Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Найбільший бій із 2018 року: українська армія зазнала втрат на передовій

Найбільший бій із 2018 року: українська армія зазнала втрат на передовій

Найбільший бій із 2018 року: українська армія зазнала втрат на передовій
Фото: Уніан

Проросійські сили на Донбасі у вівторок зранку пішли у наступ неподалік від ділянки розведення у Золотому. Штаб ООС повідомив про важкі бої і втрати. У пресцентрі Операції об’єднаних сил підтвердили факт бою, який тривав кілька годин.

ВІДЕО ДНЯ

А в Офісі президента, нагадаємо, анонсували засідання Ради нацбезпеки за участю секретаря РНБО, керівництва Генерального штабу ЗСУ, МВС і СБУ. 

Наступ

"Сьогодні, зранку, 18 лютого, збройні формування Російської Федерації атакували позиції підрозділів Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний", - йдеться у повідомленні пресцентру ООС.

Реклама
Читайте також:
Бойовики обстріляли вантажівку 128-ї бригади: чотирьох військових поранено

Супротивник застосував різне озброєння: від гранатометів і крупнокаліберних кулеметів до важких 120-мм мінометів. "Під вогневим прикриттям російські окупанти перейшли до активних наступальних дій та здійснили спробу просування через лінію розмежування", - відзначають у штабі ООС.

Реклама

"Станом на зараз триває бій. На жаль, внаслідок ворожих обстрілів українські захисники понесли втрати", - додають там. У штабі ООС також повідомили, що українська армія дала "адекватну відповідь" і вела вогонь у відповідь.

Росія послідовно заперечує участь своїх військових у конфлікті на Донбасі. Згадані пресцентром ООС населені пункти Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний розташовані неподалік Золотого і Катеринівки на Луганщині, де восени відбулося розведення сил.

Заяви "ЛНР"

У так званій "ЛНР" заявили, що у вівторок зранку саме українська армія вела обстріли з великокаліберної артилерії та мінометів. Пізніше там також заявили, що "українська диверсійна група" намагалася підійти до позицій "народної міліції ЛНР" у районі села Голубовського неподалік Золотого.

Реклама

У "ЛНР" також стверджують, що група підірвалася на мінах й щоб прикрити евакуацію тіл українська армія почала обстріли.

У штабі ООС відреагували на такі заяви. "Російські найманці при спробі підступно прорвати позиції українських військових і отримавши при цьому гідну відсіч, запросили режим "тиші" для того, щоб забрати з поля бою своїх поранених та вбитих", - йдеться у черговому повідомленні пресцентру ООС.

"Програвши на полі бою, ворог вирішив приховати свою поразку і видав наспіх підготовлену заяву, звинувачуючи українську сторону у спробі нападу. Весь зміст ворожої заяви свідчить про розгубленість та втрату контролю над ситуацією", - наголосили у штабі Операції об’єднаних сил.

Найбільший бій з 2018 року

Раніше про бій на Донбасі написав журналіст Юрій Бутусов. "Сьогодні о 5 ранку російські війська атакували українські опорні пункти в районі Золотого, зараз з 5 години йде безперервний важкий бій із застосуванням всіх видів зброї, включаючи артилерію калібру 152 мм, міномети 120 мм", - повідомив він.

За його даними, загострення сталося біля ділянки розведення Золоте-Оріхове-Новотошківка, де позиції утримують бійці 72-ї і 93-ї бригад. "На одному з опорних пунктів був ближній бій з російською штурмовою групою. Наша артилерія відкрила вогонь у відповідь, підтягуються резерви", - додав Юрій Бутусов.

Читайте також:
У Мукачеві військовий підірвав себе гранатою

За його оцінками, це найбільше загострення з 2018 року. "Якщо штаб ООС пише про Кримське навіть канонаду, то це означає, що накривають командні висоти в секторі - 175,9, 150,3. Досить широкий фронт, це "корпусна" артилерія працює - не "Призрак" або Брянка зі своїми засобами посилення", - пише військовий блогер Кирил Данильченко.

Реклама

"Готувалися, підтягнули штурмові групи, підтягнули артилерію з зон відведення окрім чергової, на грунті снаряди розмістили", - дає він свою оцінку.

Заяви про спільне патрулювання

На ділянці біля Золотого загострення та обстріли тривали з початку року, однак останні кілька тижнів на всій лінії фронту стало порівняно спокійно. Водночас 15 лютого під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки президент України Володимир Зеленський припустив можливість спільного патрулювання державного кордону.

"Думаю, що у нас є можливість дотиснути, щоб там були як українці, так і представники тимчасово окупованих територій, так і ОБСЄ", - заявив він. Він зазначив, що спільний контроль кордону дозволить провести місцеві вибори в непідконтрольних уряду районах Донбасу вже у жовтні 2020 року.

Зеленський додав, що без присутності українських військових на кордоні виборів в цих районах не буде. Його заява викликала гостру критику зі сторони опонентів.

Ексрадник Петра Порошенка Юрій Бірюков написав у Facebook: "Хочеться побажати кожному виродку зі складу ЗСУ, який минулої весни проголосував за Зеленського, вічно бути у спільному патрулюванні з сепарами". Пізніше Юрій Бірюков видалив цей допис і вибачився.

Нагадаємо, сьогодні у Мукачеві відбудеться панахида за загиблими військовими.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно