Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Вільхівській об’єднаній громаді на Закарпатті діятиме інспекція держархбудконтролю

У Вільхівській об’єднаній громаді на Закарпатті діятиме інспекція держархбудконтролю

У Вільхівській об’єднаній громаді на Закарпатті діятиме інспекція держархбудконтролю

У рамках децентралізації системи держархбудконтролю нові містобудівні повноваження отримала Вільховецька об’єднана територіальна громада Закарпатської області. Це другий населений пункт регіону після обласного центру, що самостійно контролюватиме будівництво на власній території.

ВІДЕО ДНЯ

Місцева інспекція у с. Вільхівці здійснюватиме архітектурно-будівельний контроль щодо об’єктів незначного класу наслідків (відповідальності), а це більшість будівництва на території ОТГ. Зокрема, новоутворений орган реєструватиме документи на початок будівельних робіт, перевірятиме будмайданчики та прийматиме об’єкти в експлуатацію.

Нові містобудівні повноваження для Вільховецької ОТГ – це можливість ефективно розвивати власну територію, виходячи з першочергових завдань та потреб, – повідомляє Закарпатське РВ АМУ.

Реклама

Місцева інспекція знаходиться за адресою: вул. Центральна, 118, с. Вільхівці, Закарпатська область. Її повноваження також поширюються на села Вільхівчик, Сасово, Добрянське, Вільхівці-Лази та Раково.

Консультант з правових питань Регіонального офісу впровадження децентралізаційної реформи Закарпатського РВ АМУ Олег Лукша так прокоментував цю подію: «Положення про Держархбудінспекцію (ДАБІ) України та її територіальні органи було затверджено ще Постановою Кабінету Міністрів України від 9 липня 2014р. №294. Нині в Україні створено і діють 89 територіальних органів ДАБІ, у тому числі в 21 місті обласного значення: Луцьк, Маріуполь, Тернопіль, Харків, Херсон, Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, Ужгород, Одеса, Київ, Дніпро, Суми, Житомир, Черкаси, Сєвєродонецьк, Вінниця, Чернігів, Кропивницький, Миколаїв, Рівне.Створено аналогічні інспекції в окремих об’єднаних територіальних громадах (ОТГ).

Реклама

Як бачимо децентралізаційна реформа ще з 2014 року поширена і на систему держархбудконтролю, потреба в послугах якої пропорційна обсягам місцевого будівництва чи ремонту і реконструкції об’єктів. Чому ж тоді територіальні органи створені, окрім обласного, поки-що лише у м. Ужгороді та Вільховецькій ОТГ?

Асоціація міст України, проаналізувавши ситуацію і в інших регіонах, прийшла до висновку, що головними причинами повільного утворення територіальних органів ДАБІ є такі: дефіцит кваліфікованих і досвідчених фахівців, спроможних скласти відповідний екзамен; достатньо складна процедура отримання пакету дозвільних документів; відносно висока вартість одного робочого місця.

Як бачимо, попри наведені причини, Вільховецька сільська ОТГ подолала всі труднощі і бар’єри, чим полегшила питання контролю будівництва чи реконструкції об’єктів у 5-ти селах, що входять до ОТГ. Сподіваюся, що у 2018 році число територіальних органів ДАБІ в населених пунктах області збільшиться, бо в них є очевидна потреба».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно