Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Як школярі Довгого створили місця для активного відпочинку та навчання своїх односельчан

Як школярі Довгого створили місця для активного відпочинку та навчання своїх односельчан

Як школярі Довгого створили місця для активного відпочинку та навчання своїх односельчан

Доволі часто у нашому суспільстві виникає питання: а чи э у нас активна молодь, яка зможе змінити стан справ у країні, є небайдужою до рідного села, міста, регіону, країни? Хтось вважає, що її немає, адже молодь ніби не бере участь у громадсько-політичному житті, а думає про еміграцію. Деякі навпаки вважають, що саме завдяки молоді Україна має певні зрушення. Наші герої, хоч вони і неповнолітні, але показали на своєму прикладі, що бажання та ідеї можна зреалізувати. Головне – це знайти актуальність проблеми, її вирішення та партнерів. З якими можна це зробити.

ВІДЕО ДНЯ

Саме тому ми завітали у село Довге Іршавського району, де небайдужі школярі місцевої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів активно себе проявили у транскордонному українсько-словацькому проекті “Активний громадянин – ефективна влада”, який проходить спільними зусиллями громадської організації “Світ розвитку суспільства” та словацького об’єднання “Centrum pre europsku politiku”.

У цьому міжнародному проекті взяли участь навчальні заклади з чотирьох регіонів України: Закарпатської, Полтавської, Миколаївської та Запорізької областей.

Реклама

Закарпаття представляли Довжанська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Хустська гімназія-інтернат та Ужгородська ЗОШ №20 ("Лідер").

Хоч усі школи Закарпаття гідно представили себе в цьому проекті, та саме три команди із Довгого креативно підійшли до вирішення нагальних проблем села і вже реалізовують власні корисні для громади проекти: спортивний майданчик “Dovhe Street Workout”, липова алея з лавками та смітниками, а також творчий простір “Dovhe Hub”.

Реклама

Настанови і досвід, набуті у Словаччині

Викладач інформатики та математики Довжанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Галина Левко першою з навчального закладу взяла участь у цьому проекті, як вчитель. Адже саме у Братиславі, столиці Словаччини, проходили перші семінари, під час яких наставники розповідали про те, як можна реалізовувати проекти та втілювати їх в життя. “Саме цікаве було те, що словаки показали приклад того, як поставити перед собою ціль і її реалізувати. Це потрібно робити покроково. Тут треба враховувати наступне: до кого звертатись, як звертатись, на який кінцевий результат орієнтуватись, яку точку дотику потрібно знайти з представниками місцевої влади чи громадського суспільства.

Як школярі Довгого створили місця для активного відпочинку та навчання своїх односельчан – 01
Реклама

Після Братислави у нас було завдання сформувати команди. Ми порадились з колегами і вирішили, аби наші учні написали есе, під час яких би описали проблеми, які їх хвилюють. Чимало дітей у своїх есе розкривали переважно сімейні  та глобальні проблеми (зарплати, пенсії, дороги). Але були учні, яких хвилювали локальні проблеми, як-от: наявність смітників, тротуарів, спортмайданчиків. І саме тих дітей, які бачили ці локальні проблеми і можливе їх вирішення, ми обирали на участь у цьому проекті.

А вже у квітні в Україні  проходили семінари з дітьми, під час яких школярам розповідали про поняття держави, законів, громади і кожного громадянина. А потім під час цих семінарів були ігри у формі своєрідного мозкового штурму, під час яких вони у своїх командах покроково описували, як, на їхню думку, можна вирішити ту чи іншу проблему.  Що вони вирішили під час “мозкового штурму”, те вони і реалізували”, – мовила Галина Левко.

Читайте також:
Нова українська школа: як навчальні заклади Перечинщини реалізовують досвід німецької та австрійської освіти на місцях

Загалом, саме учні Довжанської ЗОШ потрапили у першу трійку серед усіх 9 команд, які представляли Закарпаття. І кожна з них розробляла свій проект.

Dovhe Hub – творчий простір для дітей

Однією з актуальних проблем у Довгому є проблема наявності місць для освіти у місцевій школі. Адже місцева ЗОШ І-ІІІ ступенів налічує понад 800 учнів. Тоді як приміщення, у якому вона знаходиться, здатне розмістити лише 450-500 учнів. Ось чому цей навчальний заклад фактично працює у дві зміни. Саме тому в учнів і виникла ідея створення певного приміщення, де діти могли б навчатись і творчо розвиватись.

Як школярі Довгого створили місця для активного відпочинку та навчання своїх односельчан – 02
Реклама

“Наш проект знаходиться на стадії реалізації. Ремонтується кімната, у якій знаходитиметься “Dovhe Hub”. І планується, що ремонт завершимо орієнтовно через два тижні.  Тут будуть розміщені дев’ять комп’ютерів для нашого проекту. Загалом, наш проект – це не лише місце для того, аби у дитини був доступ до інформації, потрібної для навчання. “Dovhe Hub” – це своєрідний творчий простір, коворкінг, обмін досвідом між дітьми, молоддю. Тут проводитимуться різноманітні майстер-класи, воркшопи, і навіть вебінари. У найближчих планах ми плануємо провести показ фільмів під відкритим небом, а також виставку малюнків наших учнів. Інформацію про наші заходи та наш проект ми опубліковуємо на сторінках проекту “Dovhe Hub у соцмережах “Instagram” та “Facebook”, - мовила Мирослава Чернушевич, учасниця команди “Strong”, яка розробляла і реалізовувала проект “Dovhe Hub”.

Як школярі Довгого створили місця для активного відпочинку та навчання своїх односельчан – 03

"Операція – екологізація", або як зробили село чистішим та комфортнішим

Інший проект розробила команда “Соколи”. Його метою є не лише підвищення екологічної свідомості жителів села, але й підвищення туристичної привабливості та екологічна чистота Довгого. “Наше село знаходиться на перетині шляхів. Звідси десь 30 км до Хуста, 35 км до Сваляви і 30 км до райцентру – Іршави. Маючи санаторій Боржава, три церкви, замок-садибу та інші туристичні об’єкти, Довге має хорошу перспективу розвиватись саме як один з центрів краю, куди прибуватимуть туристи. Саме тому ми і вирішили створити липову алею, де жителі та гості села могли б відпочити”, – сказав учасник команди Станіслав Кертис.

Як школярі Довгого створили місця для активного відпочинку та навчання своїх односельчан – 04

Інший учасник Вадим Турок розповів про те, як був реалізований цей проект: “Нам у реалізації проекту “Операція - екологізація” допомагав сільський голова Довгого Віктор Симканич. Він запропонував нам зосередитись на невеликій території. Ми спільно обрали територію неподалік Довжанського лісгоспу, де постійно людно, адже поруч знаходяться храми. Між іншим, тут дуже гарно, коли зацвітають липи. Тому і вирішили облагородити липову алею. Поставили лавиці і смітники”, – мовив Вадим Турок.

Як школярі Довгого створили місця для активного відпочинку та навчання своїх односельчан – 05
Реклама

Цікаво, що початок проекту запам’ятався команді “Соколи”  незвичною історією. “Якось ми працюємо, заливаємо місце навколо лавки. А поруч одна лавка уже готова. І бабуся, десь віком більше 70-ти років, яка тут живе, сіла на неї і похвалила за роботу. Нам було настільки приємно, що ми зрозуміли: саме заради схвальних відгуків і добра жителів села ми і працюємо. І недарма втілили цей проект. Тобто, з потребами жителів Довгого потрапили в точку”, – згадав Станіслав Кертис.

"Dovhe Street Workout": новий спортивний майданчик у Довгому

Незвичним виявився і проект, який втілили дівчата з команди “MAKqueens”. Вони вирішили, що Довгому конче необхідний спортивний майданчик. Адже молодь села переважно займалась спортом у сусідньому селі Кушниця.

Як школярі Довгого створили місця для активного відпочинку та навчання своїх односельчан – 06

“У нас виникла ідея спонтанно, бо нам ніде у Довгому займатись спортом, окрім місцевого стадіону, де є футбольне поле. Був платний спортзал, однак він був платний. Тому завданням нашої трійки було створити таке місце для занять спортом, яке було б доступне кожному жителю Довгого.  Наразі у нас готовий спортивний майданчик з турніками для дорослих. Плануємо  до квітня виготовити і встановити подіум. А вже потім дитячий майданчик до літа, бо хочемо саме у літній період офіційно відкрити сучасний і облагороджений спортивний майданчик для усіх жителів та гостей нашого села, незалежно від віку та можливостей”, - розповіла учасниця команди “MAKqueens” Маріанна Лук’янчин.

Як школярі Довгого створили місця для активного відпочинку та навчання своїх односельчан – 07
Як школярі Довгого створили місця для активного відпочинку та навчання своїх односельчан – 08
Реклама

Загалом, цей проект показав, що жителі Довгого, і, зокрема, шкільна молодь, здатні об’єднатись навколо спільних проблем і вирішити їх разом. Це можна довести тим, що, окрім підтримки закордонних волонтерів, і самі мешканці села збирали кошти на те, аби ці проекти реалізувати.

Наразі дві команди з Довгого збираються у Київ на захист власних проектів. І, можливо, саме проект довжанських школярів виявиться найкращим. Адже переможець проекту матиме можливість вирушити у 5-денну поїздку до столиці Словаччини – Братислави, де вони зможуть обмінятись досвідом зі словацькими колегами і дізнатись багато чого про реалізацію схожих молодіжних проектів у сусідній країні Європейського Союзу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно