Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В області поширюють чутки, які сіють паніку між людьми

В області поширюють чутки, які сіють паніку між людьми
Закарпатців та представників ЗМІ просять перевіряти інформацію і не сіяти паніку.

Інформація про нібито смс- та телефонне сповіщення про призов на військові збори чоловічого населення області віком 18-60 років не відповідає дійсності і носить провокативний характер. На цьому під час брифінгу у Закарпатській ОДА наголосили виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Ярослав Галас та військовий комісар Закарпатського обласного військового комісаріату полковник Богдан Череміський.

ВІДЕО ДНЯ

"Закарпаття не потрапило у перелік областей, де введено правовий режим воєнного стану, але й тут військові комісаріати перейшли на особливий режим роботи, – зазначив Ярослав Галас. – Загалом ситуація в країні спровокувала появу низки чуток, зокрема, й у нас в області. Так, мали місце дзвінки з невідомих номерів до органів місцевого самоврядування від імені військкоматів з вказівкою зібрати на військові навчання чоловіків віком 18-60 років. Вже неодноразово ці чутки, які, у тому числі, можуть розповсюджувати ворожі нам спецслужби, спростовували відповідні органи. І ми ще раз звертаємося до населення і до представників ЗМІ з проханням перевіряти інформацію і не сіяти паніку".

В області поширюють чутки, які сіють паніку між людьми – 01
Реклама

Ярослав Галас також наголосив, що закарпатці після оголошення воєнного стану, як і у 2014 році після анексії Росією Криму, не чекаючи викликів і повісток, приходять до військових комісаріатів, аби повідомити про свою готовність захищати Батьківщину.

Читайте також:
У 10 областях України вводять воєнний стан
Реклама

У свою чергу, обласний військовий комісар повідомив, що наразі йдеться про проведення навчальних зборів резервістів оперативного резерву першої черги, а не про повну мобілізацію. "Обласним, районними та міськими військовими комісаріатами виконано попереднє планове завдання щодо направлення на додаткові навчальні збори резервістів оперативного резерву першої черги, – розповів Богдан Череміський. – Так, поставка резервістів спланована в період з 3 по 5 грудня поточного року терміном від 15 до 20 діб до визначених навчальних центрів. Йдеться про резервістів та військовозобов’язаних з досвідом участі в АТО та ООС, призначених для доукомлектування військових частин бойового складу Збройних сил України".

Богдан Череміський закликав резервістів уважно слідкувати за перебігом ситуації і при отриманні виклику негайно прибувати до військкомату для участі у навчанні. "Тим самим ми продемонструємо готовність військовозобов’язаних Закарпаття до виконання конституційного обов’язку по захисту нашої Батьківщини", – додав обласний військовий комісар.

Заступник військового комісара полковник Петро Марко зауважив, що проходження навчальних зборів не є добровільною дією, це конституційний обов’язок. Планове завдання для області наразі становить 200 осіб. "За невиконання свого військового обов’язку резервісти несуть відповідальність, у тому числі, й кримінальну, – підкреслив Петро Марко. – Так, за ч. ІІ ст. 337 ККУ ухилення військовозобов’язаного від навчальних або спеціальних зборів карається штрафом до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців".

Реклама

Про соціальні та фінансові гарантії для резервістів розповів начальник відділу фінансового забезпечення Закарпатського ОВК Юрій Костюк. Так, за військовим зберігається місце роботи й середня заробітна плата на період навчання, гарантується державне страхування, відшкодування витрат за наданими підтверджуючими документами, виплата добових, продовольче і речове забезпечення тощо.

Нагадаємо, воєнний стан триватиме в Україні 30 днів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно