Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Ужгороді тривають Дні Чехії та Словаччини

В Ужгороді тривають Дні Чехії та Словаччини
ВІДЕО ДНЯ

Цього року Чехія та Словаччина відзначають кілька знаменних дат своєї історії. Це і 100-річчя створення Першої Чехословацької Республіки – однієї з провідних демократичних держав міжвоєнної Європи. Це і 50-річчя Празької весни – періоду введення радянських військ на територію Чехословаччини. І 25-річчя незалежності Словаччини та відновлення державності Чехії.

Саме цим історичним подіям, спільному минулому та впевненому європейському майбутньому, присвячені події, які цього тижня в рамках Днів Чехії та Словаччини відбудуться в Ужгороді.

Реклама

Відкрили Дні Чехії та Словаччини в Ужгороді Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек та Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Мірослав Мойжіта.

Саме дипломатичні представництва обох європейських країн разом взяли участь у організації днів Чехії та Словаччини в Ужгороді.

Реклама

Генконсул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек під час відкриття цих днів наголосив на тому, що завдяки цим заходам закарпатці мають хорошу можливість ближче познайомитись з культурою та історією двох близьких країн. Дипломат також представив кілька заходів, які організовані саме чеською стороною. Так, вже у понеділок відбувся показ фільму “Бабине літо”, у якому ролі зіграли велети чеського кіно. Глядачі побачили стрічку про цікаву історію дружби та кохання.

У вівторок консули Чехії та Словаччини провели зустріч зі студентами. А в стінах Ужгородського національного університету відбувся Круглий стіл “Празька весна 1968 року і Україна”. Згадуючи події 1968 року, Генконсул Словацької Республіки в Ужгороді Мірослав Мойжіта звернув увагу на те, що у той важкий період радянської агресії чехи та словаки розуміли, що без цінностей демократії та верховенства права немає міцної держави, немає справжніх, вільних громадян. Тому у 1968 році вони заплатили високу ціну за права людини та демократію – ті цінності, які нині сповідує об’єднана Європа. А вже ввечері в атріумі Закарпатської облдержадміністрації відбувся концерт колективу “Ensemble Martinů”, під час якого поціновувачі мистецтва почули кращі зразки чеської, словацької та світової музики.

У середу в Ужгороді відкриється масштабна виставка про першого Президента Першої Чехословацької республіки міжвоєнного періоду Томаша Масарика – лідера, який у не менш важкий міжвоєнний період між двома імперіями, які сповідували тоталітаризм і авторитаризм, будував у серці Європи справжню демократичну державу, частиною якої було і Закарпаття. Крім того, у великому залі Ужгородського університету глядачі побачать фільм чеського режисера Яна Сверака “Склотара”. До слова, саме Ян Сверак зняв фільм “Коля”, який у 1996 році був нагороджений премією “Оскар” у номінації “Найкращий фільм на іноземній мові”.

Реклама

У четвер студенти УжНУ матимуть можливість зустрітись з Міланом Княжком – відомим словацьким актором та політиком, який був одним із лідерів “Оксамитової революції” у Словаччині 1989 року. “Він був у той час для словаків лідером такого рівня, яким для чехів був Вацлав Гавел”, - сказав Мірослав Мойжіта, Генконсул Словаччини в Ужгороді.

Також закарпатські глядачі матимуть можливість переглянути кінострічки “Вірні голуби повертаються” та “Папіліо”.

Загалом, на думку присутніх дипломатів обох країн, такі заходи є необхідні. Адже Україну, Чехію та Словаччину єднають спільні цінності та минуле. “Нас завжди питають: чому Ви відзначаєте цю дату 100-ліття утворення Чехословаччини, якщо Ви 25 років тому мирно роз’єднались? На що ми відповідаємо лише одне: той фундамент, та основа, ті цінності, які нам заклали наші предки в часи Чехословаччини, дали нам можливість не просто мирно розійтись, але й мирно співіснувати один з одним, і навіть мати найкращі партнерські відносини за всю нашу історію. Ми не маємо жодних територіальних чи інших претензій один до одного. Чого ми можемо бачити в інших країнах Східної Європи, у тому числі, й в Україні, де не вщухають територіальні конфлікти сусідніх країн. Ті цінності нам і допомогли разом стати членами Європейського Союзу. І ми нашим порозумінням з українцями хочемо показати, що прагнемо, аби й Україна якомога швидше приєдналась до єдиної європейської родини. І повірте нам, таких адвокатів, які в ЄС захищають інтереси України, як Чехія та Словаччина, немає”, - мовив Генконсул Словаччини в Ужгороді Мирослав Мойжіта.

Він також наголосив, що протягом останніх років лише зміцнюються відносини між Україною та Словаччиною: “Так, у другій половині 2018-го року Словаччина головуватиме у “Вишеградській четвірці”, до якої, окрім нас, входять Чехія, Польща та Угорщина. І ми маємо намір восени цього року тут, в Ужгороді, провести міжнародну конференцію країн Вишеградської четвірки. Тим самим до наших процесів інтеграції долучатимемо і Україну”.

У свою чергу, Павел Пешек звернув увагу на те, що Чехія активно втілює партнерство із Закарпаттям на рівні регіонів. Так, активно із Закарпаттям співпрацюють край Височина, Пардубицький та Устецький краї. І вони спільно з обласною владою втілюють різноманітні гуманітарні проекти: реконструкції дитсадків, шкіл, різноманітних об’єктів культурної, історичної та архітектурної спадщини.

Дипломати наголосили, що саме на такому рівні, як надання гуманітарної допомоги чи організація Днів країн ЄС,  і починаються активні процеси інтеграції України в Європейський простір.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно