісного сервісу та інформації для відвідувачів, які приїжджають в регіон.

Партнерами з українського боку були селище Великий Березний, зі словацького – села Убля,Стакчин, Колониця і Збой, а також місцеві засоби масової інформації обох регіонів. Реалізацію проекту контролювала і норвезька сторона.

Реклама

Протягом двох років тривалості проекту (2015-2016) було зроблено чимало.  У рамках транскордонної співпраці проводилися презентації та робочі зустрічі між обома сторонами.

Перший воркшоп проводився у Великому Березному. Учасників та гостей конференції вітали голова села Убля Надія Сіркова та селищний голова Великого Березного Богдан Кирлик.  Працівники районної бібліотеки підготували для словацьких гостей тематичну виставку. Експерт  проекту з української сторони Тетяна Гопко ознайомила партнерів зі Словаччини із історією селища, визначними культурно-історичними ,природними пам’ятками, традиціями та звичаями гірського Великоберезнянського краю.

Спільна праця задля розвитку туризму – 01
Реклама

Учасники проекту біля багатофункціонального туристично-інформаційного центру в Ублі (Словаччина)

У свою чергу, українські партнери відвідали населені пункти Стакчин, Збой, Убля та Колониця.  Під час цих зустрічей словацькі партнери знайомили із культурно-історичними пам’ятками Снинського регіону  та презентували проекти по реконструкції дерев’яних церков у Словаччині , відновлення спільних словацько-українських веломаршрутів. Адже не секрет, що на кордоні між Великоберезнянщиною та Пряшівщиною знаходиться КПП “Убля – Великий Березний”. Представниця України Тетяна Гопко під час чергової зустрічі презентувала розповідь про видатних діячів Великоберезнянщини. Зокрема, у презентації вона згадала про Василя Лацанича, посла Сойму Карпатської України, та його сина, Ігоря Лацанича, відомого українського диригента, музиканта, Народного артиста України та Республіки Татарстан. Крім того, особливо наголосила на іменах відомих земляків, які народилися та працювали у Словаччині.

Варто зауважити, що завдяки цьому проекту були видані довідкові   видання про регіон : “Книга про Стакчин, Збой, Колоницю та довкілля”, “Великий Березний: минуле та сьогодення”.

У цих книгах можна дізнатись про історію прикордонних регіонів, архітектурні пам’ятки, туристичні атракції, народні традиції. Відзначимо, що у виданні українських партнерів окремий розділ знайомить нас із видатними особистостями краю. Також в рамках проекту закуплене обладнання для підготовки інформаційних матеріалів.

Фінальний воркшоп українсько-словацької  співпраці проводився в словацькому селі Убля у новому багатофункціональному туристично-інформаційному центрі, побудованому за рахунок коштів проекту. Саме тут відвідувачі регіону можуть отримати якісну інформацію про природні, культурні, історичні визначні пам’ятки, відомості про шенгенський режим і про режим праці на словацько-українському кордоні.

Селищний голова Великого Березного Богдан Кирлик висловив вдячність словацьким партнерам за надану можливість брати участь у цьому проекті та відзначив важливість такого виду співпраці для селища.

Загалом, на думку експерта, краєзнавця Федора Шандора, реалізація подібних проектів дає можливість високогірним селам Закарпаття та Східної Словаччини доносити інформацію до кола потенційних туристів: “Адже кожен новий турист – це джерело неочікуваного прибутку. І цей прибуток може піти на розвиток високогірного села”.

Реклама

І справді, чим більше людей знатиме про такі чудові місця у верхів’ях Карпат, тим більше шансів, що турист загляне у недоторкані куточки природи.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно