Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • НБУ прогнозує, що еміграція з України посилиться в найближчі 2-3 роки

НБУ прогнозує, що еміграція з України посилиться в найближчі 2-3 роки

НБУ прогнозує, що еміграція з України посилиться в найближчі 2-3 роки

Трудова міграція з України продовжить зростати ще 2-3 роки, але почне знижуватися в середньостроковій перспективі.

ВІДЕО ДНЯ

Про це директор департаменту монетарної політики і економічного аналізу Національного банку Сергій Ніколайчук заявив в інтерв’ю польському інформагентству Polska Agencja Prasowa Biznes, передає прес-служба НБУ.

"У короткостроковій перспективі ми прогнозуємо, що еміграція продовжить зростати, але в середньостроковій перспективі очікується певна конвергенція рівнів заробітної плати і продуктивності, що допоможе трохи заспокоїти ситуацію", - сказав він.

Реклама

"Крім того, ми очікуємо поліпшення якості життя в Україні. У наступні 2-3 роки збільшення чисельності може бути значним, але ми очікуємо скорочення кількості мігрантів в середньостроковій перспективі", – заявив глава департаменту НБУ.

За словами представника Нацбанку, такий прогноз обумовлений, зокрема, різницею в оплаті праці в Україні та Польщі.

Реклама

"Дійсно, ми бачимо, що кількість людей, готових їхати на роботу за кордон, збільшується, і така оцінка є обґрунтованою і відповідає нашим очікуванням. Ми відзначаємо істотну різницю між рівнем заробітної плати в Україні та Польщі. Оплата приблизно вище в 3 рази і цю різницю не можна так швидко вирівняти", – зазначив Ніколайчук.

Чиновник зазначив, що війна на Донбасі продовжує впливати на міграційні процеси в Україні.

"Збройний конфлікт на сході країни безумовно вплинув на зростання міграції та в подальшому впливає на сприйняття людей. Видно, що змінилася модель виїзду в країни ЄС", – сказав він.

Реклама
Читайте також:
Все більше людей після виїзду за кордон на заробітки не хочуть більше повертатись в Україну

"Так, три роки тому основними мігрантами були жителі західної частини України, тоді як зараз значну частину становлять жителі східної частини країни", – додав глава департаменту НБУ.

Ніколайчук також визнав, що еміграція породила прогалини на українському ринку праці.

"Тема мігрантів є для нас серйозною причиною для занепокоєння, адже в такому масштабі, який ми спостерігаємо зараз, це, безумовно, вплине на наш потенційний ВВП", – заявив він.

"Ми порахували, що за останні 2 роки міграція привела до зменшення нашої робочої сили на 5-8%, не на постійній основі, але все ж. Раніше ми оцінювали зменшення в 3-4%, тому перегляд оцінки є дуже великим", – сказав Ніколайчук.

"Вплив на потенційний ВВП досить високий, особливо з огляду на те, що виїжджають найбільш працездатні громадяни. Значна кількість – близько 70% – це чоловіки. У віковому розрізі близько 35% – це емігранти до 30 років, і це стало тенденцією. Ще кілька років тому чисельність молодих емігрантів була значно нижча", – додав представник НБУ.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно