Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Великий піст 2020: що можна їсти в піст та рецепти пісних страв

Великий піст 2020: що можна їсти в піст та рецепти пісних страв

Великий піст 2020 починається із 2 березня. Триватиме він 48 днів, тобто до суботи, 18 квітня. Таким чином, православні святкуватимуть Пасху у 2020 році 19 квітня.

ВІДЕО ДНЯ

Піст – це в першу чергу час для молитов та покаяння. Пасхальний піст встановлений у пам’ять 40-денного посту, який дотримувався Спаситель у пустелі.

Що можна їсти в піст

Аби підготувати не тільки душу, а й тіло до святкування Світлого Христового Воскресіння, слід дотримуватись посту. Щоденна трапеза повинна бути простою, але різноманітною.

Реклама

Основою раціону варто зробити овочі та фрукти: тушковані, варені, запечені. Також робіть акцент на кашах, але не забувайте, що готувати їх потрібно на воді і, звісно, без додавання м’яса.

Читайте також:
Великий піст 2020: коли починається, скільки триває і коли Великдень 2020
Реклама

Аби замінити у раціоні м’ясо, варто вживати побільше рослинних білків. Він міститься у сої, арахісі, бобових, баклажанах та ін.  

Заборонені продукти для вживання у піст

У період пасхального посту варто виключити зі свого раціону м’ясо, яйця, молоко і супутні товари, фастфуд, алкоголь. Не бажано також вживати рибу і морепродукти.

Пісне меню: рецепти простих пісних страв

Інтернет-видання PMG.ua пропонує Вашій увазі три простих рецепти пісних страв. Вони швидкі у приготуванні і дуже смачні.

Реклама

Пісний салат з грибами

Пісний салат з грибами можна назвати варіацією на тему традиційного німецького картопляного салату, тільки, зі зрозумілих причин, без бекону в складі. Однак це не заважає страві бути дуже ситною. Пісний салат готується з будь-якими грибами, навіть з добре промитими солоними, але ми б радили використовувати печериці: смажаться вони дуже швидко, а смак і текстуру забезпечують відмінну. Тільки беріть невеликі, найміцніші і свіжі екземпляри!

Великий піст 2020: що можна їсти в піст та рецепти пісних страв – 01

Інгредієнти:

  • 3-4 середні картоплини
  • 600 г грибів
  • 4 маринованих огірки
  • 1 пучок зеленої цибулі
  • 1 зубчик часнику
  • оливкова олія
  • сіль, мелений чорний перець

для заправки

  • 1 ст. л. гірчиці із зернами
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • дрібка солодкої паприки
  • 4 ст. л. оливкової олії
  • сіль, мелений чорний перець
Реклама
Читайте також:
Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв

Спосіб приготування:

  1. Для заправки пісного салату з грибами змішайте гірчицю з лимонним соком, посоліть, поперчіть, приправте паприкою, потім додайте масло. Безпосередньо перед тим, як заправити салат, цю суміш потрібно перемішати виделкою.
  2. Для пісного салату картоплю запечіть в духовці у фользі при 200 ° С або зваріть в мундирі. Готову картоплю облийте холодною водою, очистіть і наріжте середніми шматочками.
  3. У грибів відріжте жорсткі кінці ніжок, наріжте гриби середніми шматочками. Роздавіть і очистіть зубчик часнику, покладіть в сковороду, залийте олією, нагрівайте, поки зубчик не почне присмажуватися. Вийміть часник, в ароматизоване масло покладіть гриби, обсмажуйте на сильному вогні 2-3 хв. Посоліть і поперчіть.
  4. Розріжте огірки для пісного салату з грибами уздовж навпіл або на четвертинки, потім наріжте тонкими скибочками. Дрібно наріжте зелену цибулю. Змішайте теплі гриби і зелену цибулю, потім додайте картоплю і огірки.
  5. Змішайте пісний салат із заправкою, при необхідності ще поперчіть. Дайте настоятися 10 хвилин і подавайте.

Вівсяна каша з бананом

Вівсяна каша з бананом – не просто "каша на сніданок", а практично десерт, причому пісний. Крім того, ця страва готується не на плиті, а в духовці, тому виходить особливо ніжною, ароматною і апетитною. Поєднання смаків банана і кокоса сподобається всім любителям екзотики, хоча і прихильники більш традиційних поглядів на їжу, безумовно, теж оцінять кашу по достоїнству.

Великий піст 2020: що можна їсти в піст та рецепти пісних страв – 02

Інгредієнти:

Реклама
  • банани - 2 шт.
  • вівсяні пластівці (дрібні) - 35 г
  • кокосове молоко - 350 мл
  • цукор - 40 г
  • оливкова олія 1/2 ч. л.
  • питна вода - 1 ч. л.
Читайте також:
Страсний тиждень: що можна їсти в останні дні посту

Спосіб приготування:

  1. Підготуйте інгредієнти для вівсяної каші. Один банан помийте і очистіть від шкірки. М’якоть викладіть в мисочку і розімніть вилкою до отримання пюреподібної маси.
  2. Додайте вівсяні пластівці і перемішайте. На цьому етапі, за бажанням, ви також можете додати мед, кленовий сироп або цукор. Однак якщо ви стежите за фігурою, готуйте за нашим рецептом, тим більше, що банан і так досить солодкий.
  3. Кокосове молоко перелийте в маленький кухлик і поставте на вогонь. Нагрійте, не доводячи до кипіння. Залийте вівсянку з бананом, залиште на 5 хвилин при кімнатній температурі.
  4. Отриману вівсяну суміш розкладіть за формами об’ємом 280 мл. Духовку нагрійте до 200 ° C. Запікайте вівсяну кашу з бананом протягом 20-30 хвилин.
  5. Поки готується вівсяна каша, приготуйте карамелізований банан. Для цього очистіть банан від шкірки і наріжте невеликими скибочками завтовшки близько 8-10 мм.
  6. У сковороді доведіть до кипіння суміш з цукру, оливкової олії і води. Смажте банан до золотисто-коричневого кольору по 1-2 хвилини з кожної сторони. Викладіть на готову вівсяну кашу і подайте на стіл.

Пісна запіканка з картоплею фрі

Великий піст 2020: що можна їсти в піст та рецепти пісних страв – 03

Інгредієнти:

Реклама
  • 1 невеликий баклажан
  • 2 солодких червоних перці
  • 1 цибулина
  • 100 г свіжих печериць
  • олія рослинна
  • 100 мл гострого томатного соусу
  • 100 г червоної консервованої квасолі
  • 700 г с / з картоплі фрі або сирої картоплі, нарізаної скибочками або брусочками
  • листя 2-3 гілочок петрушки
  • сіль, мелений чорний перець

Читайте також:  Коли Пасха 2020: дата святкування православного та католицького Великодня

Спосіб приготування:

  1. Баклажан потрібно вимити, нарізати невеликими кубиками. Перці вимити, розрізати навпіл і видалити серцевину, м’якоть нарізати кубиками. Цибулю очистити і нарізати півкільцями. Печериці вимити, розрізати на четвертинки.
  2. Розігріти в сковороді рослинну олію. Обсмажити баклажан, перці і цибулю протягом 4 хв. Додати шампіньйони, смажити на сильному вогні, помішуючи, ще 4 хв. Влити томатний соус, посолити за смаком, зменшити вогонь, накрити кришкою. Готувати овочі 10 хв.
  3. Додати квасолю разом із соком. Перемішати і тушкувати 5 хв.
  4. Розігріти духовку до 220 °С. Запекти картоплю фрі без додавання олії близько 15 хв., Поки картопля не набуде золотистого кольору.
  5. Викласти все на тарілку.
  6. Посипати запіканку подрібненою зеленню петрушки.
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно