Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Дні України в Кошице відбулися в Словаччині

Дні України в Кошице відбулися в Словаччині
ВІДЕО ДНЯ

Із 25 по 30 квітня у Словаччині проходили п’яті, ювілейні, Дні України в Кошице, які були насичені мистецько-культурними заходами. Презентувати свою країну до Словаччини приїхали кілька сотень українців з різних областей нашої держави.

Відкривали захід мер Кошице Ярослав Полачек, уповноважений міста Кошице з питань розвитку транскордонної співпраці з Україною Едуард Бураш, Посол Словацької Республіки в Києві Марек Шафін, представник Міністерства закордонних справ та європейських питань Словацької Республіки Роберт Кірнаґ, ректор Технічного університету в Кошице Станіслав Кметь.

Реклама

Крім традиційних культурно-мистецьких, спортивних та кулінарних заходів, цьогоріч провели потужний словацько-український бізнес-форум, темами якого стали, зокрема, "Заходи безпеки тa системи безпеки на зовнішньому кордоні Шенгену", "Економічна безпека, співпраця між університетами та поточна ситуація в Україні", "Smart sities. Розумні міста як необхідна можливість розвитку самоврядування". Саме в останній панелі спікером був і заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак.

Читайте також:
Словаччина офіційно повідомила про запуск потягу "Кошице – Мукачево"
Реклама

Також у панельній дискусії взяли участь заступник міського голови Кошице Марцел Ґібода, експерт Асоціації міст і сіл Словаччини Міхал Каліняк, проектний менеджер "Смарт Ательє" (Чехія, Брно) Мартін Гавлік, міський голова Новодністровська Анатолій Болдашев, а також виконавчий директор Асоціації міст і сіл України Олександр Слобожан. Представляли не лише свої здобутки і проекти, але і говорили про помилки і проблеми із власного досвіду розбудови міст із технологіями "розумних".

Спікери панельної дискусії дійшли висновків: усі технології, що застосовуються або готуються до використання, мають бути не лише "розумними", а і потрібними та зрозумілими як управлінцям, так і мешканцям міст; пріоритетним має бути створення безпечного і комфортного середовища для жителів та гостей населених пунктів; важливим фактором у формуванні "розумних міст" має бути думка громадян про технології та процеси, які використовуються, створення відповідної системи комунікації з громадськістю і як результат ефективна участь громадян у прийнятті управлінських рішень. З такими висновками та новими ідеями, маючи досвід реалізації спільних проектів, Ужгород продовжуватиме подальшу співпрацю з містами-партнерами для реалізації задуманих планів.

Форум відбувся за співпраці з керівництвом міста Кошице, аеропортом Кошице, Кошицькою регіональною палатою (SOPK), партнерами в Україні, зокрема Асоціації міст та сіл України, Донецького юридичного інституту МВС України, Донецького державного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, Чопського прикордонного загону тощо. 

Реклама

Багато уваги присвятили творчості видатного Тараса Шевченка, були представлені п’єси, презентовано твори поета, у гастрономічній частині презентували словакам українську кухню, завершили ж Дні України в Кошице великим гала-концертом за участі колективів Словаччини та України.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно