Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Назустріч 70-річчя Великої Перемоги (ФОТО)

Назустріч 70-річчя Великої Перемоги (ФОТО)
Асоціацією приватних підприємств охорони "Закарпаття-Щит" (голова правління – Звездін О.Р.) в період з 2 по 4 серпня 2013 року в рамках державної політики по відзначенню 70-ї річниці Перемоги у...
ВІДЕО ДНЯ

Асоціацією приватних підприємств охорони "Закарпаття-Щит" (голова правління – Звездін О.Р.) в період з 2 по 4 серпня 2013 року в рамках державної політики по відзначенню 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 р.р. було організовано, матеріально забезпечено та проведено заходи щодо вшанування пам'яті Героя радянського Союзу Я. Налепка, який загинув смертю хоробрих під час визволення Західної України від німецько-фашистських загарбників 16 листопада 1943 року (під м. Овруч, Житомирська обл.). Похований в братській могилі на Садгірському кладовищі в м. Чернівці. Посмертно присвоєні звання: Герой Радянського Союзу (2.5.1945), Герой Словацького національного повстання (5.5.1945). Нагороджений орденом Білого Лева 1 ступеня.

Ян Налепка народився в селянській сім'ї. Працював сільським вчителем. З 1934 року служив в чехословацькій армії в чині поручика. В 1941 році керівництво Словаччини направило військову частину, в якій служив Налепка на Східний фронт, де він створив в 101-му словацькому полку підпільну антифашистську групу. В травні 1943 під його керівництвом Словацька частина перейшла на бік радянських партизан де він став організатором і командиром словацького загону у партизанському з'єднанні під командуванням О.Сабурова.

Реклама

Ініціаторами та учасниками проведення заходів виступили об'єднання громадян з України: Закарпатська обласна організація "Клуб 128 дивізії" (керівник О.Мартинець) та Мукачівська міська організація ВСУВ (керівник О.Звездін) та Словаччини : Кошицька обласна організація антифашистських борців (керівник Я.Діанічка) та Прешовська міська організація антифашистських борців (керівник М.Сидор). 2 серпня учасники заходів автотранспортом Асоціації вирушили по маршруту по місцям бойових дій Визволителів Закарпаття та Чехословаччини від м. Ужгород до м. Чернівці, де членів делегації зустріли представники командування військового гарнізону та управління освіти ОДА Чернівецької області. За їх участі було проведено заходи з покладання вінків до могили Я.Налепка та його бойових побратимів, учасники відвідали музею героїчного командира словацького партизанського загону, розташованого у СШ № 34, яка знаходиться на вулиці, названої на його честь.

Учасниками заходів узгоджено і наступні цікаві проекти щодо реалізації спільних планів військово-патріотичної роботи в рамках міжнародного співробітництва неурядових організацій.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно