Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У Мукачеві відкрили «Софіїн двір»

ВІДЕО ДНЯ

Проект громадських ініціатив «Софіїн двір» сьогодні, 1 жовтня, урочисто відкрили за участі його ініціаторів ( автор поданого проекту Тетяна Кіш) та представників влади. Це прибудинкова територія по вулиці Ілони Зріні будинку 109а, де жила поетеса Софія Малильо. У громадському просторі «Софіїн Двір» створена народна читальня «Софіїна читальня», як жива пам`ять й вшанування творчості поетеси. 

Тут працівники комунального підприємства «РБУ» облаштували прибудинкову територію, – зазначили у Мукачівській міськраді. Проект, за задумом авторів має бути доступним для всіх, ізольованим від транспортного руху, безкоштовним (користування народною читальнею буде безкоштовним), комунікабельним та творчим.

Реклама

Територію освітлює ліхтар на сонячних батареях, встановлять камери відеонагляду. Стіну оздобили її розписом – рядками з віршів Софії Малильо, орнаментальним малюнком. Облаштували площадку з твердим покриттям, де проводитимуть ігрові програми для дітей різного віку. Також встановили лавки-перголи та озеленили територію.

Читайте також:
Ремонт доріг, благоустрій кладовища і спорудження мультиспортивних майданчиків: що планують зробити у Мукачеві
Реклама

Довідково: Софія Михайлівна Малильо народилася 3 грудня 1926 року в селі Верхніх Воротах. Початкову освіту вона здобула в рідному селі; середню в українській гімназії в Чехії поблизу Праги, а завершила вона свою середню освіту в 1945-1947 роках у місті Сваляві, повернувшись на рідне Закарпаття після війни. У 1947 році «золота медалістка» Софія Малильо поступила на факультет французької мови Львівського державного університету імені Івана Франка.

2 листопада 1948 року, її студентку другого курсу, заарештували і в 1949 році, без судового слідства, заочно, в Москві, було засуджено до 10 років «каторжних таборів», які відбувала на Колимі та в Іркутській області. Хрущовська «відлига» повернула добре ім’я і Софії Михайлівні, яку було звільнено з реабілітацією у липні 1956 року. У 1999 році переїхала в Мукачево. Тут її творчість особливо розквітла. У 2009 році Указом Президента України за активну громадську та наукову діяльність Софія Михайлівна Малильо була нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. 19 жовтня 2015 року відійшла у вічність.

Нагадаємо, влада Мукачева оприлюднила проект майбутнього спорткомплексу ДЮСШ.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно