З мармеладом або малиною – найцікавіші рецепти куті
6 січня в Україні проходить Святвечір. Традиційно на святкових столах в українців мають бути 12 пісних страв. Та головною завжди є кутя. Зазвичай, її готують з пшениці та додають мед і мак. Та рецептів цієї страви є набагато більше. Найсмачніші та найцікавіші рецепти куті знайдете нижче.
ВІДЕО ДНЯКутя на Святвечір символізує єднання з Богом і світом померлих. Також ця страва є актом жертви Богові. Мак – символ мучеництва, невинно пролиту крові. Мед – символ чистоти, Божого слова. Крім куті, обов’язковими стравами на Святій вечері є узвар, пісні вареники, борщ, пампухи.
Пропонуємо до вашої уваги прості і смачні рецепти куті на Святвечір.
РекламаПшенична кутя (Класична)
Продукти:
РекламаСклянка куті
100 г маку
100 г волоських горіхів
Реклама100 г родзинок
Кілька ложок меду
Зерна пшениці треба потовкти у дерев’яній ступі дерев’яним товкачем. При цьому час-від-часу треба додавати трохи теплої води, щоб оболонка пшениці відділилася. Після цього зерна треба кілька разів промити та просіяти, щоб виокремити ядро. Із цього і варять пшеничну кашу.
Окремо готують соус. Для цього треба спочатку запарити, а потім розтерти мак до утворення макового молочка. Далі додають мед, горіхи, сухофрукти. Все перемішують і додають до звареної пшениці.
Кутя рисова
Кутя з рису – оригінальна інерпретація головної страви на Святвечір
РекламаПродукти:
Склянка рису
100 г маку
100 г волоських горіхів
Кілька ложок меду
Мед до смаку
Рис для цієї куті треба готувати по-іншому, ніж ми звикли. Склянку рису насипати у каструлю та залити півтора склянками кип’ятку. Далі щільно накрити кришкою і варити три хвилини на сильному вогні, шість хвилин – на середньому та ще 3 хвилини – на малому. Після цього кашу треба залишити ще на 20 хв, щоб дати їй настоятись.
РекламаСоус можна готувати такий же, як і у попередньому рецепті.
Рисова кутя (Екзотична)
Продукти:
Склянка рису
100-150 г волоських горіхів
100 г кураги
Банка консервованих ананасів
Реклама2-3 столові ложки меду
Узвар
Перед приготуванням рис треба кілька разів промити. Далі готуємо його за стандартною схемою, головне не переварити. А після того, як рисова каша звариться, знову слід промити рис холодною кип’яченою водою.
Окремо на сковорідці обсмажити горіхи, а потім подрібнити їх у блендері. Курагу нарізати на маленькі шматочки. Ананаси (можуть бути консервовані) нарізати кубиками. Мед розвести з узваром та додати в це горіхи, курагу та ананаси. Подаючи на стіл рис слід полити цим соусом. При бажанні можна додати інші екзотичні фрукти.
Кутя з мармеладом
Продукти:
РекламаСклянка пшоняної або перлової крупи
Півсклянки родзинок
Кілька ложок меду
Читайте також: Святий Вечір: традиції і звичаї
100 г мармеладу
50 г ядер волоських горіхів
Узвар
РекламаКрупу кілька разів промити та варити за стандартною схемою (залити водою у сіввідношенні 1:3), додавши в середині варіння родзинки. Коли крупа буде зварена її слід промити холодною прокип’яченою водою.
В окремій посудині мед розвести з узваром та додати горіхи. Крупу полити соусом і зверху додати порізний мармелад.
Кутя із сухофруктами і малиною
Продукти:
2 склянки пшениці
Сушені яблука та груші
Реклама100 г родзинок
Сушена або розморожена малина (чверть склянки)
Мед за смаком
Пшеницю просіяти та промити. Залити зерна 4 склянками води та варити 25-30 хвилин. Коли вода закипить, додати яблука, груші і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки.
Коли зварена суміш охолоне – додати мед. Залишити на 1-2 години, а потім подати на стіл.
РекламаКутя з ячменю
Продукти:
Півсклянки ячменю
Півсклянки родзинок
Склянка консервованих вишень
Кілька ложок меду
РекламаПівсклянки ячменю залити водою і настоювати всю ніч. Вранці промити та варити на малому вогні близько години. Потім додати родзинки і варити ще півгодини. Далі вкинути вишні і варити всю суміш ще 15 хвилин.
Коли зварена суміш трохи охолоне – додати мед і подавати на стіл.