Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Навчання в Європі: який досвід отримала закарпатська студентка?

Навчання в Європі: який досвід отримала закарпатська студентка?

Навчання в Європі: який досвід отримала закарпатська студентка?

Чимало молодих українців їдуть за кордон не лише на заробітки, але й на навчання. Отримуючи безцінний досвід та знання, деякі наші співвітчизники повертаються додому з новим поглядом на життя та цінностями, здобутими за межами України.

ВІДЕО ДНЯ

Наша співрозмовниця – випускниця Мукачівського кооперативного торговельно-економічного коледжу Каріна Ляшенко. Вона навчалася в Академії бізнесу в Дамброві-Гурничій, що у Польщі. І про свій досвід навчання в Європі вона розповіла інтенет-виданню PMG.ua.

– Чому Ви вирішили отримати освіту саме за кордоном?

Реклама

– Я ще з дитинства мріяла вчитися за кордоном. І так склалось, що на навчання я потрапила у польську Академію бізнесу. І вчилась на спеціальності “Менеджмент, управління бізнесом”.

Навчання в Європі: який досвід отримала закарпатська студентка? – 01
Реклама

– Чим відрізняється, на Вашу думку, польська вища освіта від української? Які переваги навчання у Польщі?

– В першу чергу тим, що тут ми отримаємо вищу освіту європейського зразка, а це великий плюс. Навчання тут на вищому рівні, адже від студентів вимагають більше, ніж в Україні. Утім, тут також дають хороше підґрунтя для розвитку особистості. До того ж, сам освітній процес відрізняється від українського. Наприклад, ми разом із викладачем вирішували, в якій формі будуть проходити заняття, протягом якого часу почнемо здавати іспити. Якщо був іспит, то ми разом обговорювали, як він буде проходити і що потрібно підготувати.

Читайте також:
Як мрія мукачівця про освіту в Канаді стала реальністю
Реклама

Крім того, студенти самі вирішують, коли вони хочуть вийти на перерву і скільки тих перерв буде. З таким в Україні, принаймні, я не зустрічалась. Крім того, по всій території академії є інтернет. І до будь-якої wi-fi точки ми могли підключатись зі своїх смартфонів.

– А що у польській системі освіти переважає – теорія чи практика?

– Тут в Польщі віддають перевагу насамперед практичній роботі. Наприклад, в моїй академії багато викладачів є практиками. Тому ми могли із перших вуст дізнаватися інформацію про ті речі, які є в бізнесі, і про те, як насправді функціонує бізнес. Бо багато книжок пишуть те, що в реальному житті рідко зустрінеш. Це мені дуже подобалося. Крім того, практично щотижня проводили зустрічі з представниками різних фірм, в які студенти могли влаштуватися на роботу.

Читайте також:
Закарпатець поїхав у США працювати будівельником, а став програмістом у компанії "Apple"

– Не секрет, що у таких вишах вчаться багато іноземних студентів…

– Так, звісно. У моїй Академії навчаються студенти різних національностей. У виші панує невимушена атмосфера. Ми розмовляємо між собою, дізнаємося багато цікавого про наш світ. Хотіла б зауважити, якщо студент добре володіє англійською мовою, то його можуть відправити на практику за кордон. Так, в моїй академії діє програма Erasmus plus, за якою студенти проходять практику в Європі. 2 роки тому моїм друзям випала можливість побувати в Іспанії.

– А який досвід Ви отримали під час навчання у Польщі?

Реклама

– Навчаючись в Польщі, я отримала великий досвід. Досвід того, як прожити життя яскраво. Я стала сильною духом і загартувала свій характер, стала самостійною. Сама відповідаю за себе і своє життя. Це мені дуже подобається. І маю пораду для всіх батьків: не тримайте своїх дітей біля себе все життя, дайте їм волю. Хай вони самі вирішують, що і як для них краще.

– І які наразі плани на майбутнє?

– Зараз я готую документи на Магістратуру в тій самій Академії. Адже місяць тому я захистила дипломну роботу на 5+ з відзнакою, і моя робота стала однією з найкращих. І взагалі моя група, яка захищала дипломи в той день, отримала багато компліментів. Тож я успішно закінчила ступінь бакалавра. Не скажу, що навчання займає весь мій час, адже я ще встигаю працювати, подорожувати, а також дбати про себе. Так за кордоном тепер модно дбати про свій вигляд, і практично весь вільний від навчання і роботи час ми проводимо в спортзалі. І це допомагає мені тримати себе в тонусі. Також я читаю багато польських книжок щоб розвивати свої знання мови тієї країни, на території якої я навчаюсь. Однак я вже отримала диплом і шукаю роботу за своїм фахом. І сподіваюся, що все в мене вийде.

– Дякую за розмову.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно