Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Як закарпатські рятувальники удосконалюють свою роботу згідно з євростандартами

Як закарпатські рятувальники удосконалюють свою роботу згідно з євростандартами

Як закарпатські рятувальники удосконалюють свою роботу згідно з євростандартами
Фото: Навчання у Жешуві (Польща)

Управління ДСНС України у Закарпатській області вже не перший рік активно та плідно розвиває міжнародну співпрацю з європейськими колегами. Свідченням цьому є неодноразові спільні навчання, тренінги, семінари та, беззаперечно, отримання допомоги для осучаснення матеріально-технічної бази пожежно-рятувальних підрозділів краю.

ВІДЕО ДНЯ

Європейські навчання для закарпатських рятувальників

Одним із важливих напрямків розвитку міжнародної співпраці Служби порятунку Закарпаття є проведення спільних навчань та тренувань. Під час них  рятувальники мають можливість обмінятись досвідом, побачити як ліквідують ту чи іншу надзвичайну ситуацію колеги з іншої країни, дізнатись про засоби та методи,якими користуються їх колеги, ну і звісно ж встановити добросусідські відносини.

Реклама

 “Загалом, намагаємося переймати досвід у іноземних колег з різних напрямків порятунку. Адже окрім пожежно-рятувальних підрозділів в Управлінні ДСНС України у Закарпатській області також функціонує гірська пошуково-рятувальна частина, водолазне відділення, група піротехнічних робіт, тощо. Тож намагаємось розвиватися та переймати корисний досвід з порятунку людей при будь-яких екстремальних ситуаціях. Так, до прикладу, гірські рятувальники Закарпаття нещодавно взяли участь у навчаннях з пошуку людей у зимовий період, які відбулись у Долній Мораві (Чеська Республіка) – розповів інтернет-виданню “PMG.ua” заступник начальника  Управління ДСНС України у Закарпатській області Ярослав Бабяк.

Читайте також:
У Павшині рятувальники провели масштабні навчання
Реклама

Також у  цьому напрямку закарпатська ДСНС активно співпрацює з Підкарпатським воєводством Республіки Польща. Саме тут, у рамках спільного проекту Закарпатської ОДА, Підкарпатського воєводства та регіональних управлінь ДСНС Закарпаття та Івано-Франківщини „Підвищення безпеки на прикордонних територіях – четвертий етап проекту” у рамках програми “Польська допомога”, у червні цього року проводитимуться навчання для водолазних підрозділів ДСНС, а у вересні – для гірських рятувальників. Основною метою цих навчань є отримання знань та навичок щодо надання допомоги громадянам під час відпочинку на водних об’єктах, а  також пошуку людей у горах за європейськими стандартами. У рамках  вищезазначеного проекту  для водолазів підрозділів ДСНС вже закуплене спецобладнання – гідрокостюми, які у подальшому допоможуть фахівцям ДСНС надавати допомогу на воді більш якісно та швидко.

Проте наймасштабнішими навчаннями до яких було запрошено рятувальників Закарпаття, напевно, стали навчання  у місті Нова Сажина Підкарпатського воєводства (Польща). Тут, окрім закарпатських надзвичайників, тренувались оперативно та кваліфіковано надавати допомогу постраждалим  також  львівські та івано-франківські колеги з ДСНС. У підсумку, ці навчання стали досить корисними для фахівців ДСНС, адже під час них іноземні колеги продемонстрували, як вони ліквідують масштабні надзвичайні ситуації та на практиці  показали українським колегам,  як співпрацюють усі ланки рятувальної служби їх країн.

Як закарпатські рятувальники удосконалюють свою роботу згідно з євростандартами – 01
Реклама

Міжнародна зустріч за участю керівників західних Управлінь ДСНС України та Державної протипожежної охорони Підкарпатського воєводства Республіки Польща

«Щодо вогнеборців, то тут навчання проводились  за сприяння Пардубіцького краю (Чеська Республіка) та відомої німецької фірми «Drager». Особливістю цих навчань є їх місце проведення, адже це – мобільна пересувна камера,  яка повністю імітує приміщення квартири у якій виникла пожежа. Вогонь, тепловий вплив, величезна кількість кімнат, і лиш декілька хвилин на порятунок умовного постраждалого. Все це, як у справжній роботі вогнеборця. В найближчих планах, направити на навчання ще 10 наших пожежних-рятувальників», – розповів Ярослав Бабяк.

Окрім того наш співрозмовник розповів про навчання, що проводяться і в рамках проекту “Покращення оперативного потенціалу рятувальних служб Закарпатської області” по програмі “Польська допомога”, що була заснована Міністерством закордонних справ Польщі. Партнером надзвичайників тут є варшавська Фундація iHELP Institute.

“Цей проект допоможе рятувальникам Закарпатської області опановувати навички у двох напрямках. По-перше, це допомога постраждалим та ліквідація наслідків дорожньо-транспортних пригод. А по-друге, рятувальники зможуть отримати знання, щодо оформлення медичних протоколів, які діють в Європейському Союзі та використовуються під час таких випадків. В рамках цієї програми також планується побудувати димокамеру та закупити пожежний автомобіль”, - зауважив пан Ярослав.

Закордонна матеріальна допомога для рятувальників Закарпаття

Інший напрям міжнародної співпраці - участь у різноманітних ґрантових програмах та міжрегіональних  напрацюваннях, завдяки яким рятувальні частини краю мають можливість оновити свою матеріально-технічну базу.

Читайте також:
Шкільний автобус зіткнувся з трактором: рятувальники та медики провели спільні навчання
Реклама

Так, за словами Ярослава Бабяка, Управління ДСНС України в Закарпатській області бере участь спільно з Асоціацією  ЄВРОРЕГІОН "КАРПАТИ - УКРАЇНА" у програмі Європейського Союзу “Польща-Білорусь-Україна 2014-2020” – проект “Спільний захист людей та навколишнього середовища шляхом створення українсько-польської системи попередження та реагування на катастрофи в Карпатському Єврорегіоні”, який дозволить закарпатським рятувальним підрозділам отримати три транспортні засоби.

Перша спецмашина знаходитиметься на бойовому чергуванні 15-ї державної пожежно-рятувальної частини  м. Ужгород. Даний підрозділ  дислокується в історичній частині обласного центру. “Ця пожежна машина матиме спеціальні параметри, інші від тих, які ми звикли бачити. Бо для стандартного пожежного автомобіля доведеться робити реконструкцію будівлі самої частини, що не можна робити, оскільки вона є частиною історичного ареалу Ужгорода.

Інший пожежний автомобіль, завдяки цьому проекту, отримають надзвичайники  селища Великий Бичків Рахівського району, – мовив Ярослав Бабяк.

А ще буде  мікроавтобус, який доставлятиме особовий склад регіонального управління ДСНС у місця масштабних надзвичайних ситуацій.

Також плідна співпраця українських рятувальників налагоджена з Чеською Республікою, зокрема краєм Височина, Пардубицьким і Устецьким краями, пожежниками з Брно та Генеральним директоратом Пожежної рятувальної служби Чеської Республіки. Щороку до закарпатців приїздить голова пожежної служби цієї країни генерал Драгослав Ріба).

Читайте також:
Аварійна зупинка крісельного підйомника: рятувальники провели видовищні навчання

Ярослав Бабяк розповів, що іноземні партнери активно сприяють оновленню матеріально-технічної  бази: “Щороку вони привозять цінне, а головне сучасне оснащення: мотопомпи, обладнання, одяг, спеціальне взуття, шоломи. З Пардубіцьким краєм у нас є спільний проект “Створення системи точок порятунку та його інтеграція у GIS і GPS додатки Управління Державної служби України у Закарпатській області“ по роботі з GPS-навігацією  у Карпатах, який вже  триває три роки. Вони нам допомогли обладнати гірські пошуково-рятувальні відділення навігацією.

Реклама

Окрім 25 GPS-навігаторів чеські колеги  також передали нам програмне забезпечення і карти, що дозволяє  більш точніше визначати координати знаходження туристів та  планувати самі маршрути й  наносити їх на карту. Завершальний  етап цієї програми -  встановлення 150 табличок зі спеціальним маркуванням. Це дуже важливо, адже якщо турист десь заблукав, то, побачивши цю табличку,  відпочивальник може за номером "101"повідомити для рятувальників своє точне місце знаходження. Ця практика поширена в Європі, зокрема, в Чехії. І ці позначки будуть двомовними – українською та англійською”.

Чеські партнери також надали ужгородським рятувальникам компресор та пожежний автомобіль з міста Євічко, а рятувальним частинам – плаваючі мотопомпи (край Височина). Останні  дуже ефективні  для Закарпаття під час ліквідації повеней та паводків.

Закарпатські рятувальники тісно співпрацюють з добровільними пожежниками швейцарського міста Бругг, професіоналами німецького міста Кайзерслаутерн, словацькими у Великих Капушан, Міхайловце та Братіслави, нещодавно Ужгород відвідав головний словацький пожежник, генерал Олександр Неєдли, угорськими Нїредьгазою та Будапештом, румунськими Сату Маре та Бая Маре. Серед останніх зустрічей – відвідини Ужгорода французькими рятувальниками з містечка поблизу Канн та налагодження відносин з пожежниками з швейцарського кантону Тюргау.

Загалом, закарпатська рятувальна служба плідно працює з європейськими партнерами. Та Ярослав Бабяк зауважив, що головне завдання цієї співпраці – це удосконалення роботи самих рятувальників у кожному населеному пункті Закарпаття, аби європейський досвід допоміг якомога ефективніше виконувати дії за призначенням. А це врятовані людські життя та матеріальні статки.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно