Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді жителі багатоповерхівки на вулиці Минайській оновили дах будинку

В Ужгороді жителі багатоповерхівки на вулиці Минайській оновили дах будинку

В Ужгороді жителі багатоповерхівки на вулиці Минайській оновили дах будинку
ВІДЕО ДНЯ

Поки чимало українців постійно нарікають на бездіяльність місцевих та державних чиновників, є деякі групи людей, які розуміють, що тільки власними силами та вірою можна змінити життя на краще і створити необхідні та сучасні комфортні умови для проживання. Однією з найактивніших таких груп є учасники об’єднання співвласників багатоквартирних будинків “Наш дім – Ужгород”, які за короткий проміжок часу встигли зробити чимало корисного для своєї ж багатоповерхівки, що на вулиці Минайській, 67.

Цей будинок, який є однією із найбільших будівель обласного центру Закарпаття, був введений в експлуатацію у далекому 1981 році. Тут у 216 квартирах проживають понад 1000 людей, що для більш ніж стотисячного Ужгорода є вагомою його частиною. Як стверджує голова ОСББ “Наш дім – Ужгород” Микола Щерба, за час від початку зведення будинку і протягом усіх 37 років його експлуатації не було зроблено жодного капітального ремонту. Тож на початку 2016 року і було створено ОСББ, щоб вирішити актуальні проблеми  жителів будинку.

Реклама

Головною проблемою для жителів Минайської, 67 завжди був дах. За словами Миколи Щерби, для жителів верхніх поверхів протікаючий дах був великою проблемою: “Можна так сказати, після злив та зими протікало аж до шостого поверху. Неприємний дискомфорт був у мешканців будинку. Жителі дев’ятого поверху практично двічі на рік мусили робити ремонт через постійні протікання”.

Саме тому вже на початку існування ОСББ жителі будинку зібрались і вирішили – потрібно зібратись на збори, адже без великих коштів неможливо оновити дах. І вони вирішили податись на проект ПРООН/ЄС “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”. Представник Ради старійшин ОСББ “Наш дім – Ужгород” Ярослава Щерба зауважила, що їм пощастило , що не потрапили до першого тендеру. Адже під час другого тендеру вони знайшли підрядника, який за мінімальну ціну оновив дах та ліфтові шахти. Загалом, на капітальний ремонт покрівлі даху було виділено 904 тисячі 167 гривень, з яких кошти Ужгородського міського бюджету складають 604 тисячі 255 гривень, ПРООН/ЄС – 254 тисячі 702 гривні, а самого ОСББ – 45 тисяч 210 гривень.

Реклама

Завдяки цій мінімальній ціні ОСББ “Наш дім – Ужгород” вдалось і зекономити 200 тисяч гривень. Тож заощаджені від спільного проекту кошти були використані на інші потреби багатоквартирного будинку. Так, у п’яти під’їздах дев’ятиповерхівки були замінені усі вікна на металопластикові енергозберігаючі, а також була оновлена система водопостачання.

Микола Щерба зауважив, що постійно спілкується з представниками інших ужгородських ОСББ. Однак, не усі вірять в те, що за один проект, від листопада 2016 по травень 2017 року в одному житловому будинку було зроблено чимало робіт.

Та на цьому жителі будинку на Минайській, 67 не зупиняються. У подальшому в ОСББ “Наш дім – Ужгород” планують провести капітальний ремонт електрощитової. Адже, за словами Ярослави Щерби, вона у 80-х роках не була розрахована на таку кількість електроприладів та споживання електроенергії, яка є зараз. Тому оновлення електрощитової є вкрай важливим. Також голова ОСББ Микола Щерба наголосив на тому, що однією з його мрій є утеплення будинку. Але на це, знову ж таки, необідні кошти. Тому вони планують і надалі подаватись на проекти.

Реклама

Крім того, біля будинку розташований великий дитячий майданчик, у якому жителі будинку проводять різноманітні заходи. Так, на території ОСББ активно проводяться різноманітні креативні заходи. Так, у грудні відзначають День народження ОСББ. У великодній час проводиться Свято Писанки, під час якого відзначали кращих юних майстринь, а також проводили святкові естафети. Також проводяться і товариські матчі з дворового футболу.

Зважаючи на таку кількість заходів, об’єднання “Наш дім – Ужгород” планує податись на проекти громадського бюджету Ужгорода, щоб оновити і двір. Як зазначив очільник ОСББ, тут будуть тренажери, турніки, а також міні-футбольне поле.

Та створення ОСББ змінило не лише вигляд самого будинку, але й свідомість самих мешканців одного з найбільших будинків Ужгорода. Зокрема, дітей, вихованню і дозвіллю яких вони найбільше приділяють уваги. “Наше майбутнє – це діти. Якщо ще торік вони тільки навчались правилам етикету та поваги до навколишнього середовища, то зараз вони навіть найменший папірчик викидують на смітник. І навіть фарбували гойдалки та лавиці. Тому завдяки таким заходам ми виховуємо наше нове покоління. Адже їм у цьому будинку жити і жити”, – сказала член правління ОСББ “Наш дім – Ужгород” Ольга Слава.

Змінилась і свідомість дорослих мешканців будинку. Адже надворі є дошка оголошень, де оприлюднена звітна інформація щодо витрат ОСББ, розрахунків, а також оприлюднена інформація про заходи, які будуть проводитись, а також зазначені номери телефонів ремонтних служб, електриків, сантехніків і т. д. Варто зазначити, що 95% жителів цього будинку вчасно сплачують кошти за комунальні послуги. Тому ніяких проблем із життєзабезпеченням будинку не виникає.  

Експерт з питань ОСББ Наталія Кириленко у розмові з журналістом інтернет-видання “PMG.ua” зазначила, що зараз перед жителями багатоквартирних будинків стоїть вибір – або підписувати угоду з приватною компанією, або управителем, які керуватимуть будинком, або створювати ОСББ. Наразі, за її словами, кількість будинків, де є ОСББ та управителі, майже порівну – 50% на 50%. Але фахівець звернув увагу, що ОСББ – це найкраще рішення для жителів багатоквартирних будинків, адже хто добре знає про проблеми, як не мешканці самих багатоповерхівок.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно