Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

З мармеладом або малиною – найцікавіші рецепти куті

З мармеладом або малиною – найцікавіші рецепти куті

6 січня в Україні проходить Святвечір. Традиційно на святкових столах в українців мають бути 12 пісних страв. Та головною завжди є кутя. Зазвичай, її готують з пшениці та додають мед і мак. Та рецептів цієї страви є набагато більше. Найсмачніші та найцікавіші рецепти куті знайдете нижче.

ВІДЕО ДНЯ

Кутя на Святвечір символізує єднання з Богом і світом померлих. Також ця страва є актом жертви Богові. Мак – символ мучеництва, невинно пролиту крові. Мед – символ чистоти, Божого слова. Крім куті, обов’язковими стравами на Святій вечері є узвар, пісні вареники, борщ, пампухи.

Пропонуємо до вашої уваги прості і смачні рецепти куті на Святвечір.

Реклама

Пшенична кутя (Класична)

Продукти:

Реклама

Склянка куті

100 г маку

100 г волоських горіхів

Реклама

100 г родзинок

Кілька ложок меду

Зерна пшениці треба потовкти у дерев’яній ступі дерев’яним товкачем. При цьому час-від-часу треба додавати трохи теплої води, щоб оболонка пшениці відділилася. Після цього зерна треба кілька разів промити та просіяти, щоб виокремити ядро. Із цього і варять пшеничну кашу.

Окремо готують соус. Для цього треба спочатку запарити, а потім розтерти мак до утворення макового молочка. Далі додають мед, горіхи, сухофрукти. Все перемішують і додають до звареної пшениці.

Кутя рисова

Кутя з рису – оригінальна інерпретація головної страви на Святвечір

З мармеладом або малиною – найцікавіші рецепти куті – 01
Реклама

Продукти:

Склянка рису

100 г маку

100 г волоських горіхів

Кілька ложок меду

Мед до смаку

Рис для цієї куті треба готувати по-іншому, ніж ми звикли. Склянку рису насипати у каструлю та залити півтора склянками кип’ятку. Далі щільно накрити кришкою і варити три хвилини на сильному вогні, шість хвилин – на середньому та ще 3 хвилини – на малому. Після цього кашу треба залишити ще на 20 хв, щоб дати їй настоятись.

Реклама

Соус можна готувати такий же, як і у попередньому рецепті.

Рисова кутя (Екзотична)

Продукти:

Склянка рису

100-150 г волоських горіхів

100 г кураги

Банка консервованих ананасів

Реклама

2-3 столові ложки меду

Узвар

З мармеладом або малиною – найцікавіші рецепти куті – 02

Перед приготуванням рис треба кілька разів промити. Далі готуємо його за стандартною схемою, головне не переварити. А після того, як рисова каша звариться, знову слід промити рис холодною кип’яченою водою.

Окремо на сковорідці обсмажити горіхи, а потім подрібнити їх у блендері. Курагу нарізати на маленькі шматочки. Ананаси (можуть бути консервовані) нарізати кубиками. Мед розвести з узваром та додати в це горіхи, курагу та ананаси. Подаючи на стіл рис слід полити цим соусом. При бажанні можна додати інші екзотичні фрукти.

Кутя з мармеладом

Продукти:

Реклама

Склянка пшоняної або перлової крупи

Півсклянки родзинок

Кілька ложок меду

Читайте також: Святий Вечір: традиції і звичаї

100 г мармеладу

50 г ядер волоських горіхів

Узвар

Реклама

Крупу кілька разів промити та варити за стандартною схемою (залити водою у сіввідношенні 1:3), додавши в середині варіння родзинки. Коли крупа буде зварена її слід промити холодною прокип’яченою водою.

З мармеладом або малиною – найцікавіші рецепти куті – 03

В окремій посудині мед розвести з узваром та додати горіхи. Крупу полити соусом і зверху додати порізний мармелад.

Кутя із сухофруктами і малиною

Продукти:

2 склянки пшениці

Сушені яблука та груші

Реклама
Читайте також:
Став відомий графік Різдвяних Богослужінь у храмах Мукачева

100 г родзинок

Сушена або розморожена малина (чверть склянки)

Мед за смаком

З мармеладом або малиною – найцікавіші рецепти куті – 04

Пшеницю просіяти та промити. Залити зерна 4 склянками води та варити 25-30 хвилин. Коли вода закипить, додати яблука, груші і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки.

Коли зварена суміш охолоне – додати мед. Залишити на 1-2 години, а потім подати на стіл.

Реклама

Кутя з ячменю

Продукти:

Півсклянки ячменю

Півсклянки родзинок

Склянка консервованих вишень

Кілька ложок меду

З мармеладом або малиною – найцікавіші рецепти куті – 05
Реклама

Півсклянки ячменю залити водою і настоювати всю ніч. Вранці промити та варити на малому вогні близько години. Потім додати родзинки і варити ще півгодини. Далі вкинути вишні і варити всю суміш ще 15 хвилин.

Коли зварена суміш трохи охолоне – додати мед і подавати на стіл.

Автор: Ірина Полицька

Джерело: 24 канал

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно