Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • КПП "Лужанка" і "Ужгород": куди поділись гроші на ремонт, виділені Євросоюзом?

КПП "Лужанка" і "Ужгород": куди поділись гроші на ремонт, виділені Євросоюзом?

КПП "Лужанка" і "Ужгород": куди поділись гроші на ремонт, виділені Євросоюзом?

Замість сучасних КПП – пустка і руїна. Два закарпатські пункти пропуску – "Ужгород" на кордоні зі Словаччиною та "Лужанка" з Угорщиною, роками стоять довгобудами. Євросоюз хотів їх модернізувати, ще у 2013-му виділив на реконструкцію понад 4,5 млн євро авансу. Та на початку цього року фінансування проектів припинив – бо тут нічого не збудували.

ВІДЕО ДНЯ

Міжнародний пункт пропуску "Лужанка" на кордоні з Угорщиною. Львівський підрядник за роботи взявся у жовтні 2015-го. І працював лише півтора місяця.

За цей час тут встигли повністю розібрати адмінбудівлю та чотири смуги руху на виїзд із країни. Тепер тут гігантський котлован із бетонними блоками, все інше – лише у грандіозних планах.

Реклама

Всі роботи припинили, бо термін дії договору з підрядником закінчився, пояснюють митники. Новий європейці не продовжили. Сусіди угорці одночасно з нами почали реконструкцію пропускного пункту зі свого боку і вже давно її завершили. Помітною різницею люди приголомшені.

Пропускний пункт "Ужгород" на українсько-словацькому кордоні. Адмінбудівля без вікон і дверей, гуляє вітер. Всюди сміття і розбите скло.

Реклама

Так підрядник із Чернівців готував будівлю до реконструкції. Планували збільшити пропускну спроможність, розширити смуги руху і добудувати другий поверх. Через тисняву і безлад на кордоні майже постійно черги.

Відповідальна за модернізацію КПП – Закарпатська митниця. Саме на її рахунки європейці переказали гроші. Митники шукали підрядників і мали контролювати якість і терміни виконання робіт. Вони виправдовуються: причин затримки чимало, основні  – бюрократія та нечесні будівельники. В "Ужгороді" завершити реконструкцію мали ще у грудні 2015 року. Підряднику дали майже 12 млн грн. Він план зірвав, гроші не повернув - навіть після того, як програв суд.

Європейці поки не вимагають повернути гроші, але зобов’язали митників провести аудит. Ті запевняють: вся невикористана сума – на рахунках. Але витрачати гроші на будівництво митники не можуть – час проекту ЄС завершився і оформити документи юридично не виходить.

Реклама

Українська держава теж нічого не виділяє, хоча у бюджеті на цей рік передбачено 110 млн грн на покращення інфраструктури саме на цих двох КПП.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно