Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Найвідоміші замки Закарпаття – неймовірної краси та чималої історичної цінності німі свідки історії

Найвідоміші замки Закарпаття – неймовірної краси та чималої історичної цінності німі свідки історії

Найвідоміші замки Закарпаття – неймовірної краси та чималої історичної цінності німі свідки історії
Беззаперечним є той факт, що сучасна Україна – це величезна скарбниця культурних та історичних пам’яток, які оповиті різноманітними легендами. І найбільше міфів та оповідей, які досі не можуть ні довести, ані спростувати сучасні вчені, точаться навколо мовчазних свідків нашого героїчного минулого – найвідоміших старовинних замків Закарпаття.

Саме тому логічно, що сьогодні дедалі більше туристів-новачків прагнуть скерувати свій шлях в ці неймовірної краси та значної історичної цінності місця. Там можна на власні очі ознайомитися з величними мальовничими спорудами, які не лише пережили чимало воїн та інтриг, але й бачили безліч смертей та народжень.

ВІДЕО ДНЯ
Читайте також:
Телеканал "1+1" відзняв неймовірної краси відеоролик про мукачівський замок "Паланок"

Варто зазначити, що на Закарпатті понад десять замків, з якими варто ознайомитися. Деякі з них, на жаль, збереглися лише як руїни, але ж інші — досі вражають і налаштовують своїх відвідувачів на романтичний лад. Проте з чого почати туристу-початківцю, не вдаючись до супроводу обізнаного екскурсовода? Куди відправитися щонайперше? У нашій статті спробуємо розібратися, що цікавого можна побачити в найвідоміших замках Закарпаття.

Реклама

Мукачівський замок «Паланок» – головна туристична атракція міста

Замок Паланок у Мукачеві

Найвідоміші замки Закарпаття – неймовірної краси та чималої історичної цінності німі свідки історії – 01
Реклама

Ще за кілька кілометрів до міста Мукачева видніється замок «Паланок», або як його ще іменують Мукачівський замок. Саме він вважається головною туристичною принадою Закарпаття. І це не дивно. Адже колишня резиденція князів Трансільванії може похвалитися надзвичайно багатою історією. У різний час замок «Паланок» належав різним відомим історичним персонажам: князю Федору Корятовичу ІІ, князям Ракоці, графу Миколі Естергазі та багатьом іншим. Проте найбільшу славу йому принесли дві жінки:

  • невістка — Ілона Зріні;
  • та свекруха — Софія Баторі.
Читайте також:
Канал "1+1" склав цікавий рейтинг: Мукачево у списку
Реклама

Вони, правлячи в один і той же час, дуже ворогували між собою. Однак, попри це, одна з жінок – Ілона – здобула славу хороброї та сміливої боронительки замку «Паланок», тоді як інша – Софія – увійшла в історію як жінка зі страшною й містичною репутацією. Як розповідають легенди, вона тяжіла до людської крові, вбиваючи молодих цнотливих дівчат заради своєї пристрасті і, приймаючи з їхньої крові криваві ванни, щоби якнайдовше зберегти свою молодість та красу. Можливо всі ці оповіді – значне перебільшення. Однак із тим, що Софія була занадто жорстокою жінкою, погоджуються всі оповідачі.

Скульптура Ілоні Зріні та Ференцу ІІ Ракоці у замку Паланок

Найвідоміші замки Закарпаття – неймовірної краси та чималої історичної цінності німі свідки історії – 02

З плином часу Мукачівський замок «Паланок» був перетворений на в’язницю, де понад сто років відбували покарання близько двадцяти тисяч політв’язнів, засуджених через їхні політичні погляди. Тому ці стіни пережили чимало людських стогонів та мук. До речі, одна з таких камер тортур збереглася й до наших часів. Вона знаходиться в найстарішій частині «Паланок» – Верхньому замку й до сьогодні демонструється туристам. Крім цього жахливого приміщення, на території оборонної твердині, яку жоден завойовник за всю історію її існування не зміг узяти штурмом, знаходяться підвали, в одному з яких і сьогодні туристи можуть продегустувати вино місцевих виробників.

Читайте також:
ТОП відео про Мукачево, які показують красу міста

І насамкінець, «Паланок» – це одночасно один із найкрасивіших та найтаємничіших замків України, який складається з трьох ізольованих один від одного внутрішніх двориків, кожен із яких не лише має свої таємниці, але і приховує захоплюючі легенди та не менш цікаві історичні факти, познайомитися з якими прагне дедалі більше туристів. Саме тому, якщо ви все ще не відвідали Мукачівський замок і плануєте зробити це найближчим часом, то неодмінно скористайтеся такою можливістю, вдягнувши зручне взуття. Адже на шляху до сучасного державного історико-культурного заповідника вам доведеться здолати крутий підйом.

 Замок «Берегвар» — мисливська резиденція Шенборнів 

Найвідоміші замки Закарпаття – неймовірної краси та чималої історичної цінності німі свідки історії – 03
Реклама

Замок Берегвар – романтична резиденція графів Шенборнів

Замок Берегвар – це ще один не менш цікавий і визначний пам’ятник архітектури, від якого віє середньовічною романтикою та епохою лицарства. Він розташований у селі Карпати в урочищі Берегвар неподалік від Мукачева. Його володарями були графи Шенборни, яким дуже сподобався мальовничий гористий край з унікальною природою, де вони спочатку і збудували невеличкий дерев’яний мисливський будиночок. А вже через 50 років на його місці виріс чудовий неоромантичний замок. Він зводився за астрономічним принципом. Кожен елемент у ньому одночасно функціональний та символічний.

Так, наприклад, вікон у мисливській резиденції Шенборнів було закладено стільки, скільки днів у не високосному році – 365, а димоходів рівно стільки ж, скільки тижнів у ньому, тобто 52. Кількість входів у споруду дорівнює числу місяців у році, а пори року передані через 4 вежі, розміщені в кутах палацу.

Безперечно, архітектура замку Берегвар має свою родзинку: невеличкі вежки та елегантні лінії надають будові витонченості та повітряності, однозначно виділяючи її з багатьох інших. Проте особливої уваги заслуговує садово-паркова зона навколо резиденції, яка займає приблизно 19 гектарів. У закладеному самим графом Шенборном дендропарку можна зустріти неймовірної краси екзотичні рослини, привезені з усього світу.

Читайте також:
Закарпатців вразив відеокліп про Палац графів Шенборнів у Карпатах, знятий з висоти пташиного польоту

Це і японська сакура, і тюльпанове дерево, і, навіть, італійська гліцинія та багато інших дерев та кущів. Сьогодні ж замок Берегвар – це відомий санаторій «Карпати», який спеціалізується на лікуванні захворювань серцево-судинної системи.

Отже, якщо ви бажаєте зануритися в атмосферу неоромантичної казки, то неодмінно відвідайте замок Шенборнів. Потрапити на територію палацу можна через вхід із боку.

Реклама

Невицький замок: що таїть у собі ця споруда?

Зараз від Невицького замку залишилися одні руїни – стіни та вежа (фото: myplanet.com.ua)

Найвідоміші замки Закарпаття – неймовірної краси та чималої історичної цінності німі свідки історії – 04

Невицький замок сьогодні є популярною екскурсійною атракцією, навіть попри те, що від нього залишилися одні руїни – стіни та вежа. Але ці незначні залишки все ще мають у собі дух середньовіччя. Архітектура споруди, що лишилась, має еліптичну конструкцію, яка раніше часто використовувалася при закладанні ірландських замків. З оглядового майданчика, розташованого на вежі на висоті 260 метрів, відкривається неймовірний краєвид не лише на мальовничу долину, через яку в’ється річка Уж, але й на чарівну природу гірських Карпат.

Читайте також:
Містичний Невицький замок показали з висоти пташиного польоту

Як і будь-яка інша історична фортифікація, Невицький замок також має цікаве легендарне тлумачення свого замкового минулого. Так, наприклад, походження його назви, яка спочатку звучала як «Невестский замок», пояснюється наступною легендою: у стародавні часи його потужні стіни слугували захисною фортецею для наречених із князівських або королівських родин. А вже з плином часу замок стали іменувати Невицький. Крім того, ця споруда оповита й іншими таємничими легендами та цікавими фактами, почути які можна, безпосередньо побувавши на території середньовічної забудови, розташованої за 12 км від столиці Закарпаття – міста Ужгорода.

Ужгородський замок – перлина міста

Ужгородський замок

Найвідоміші замки Закарпаття – неймовірної краси та чималої історичної цінності німі свідки історії – 05
Реклама

Одним із найбільш відвідуваних замків Закарпаття є Ужгородський замок. Фортифікаційна споруда, яка розташована неподалік центру міста, приваблює тисячі туристів щорік.

IX століття – саме в цей час вперше згадується замок. Щоправда тоді він виглядав як дерев’яна фортеця. Кам’яний замок був побудований в період кінця Х – на початку ХІ століть. Його ще часто називають кам’яною твердинею, оскільки товщина стін сягає близько трьох метрів. Його оборонні споруди розташовані таким чином, що якщо ворогу таки вдавалося подолати міцні замкові стіни, його захисники могли активно продовжувати оборону.

Читайте також:
У мережі показали відразу три замки Закарпаття з висоти пташиного польоту

Знавці відмічають, що збережені до сьогодні укріплення замку були зведені у XIV ст. У центрі замкового комплексу розташований палац, який стоїть на схилі замкової гори. Споруда налічує близько чотирьох десятків залів. Водночас ряд істориків називають споруду не палацом, а замком в замку.

Зараз у стінах історичної будівлі діє краєзнавчий музей із безліччю експозиційних залів. В одному можна почерпнути інформацію про природу Закарпаття від найдавніших часів, в іншому залі демонструється краса національного (місцевого та українського) одягу, в третьому розповідається про національні музичні інструменти… Загалом це можна назвати величезним історичним полотном, яке дає уявлення про минуле Закарпаття та України.

Замок «Сент-Міклош» у Чинадієві – фортеця кохання

Замок Сент-Міклош

Найвідоміші замки Закарпаття – неймовірної краси та чималої історичної цінності німі свідки історії – 06
Реклама

Цей замок ще називають свідком однієї із найдраматичніших історій кохання в Європі.

У перекладі "Сент-Міклош" означає "Святий Миколай". Саме так називалось селище Чинадієво до 1944 року і від назви якого і походить назва цього замку.

Фортецю на кілька входів збудовано в XIV ст. На сьогодні замком Сент-Міклош володіє громадське об’єднання "Калган-А", яке зберігає цю пам’ятку середньовічної архітектури. Художник Йосип Бартош разом із дружиною відреставрували майже зруйновану та занедбану фортецю. Зараз тут проводять екскурсії та правлять шлюбні церемонії.

Читайте також:
Як рятували Чинадіївський замок "Сент-Міклош": історія Йосипа Бартоша

Є у замку і свої таємниці – це подвійні стіни, що утворюють таємні ходи.

Фортеця "Сент-Міклош" – це замок кохання. Тут свого часу Ілона Зріні зустрічалася із графом Імре Текелі – аристократом із Трансільванії, повстанським очільником куруців. Княгиня на 14 років була  старша за свого коханого. Австрійська влада засуджувала такий союз. Згодом княгиню Ілону Зріні було ув’язнено, а потім вислано за межі Австро-Угорської імперії. Але до фортеці на чолі оновленої повстанської армії повернувся її син – Ференц Ракоці. Вже після поразки угорської армії під проводом Ференца Ракоці землі разом із замком відійшли австрійській короні, а кайзер подарував їх родині Шенборнів.

Величезна кількість людей приїздить у цей замок у період проведення фестивалю середньовічної культури Срібний Татош.

Реклама

Фестиваль Срібний Татош

Найвідоміші замки Закарпаття – неймовірної краси та чималої історичної цінності німі свідки історії – 07

Під час фестивалю тут проводять лицарські двобої на мечах, різноманітні турніри, майстеркласи, бугурти... Своє мистецтво періоду середньовіччя демонструють музики та танцюристи. Тут також діє  ярмарок, де можна купити автентичні речі доби і скуштувати старовинні страви. Вже вночі тут влаштовують неймовірної краси вогняне шоу.

Хустський замок: які таємниці ховає у своїх руїнах колишня оборонна фортеця?

Руїни Хустського замку усе ще приваблюють численних туристів

Найвідоміші замки Закарпаття – неймовірної краси та чималої історичної цінності німі свідки історії – 08

Сьогодні в загадкових руїнах, розташованих на Замковій горі в Закарпатті, зовсім не впізнати тієї величезної й потужної споруди, яка колись виконувала функцію оборонної фортеці. Але попри це Хустський замок усе ще приваблює численних туристів. І це не дивно. Адже в ті далекі часи він зіграв вирішальну роль у багатьох битвах. Замок збудували на вершині гори, як фортецю, яка мала захищати не лише соляний шлях із Солотвина, але й хустські ворота та прикордонні райони. Його будівництво було організоване з розмахом і тривало 101 рік, унаслідок чого на світ з’явилась колись воістину неприступна твердиня.

Так міг виглядати Хустський замок (3D-реконструкція)

Реклама
Найвідоміші замки Закарпаття – неймовірної краси та чималої історичної цінності німі свідки історії – 09

Хустський замок вирізнявся серед інших товстими стінами, які було дуже складно пробити або зруйнувати. Проте навіть така могутня конструкція не змогла захистити будову від вибуху, який відбувся на пороховому складі і став причиною її руйнування. Остаточно знищили Хустський замок удари блискавки. І тепер відновленню він не підлягає. Однак це не зупиняє туристів, які прагнуть оглянути хоча б окремі фрагменти колись непереможної фортеці.

Жовківський замок – найважливіший елемент фортифікаційної системи міста

Жовківський замок

Найвідоміші замки Закарпаття – неймовірної краси та чималої історичної цінності німі свідки історії – 10

У ті далекі часи Жовківський замок став найважливішим елементом ідеальної фортифікаційної системи міста Жовква. Ідея його побудови належала засновнику міста С. Жолкевському, а перший проект створив П. Щасливий. За їхнім задумом фортеця мала чотирикутну основу, на якій трималися три вежі, об’єднані двоповерховими будівлями. Від кожної бічної вежі відходив арочний прохід, з’єднаний з основною будівлею критою галереєю. Головний вхід у споруду також був виконаний у вигляді арки. Крім того, біля Жовківського замку був побудований парк-звіринець, де його власники спочатку вирощували зубрів та оленів, а потім організовували полювання на них.

У часи Великої Вітчизняної війни одна з найкрасивіших фортець Європи була дуже пошкоджена. Але трохи пізніше її відбудували, перетворивши в житловий будинок. Зараз на території замку функціонує невеличкий музей, який розповідає про цікаві факти з історії міста. Отже, якщо ви бажаєте зануритися в особливу атмосферу, де спостерігається ідеальне поєднання сучасної краси та неповторності минулого, ласкаво просимо в Жовківський замок.

Середнянський замок – єдина в Україні споруда доби лицарського Ордену тамплієрів 

Середнянський замок

Реклама
Найвідоміші замки Закарпаття – неймовірної краси та чималої історичної цінності німі свідки історії – 11

На відміну від багатьох інших укріплень, Середнянський замок був побудований не на височині, а на рівнинній місцевості, розташованій у західній частині села Середнє, що на Закарпатті. З’явилася фортеця саме в ті часи, коли тамплієри отримали право на торгівлю солотвинською сіллю. А, як відомо, тоді соляний шлях із Солотвина до Європи проходив через територію сучасної Закарпатської області, де з метою контролю та захисту соляного шляху й були збудовані декілька замків-укріплень. Одним із таких став Середнянський замок.

Читайте також:
У мережі з’явилась 3D-реконструкція Середнянського замку

Відтоді як Орден тамплієрів був ліквідований, фортеця на деякий час перейшла у власність чернечого Ордена Святого Павла. А пізніше вона ще кілька разів міняла своїх господарів, щоразу зазнаючи як зовнішніх, так і внутрішніх змін. Середнянський замок сильно постраждав у часи антигабсбурзького руху дворян Угорщини і з того моменту зовсім не реставрувався. Сьогодні від легендарного Середнянського замку лишилися лише руїни чотирикутної вежі. Але це не зупиняє потік туристів, які прагнуть якомога більше дізнатися про добу лицарського Ордену тамплієрів.

Виноградівський замок «Канків» — середньовічна пам’ятка, оповита цікавою історією

Руїни замку у Виноградові

Найвідоміші замки Закарпаття – неймовірної краси та чималої історичної цінності німі свідки історії – 12

Як і багато інших укріплень Закарпаття, Виноградівський замок «Канків» дійшов до наших днів у вигляді руїн. Але попри це, його стіни не лише оповиті цікавою історією, але і зберігають у собі бувалу славу. Отже, спочатку укріплення виконувало функцію опорного прикордонного пункту. А вже згодом замок став належати ченцям-францисканцям. Вони й переобладнали його під монастир. Замок-монастир люди почали називати «Канків», адже на той час монахи носили верхній шерстяний одяг, який виготовлявся зі спеціальної тканини – «канко».

Реклама

На сьогодні ця середньовічна пам’ятка сильно зруйнована. Багато каменю зі споруди було використано вже в наші часи для зведення терас та опор для виноградників.

Але попри це, руїни замку «Канків» дотепер залишаються одним із найбільш відвідуваних місць як туристів, так і кінематографістів.

Цікаво, що навіть сьогодні під час туристичної мандрівки в ці оповиті міфами та легендами історичні місця, кожен турист може відкрити для себе безліч прихованих таємниць. Отже, не впустіть можливість відвідати замки Закарпаття та дізнатися цікаві історії цих кам’яних стін.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно