Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Чиновники обговорили новий адміністративно-територіальний устрій Закарпаття

Чиновники обговорили новий адміністративно-територіальний устрій Закарпаття

Чиновники обговорили новий адміністративно-територіальний устрій Закарпаття

30 липня в Ужгороді під керівництвом голови ОДА Ігоря Бондаренка відбулося засідання робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів краю. Засідання, окрім постійних членів робочої групи, відвідали експерт Центрального офісу реформ (ЦОР) при Мінрегіоні Юрій Ганущак та координатор ЦОР Іван Лукеря, директор Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми "U-LEAD з Європою" Іван Дем’янчук.

ВІДЕО ДНЯ

Так, пан Юрій представив присутнім державницьку позицію щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Закарпаття. Він зауважив, що відставання нашої області за кількістю створених об’єднаних територіальних громад, з одного боку, є недоліком, адже область втратила дуже багато фінансів, які могли надійти у вигляді інфраструктурної субвенції, однак, з іншого боку, це відставання дало Закарпаттю унікальний шанс вивчити та врахувати помилки, які були допущені в інших регіонах, і відразу все зробити правильно. Водночас, він наголосив, що часу на добровільне об’єднання залишається зовсім небагато. За словами експерта, нинішня українська влада дуже налаштована завершити реформу і готова пришвидшити цей процес. Тому, ймовірно, що невдовзі настане етап адміністративного об’єднання.

Крім того, Юрій Ганущак повідомив, що змінилися критерії схвалення ОТГ. Зараз вже ніхто не женеться за кількістю ОТГ, на перше місце вийшла їхня якість. Аналіз діючих ОТГ показав, що багато з них виявилися неспроможними в інфраструктурному, кадровому плані. Держава ж зацікавлена в тому, щоб всі громади були по-справжньому спроможні. Тому нині Кабмін не толерує створення ОТГ з населенням менше 5 тисяч мешканців, сільські ОТГ, які мають менше 100 кв. км території, громади з роздутим штатом.

Реклама
Читайте також:
Новий адміністративний устрій: Закарпаття можуть скоротити до 4 районів

Першочерговим завданням для Закарпатської обласної ради залишається прийняття Перспективного плану формування спроможних ОТГ області, без якого реалізовувати реформу неможливо. Наразі проект Перспективного плану відкликаний з розгляду облради, щоб ще раз його вивчити та внести зміни.

Реклама

В ході засідання робочої групи виступили представники потенційних ОТГ області з проханням додати до проекту Плану Оноківську, Холмківську (Ужгородський район), Івановецьку (Мукачівський район), Керецьківську (Свалявщина), Нижньоселиську (Хустщина) громади.

«З 2015 року ми неодноразово об’їхали всі потенційні центри об’єднаних територіальних громад області і вивчали їхній потенціал», – пояснив Іван Дем’янчук, директор Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми "U-LEAD з Європою". – Це дозволяє нам стверджувати, що всі потенційні ОТГ, які ми включили до проекту Перспективного плану, є спроможними».

Як приклад він навів Вільховецьку ОТГ. В 2015 році, коли вона була створена, в її спроможність не вірив майже ніхто. Однак лише за три роки дотаційна на 60% громада досягла серйозних економічних успіхів і нині вона дотаційна лише на 37%.

Реклама

«Нині наша кінцева ціль – прийняття правильного Перспективного плану і продовження процесу об’єднання», – наголосив Іван Дем’янчук.

На завершення засідання голова ОДА Ігор Бондаренко подякував експертам та всім присутнім за результативну зустріч і наголосив, що побачив великий прогрес у роботі.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно