Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Іван Чубирко розповів про проблеми в медичній галузі Закарпаття

Іван Чубирко розповів про проблеми в медичній галузі Закарпаття

Іван Чубирко розповів про проблеми в медичній галузі Закарпаття

Голова політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" в Закарпатській області Іван Чубирко розповів про проблеми в медичній галузі краю та шляхи їх вирішення. Нещодавно Уряд визначив вісім опорних лікарень на Закарпатті. Про це йдеться у затвердженому Кабміном 15 січня 2020 року розпорядженні № 23-р "Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року".

ВІДЕО ДНЯ

Згідно з цим документом, на Закарпатті опорними стануть КНП у Берегові, Виноградові, Воловці, Мукачеві, Рахові, Тячеві, Хусті та Ужгороді. Ситуація викликала шквал обурення закарпатців у мережі і не тільки.

Читайте також:
8 лікарень на Закарпатті стануть опорними
Реклама

Найбільше обурились мешканці Іршавщини та Великоберезнянщини, а також у Міжгірському, Свалявському та Перечинському районах. Адже їх районних лікарень в цьому переліку немає. Відтак, слід очікувати втрати статусів районних та реорганізації, а відповідно і суттєвого скорочення лікарів та медичного персоналу.

У зв’язку із цими подіями на сайті Уряду закарпатцями зареєстровано петицію щодо Іршавської ЦРЛ. Автори петиції просять внести зміни до розпорядження "Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року", та внести Іршавську районну лікарню до переліку опорних закладів охорони здоровя, а також зберегти її багатопрофільність.

Реклама

Очільники Іршавського району та обурена громадськість готові звертатися до Києва, однак мають отримати погодження Закарпатської ОДА. Звернулися занепокоєні закарпатці і до народного депутата України, голови політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука. Своє звернення до політика іршавчани передали очільнику Закарпатського осередку ОПЗЖ, депутату обласної ради Івану Чубирко.

Іван Чубирко розповів про проблеми в медичній галузі Закарпаття – 01

Слід зауважити, що звернення надішло до представників "Опозиційна платформа – За життя" не випадково. Адже, політсила відкрито виступає проти руйнування державної системи охорони здоров’я в Україні. А парламентарі від ОПЗЖ непохитні у твердженні того, що держава повинна залишатися основним гарантом доступу до медичних послуг для всіх громадян на всій території країни, як це передбачено Конституцією.

Реклама

Серед іншого, йдеться і про вимоги збільшення фінансування медицини та внесення відповідних змін до бюджету, як на рівні ВРУ, так і на місцях.

Ситуацію у медичній галузі, що склалася на Закарпатті після призначення опорних лікарень в області, прокоментував депутат облради, голова Закарпатського осередку політсили "Опозиційна платформа – За життя" Іван Чубирко. Також він озвучив і шляхи вирішення згаданої проблематики.

Перш за все, як наголосив Іван Чубирко, лікарні на Закарпатті необхідно не закривати, а відкривати і розвивати в кожному населеному пункті. Усе для того, щоб закарпатці мали можливість отримувати якісну та кваліфіковану допомогу в кожному районі й селі, а не добиратись до медзакладів десятки кілометрів.

Читайте також:
На Закарпатті готуються закривати тубдиспансери. Частину хворих на туберкульоз передадуть сімейним лікарям

"Зараз, згідно з розпорядженням про опорні лікарні, у нас на Закарпатті лишається вісім лікарень на тринадцять районів. Вважаю – це неприпустимо!

Про яку якісну меддопомогу може йтися, якщо лікарям і пацієнтам потрібно буде за годину, грубо кажучи, бо ж є ситуації, коли відлік йде на хвилини, доїжджати з Люти, припустимо, в Ужгород або Воловець. Що робити людям у п’яти районах нашої області – Іршавському, Міжгірському, Свалявському, Перечинському і Великоберезнянському, які не потрапили до затвердженого переліку?

Як бути з пацієнтами у гострих станах – з інфарктами, інсультами, політравмами? Питань наразі більше, ніж відповідей. Та й взагалі таке рішення, враховуючи специфіку Закарпаття – це нонсенс, бо якщо доїхати з Іршави у Мукачево, до прикладу, за годину часу іще реально, то яким чином доправити пацієнта з околиць Великоберезнянщини, скажімо, в Ужгород?

Реклама

Ні, однозначно, таке рішення незважене і неприпустиме! Ті, хто його приймав, поняття не мають про ситуацію на Закарпатті, навіть щодо особливостей місцевості, гірських населених пунктів, куди в принципі дістатися проблематично.

Я переконаний в тому, що лікарні на Закарпатті потрібно не закривати і скорочувати лікарів та персонал, а навпаки – відкривати! Причому, обладнані необхідним приладдям, апаратами і медикаментами заклади охорони здоров’я, амбулаторії у кожному населеному пункті! Потрібно залучати кваліфікованих спеціалістів, які б працювали, якщо не в кожному селі, то принаймні на досяжній відстані у районі, а не "лікували людей по скайпу", як пропонувала одна "велика реформаторка" Супрун, – зауважив Іван Чубирко.

Щодо ситуації на рівні обласної влади, то наразі обласною владою на погоджувальній нараді з Міністерством охорони здоров’я, зважаючи на природній ландшафт області (2/3 території гористі й високогірні, 51% території лісисті, видовжене розташування поселень, – ред.), було обґрунтовано доцільність розвитку ще двох опорних лікарень додатково у гірській місцевості: Воловецької та Рахівської ЦРЛ.

Стосовно власне опорних лікарень, то вони, за задумом, працюватимуть у режимі 24 години на добу, протягом семи днів на тиждень. Тут надаватимуть екстрену медичну допомогу, а також сконцентрують максимальну кількість вузьких спеціалістів – професійних лікарів. Загалом, це і є їх головна відмінність від неопорних лікарень.

Щодо ситуації в медичній галузі в Україні загалом, то Іван Чубирко зауважив наступне: "На переконання нашої політсили, на охорону здоров’я в Україні має виділятися не менше 5% ВВП – в повній відповідності з законом "Про фінансові гарантії медичного обслуговування населення". Неприпустимо, щоб під приводом "оптимізації бюджетних витрат" закривали лікарні, сільські медпункти, скорочували медичних працівників. Ми вимагаємо, щоб антинародні реформи в медицини були зупинені. Неприпустимо, щоб в результаті всіх цих "експериментів" українське суспільство виявилося розділене на тих, хто може дозволити собі лікування, і тих, кому медичні послуги недоступні. Ми вважаємо за необхідне наростити фінансування критично важливих напрямків охорони здоров’я, таких як екстрена медична допомога. Крім того, потрібно збільшити субвенції з державного бюджету на розвиток сільської медицини, підвищити зарплати медичним працівникам, розширити державне замовлення на підготовку фахівців-медиків і забезпечити державну підтримку вітчизняним медичним дослідженням. 2020 й рік повинен стати роком відродження української медицини і ми працюємо у цьому напрямку як на місцях, так і на рівні ВР", – наголосив Іван Чубирко.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно