Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На кого вчитися: найзатребуваніші професії і де платять найбільше в Україні

На кого вчитися: найзатребуваніші професії і де платять найбільше в Україні

На кого вчитися: найзатребуваніші професії і де платять найбільше в Україні

Незабаром в Україні розпочнеться вступна кампанія і школярі будуть змушені визначитися з фахом.

ВІДЕО ДНЯ

Як обрати професію до душі та ще й з хорошими перспективами?

Видання вирішило розібратися у цьому питанні. Виявляється, далеко не всі професії є водночас і затребуваними, і високооплачуваними. 

Реклама

За даними Державної служби зайнятості, зараз найбільший попит роботодавців в Україні спостерігається на кваліфікованих робітників – це швачки, слюсарі, електромонтери, електрогазозварники, муляри, маляри, монтери колії, бетоняри, водії, токарі, столяри та пекарі.

На другому місці опинилися професіонали та фахівці з досвідом роботи – бухгалтери, лікарі, фармацевти, вчителі, інженери різних галузей, економісти, спеціалісти державної служби, а також менеджери.

Реклама

"Самі пошуковці жаліються на те, що відшукати бухгалтера вкрай важко. Ця проблема існує не лише через кількість кандидатів, а й через їх недосвідченість", – додає HR-експерт порталу Rabota.ua Тетяна Пашкіна.

Також затребувані працівники сфери послуг: продавці, кухарі, охоронці, офіціанти, бармени, молодші медичні сестри та перукарі.

Середній розмір заробітної плати у цих вакансіях, порівняно з минулим роком, збільшився майже на тисячу та становить трохи більше 5 тисяч гривень.

Реклама

Щорічно списки найбільш затребуваних професій складають і великі інтернет-портали з пошуку роботи. Так, наприклад, аналітична група ресурсу rabota.ua представила свій перелік. Найбільше вакансій на сьогодні, згідно з данми сайту, продавців-консультантів. Потенційні роботодавці пропонують заробітну плату пошуковцям до 7 тис. гривень.

До трійки лідерів, серед кількості вакансій на цьому сайті, входять і водії, яким роботодавці пропонують майже 15 тисяч гривень.

На кого вчитися: найзатребуваніші професії і де платять найбільше в Україні – 01

Якщо розглядати ситуацію по містам-мільйонерам, то найпопулярнішою і однією з найвисокооплачуваніших в Києві є IT-сфера. Програмні розробники з великим досвідом можуть розраховувати на зарплату до 100 тисяч гривень, однак від них вимагається додатково бездоганне знання англійської мови і гарантії того, що вони у будь-який момент зможуть вирушити в закордонне відрядження.

Саме у Києві розташовані великі виробничі і аутсорсингові компанії, рахунок співробітників в яких йде на тисячі. На другому місці традиційно – Харківська область, правда, вакансій там уп’ятеро менше. Третє місце з 8% вакансій посідає Львів. Зазвичай, роботодавці шукають досвідчених фахівців (рівнів мідл, синіор).

"Хоч я й навчалася на кібернетиці в університеті імені Тараса Шевченка, довго не могла знайти роботу, бо не було необхідного досвіду. Моя перша заробітна плата в сфері IT склала 7 тисяч гривень. Я робила проекти на замовлення в одній з українських аутсорс компаній. За більше ніж рік заробітна плата зросла з 7 тис до 10 тисяч. Зараз за 2,5 року – зросла у п’ять разів", – розповідає програміст Наталія.

Що стосується спеціалізацій, незмінним лідером ринку останніх років є веб-розробка. На сьогоднішній момент чверть всіх вакансій призначені для фахівців саме з цієї сфери. Поступово втрачають свій вплив тестування і дизайн - їх тіснять системні адміністратори та технічна підтримка. За 5-6% традиційно у вакансій програмістів різних мов і платформ, по 3% - у бізнес-аналітиків і IT-продажників.

Реклама

Високий дохід мають і ті, хто працює у сфері авіації. Наприклад бортпровідники в Україні можуть заробляти і 25, і 50 тисяч гривень за місяць, залежно від авіакомпаній та дальності рейсів.

На третьому місці, з середнім доходом в 11 – 12 тисяч гривень опинилися представники фармацевтики. Трохи менше – близько 10-11 тисяч на місяць – заробляють страховики та фінансисти, та ті, хто працюють у сфері інформації та телекомунікації. А замикають п’ятірку наукові діячі, працівники транспортної та промислової галузей, які щомісяця заробляють 6-8 тисяч гривень.

Престижно також бути журналістом. Можливо, це пов’язано з публічністю професії, бо зарплати тут невисокі. Якщо проглянути вакансії, то високі зарплати у тих, хто пише на економічну, політичну або бізнес-тематику. В основному роботодавці пропонують пошуковцям у середньому 6-7 тисяч гривень.

Щоб стати успішним у професії, варто вибирати її  не лише  головою, а й серцем.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно